Mézeskalács recept
2008.10.30. 20:26 gofie
Mézeskalács recept
Őseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetően még az Etelközből hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerűségre tett szert. Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep bensőséges hangulatát emeli a friss, illatos mézes sütemény, amit akár a karácsonyfa díszítésére is fel lehet használni.
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg méz
25 dkg cukor
3 tojás
1 csomag sütőpor
3 dkg margarin
2 dl tej
2 dkg szalakáli
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
ízlés szerint további mézeskalácsfűszer, pl.: szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.
1 kg liszt
20 dkg méz
25 dkg cukor
3 tojás
1 csomag sütőpor
3 dkg margarin
2 dl tej
2 dkg szalakáli
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
ízlés szerint további mézeskalácsfűszer, pl.: szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.
Mézeslakács elkészítése:
Melegítse fel 1 dl vízzel a cukrot és a mézet, keverje addig míg a cukor elolvad. A tűzről levéve is kevergesse meg többször. Keverje hozzá a liszthez a sütőport és a fűszereket majd a kihűlt cukor-méz szirupot morzsolja el vele. Ezután adja hozzá a margarint, a 3 tojás sárgáját és végül pedig a tejben megfuttatott szalakálit. Gyúrja össze alaposan és pihentesse lefedve egy éjszakán át. Sütés előtt lisztezett gyúródeszkán nyújtsa kb. fél centi vastagra, majd szaggassa ki a formákat. Tegye a süteményeket kivajazott-lisztezett tepsibe, és előmelegített, forró (200C fokos) sütőben süsse 10-12 percig. Ha kihűlt, 1 tojásfehérjéből vert kemény habhoz adjon hozzá 25 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, és ezzel a mázzal kenje meg a sütemények tetejét.
Tipp: A puha mézeskalács titka, hogy fogyasztás előtt legalább tíz napig légmentes dobozban tároljuk.
Porcukros szalalkális
25 dkg méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
2 teáskanál szalalkáli
70 dkg liszt
Porcukros szalalkális
25 dkg méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
2 teáskanál szalalkáli
70 dkg liszt
A vajat a mézzel felolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a cukrot, a szalalkálit a fahéjat és a szegfűszeget, majd beleütjük a három tojást és a mézes keveréket, ha túl folyós lenne a tészta, még lisztet is tehetünk hozzá.
Ki süsse? Aki szereti, ha egy picit keményebb a tészta, de nem kell félni, ez sem lesz cipőtalp.
Tippek:
– Ha mézeskalács megkeményedne, akkor tegyük be egy fémdobozba, és rakjunk mellé néhány gerezd almát! – A pihentetés nagyon fontos, anélkül ugyanis a tészta nyúlós lesz és nem lehet vele dolgozni. – Fél centinél nem érdemes vastagabbra nyújtani a tésztát, különben a belseje nyers marad, a külső része pedig kiszárad. – Bár alapvetően vajpártiak vagyunk, ennél a tésztánál mégis jobb a a margarin, ugyanis könnyebb vele dolgozni. – A kiszúrt formák tetejét bekenhetjük felvert tojással is, így fényesebb lesz sütés után. |
Válasszon: Válasz, Válasz mindenkinek vagy Tová
|