2014. március 10., hétfő

Zálogkötelezett

Zálogkötelezett szerepe, fogalma

A zálogkötelezett fogalma, kötelezettségei

Mit jelent a zálogkötelezett kifejezés? Egy hitelügyletbe mikor kerül bevonásra és ki lehet zálogkötelezett? Az alábbi bejegyzésünkben erről olvashat!
Jelzáloghitel nemcsak saját tulajdonban lévő ingatlanra vehető fel. Amennyiben nem az adós a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa, úgy az ingatlantulajdonos zálogkötelezettként kerül bevonásra a hitelügyletbe. A zálogkötelezett nagykorú, cselekvőképes magánszemély lehet.
A bankok általában nem korlátozzák az adósok és a zálogkötelezett egymáshoz fűződő kapcsolatát, nincsen hozzátartozói megkötés, tehát nem szükséges, hogy az adósok és a zálogkötelezett hozzátartozók, rokonok legyenek. Bárki felajánlhatja ingatlanát jelzáloghitel fedezeteként.
Ha a zálogkötelezettnek van élettársa vagy házastársa, de az illetőnek nincsen az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoga, akkor őt nem szükséges bevonni a hitelügyletbe. Ennek azonban feltétele, hogy az élettárs vagy házastárs ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratban vagy egyoldalú közjegyzői okiratban nyilatkozzon a következőkről:
  • A fedezetül felajánlott ingatlan a zálogkötelezett különvagyona és az ingatlant illetően neki, mint élettársnak vagy házastársnak nincsen semmilyen igénye vagy
  • telekkönyvön kívüli tulajdonos és tudomásul veszi az adott ingatlan jelzálogjoggal való terhelését.
A zálogkötelezett személy a hitel visszafizetéséért jövedelmével nem felel. Éppen ezért a hitelfelvétel során jövedelemigazolást sem kell bemutatnia. Zálogkötelezettként való bevonás esetén csak a személyes okmányokat kell benyújtani, melyek a következők: személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya.
A zálogkötelezettnek azonban tisztában kell lennie azzal, hogyha az adós nem fizeti a hitelt és emiatt a bank felmondja a hitelszerződést és végrehajtás alá kerül az ügylet, akkor a zálogkötelezett tulajdonában lévő ingatlant elárverezhetik. Árverés esetén az eladásból befolyó összegből először a banki követelés kerül kiegyenlítésre, majd a maradék összeget kapja meg az ingatlan egykori tulajdonosa.
Amennyiben a hitelügyletbe bevont személy nemcsak ingatlanát ajánlja fel a jelzáloghitel fedezeteként, hanem a fizetőképesség javítása érdekében keresetével is bevonásra kerül a hitelügyletbe, akkor jövedelemigazolást is kell benyújtania. Ez alkalmazottak esetén 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, vállalkozók esetén NAV jövedelemigazolás, nyugdíjasok esetén pedig nyugdíjszelvény vagy nyugdíjat tartalmazó bankszámla kivonat.
Ha Ön is hitelfelvétel előtt áll – akár adós, akár zálogkötelezett minőségben fog részt venni az ügyletben – online Hitelkalkulátorunk segítségével gyorsan és egyszerűen tájékozódhat az aktuális hiteltörlesztésekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése