2014. június 12., csütörtök

Babacipők








https://www.facebook.com/profile.php?id=100005209085857&sk=photos&collection_token=100005209085857%3A2305272732%3A69&set=a.252189408298027.1073742185.100005209085857&type=3




Horgolt BÉKA

https://www.google.hu/search?q=horgolt+b%C3%A9ka&rlz=1C1AOHY_enHU708HU708&tbm=isch&imgil=jW8yhLFnuvC1fM%253A%253BZo5DqXGfh1LS6M%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fwww.meska.hu%25252Ft1334114-leveli-bela-horgolt-beka&source=iu&pf=m&fir=jW8yhLFnuvC1fM%253A%252CZo5DqXGfh1LS6M%252C_&usg=__5PuDSHr5E2m2tN0rfzU_oKvFUJM%3D&biw=1280&bih=651&ved=0ahUKEwjO1cGZxYHUAhUMLZoKHe0rAL8QyjcIMg&ei=TdIhWY77A4za6ATt14D4Cw#imgrc=MY0_LOVG4I8KaM:

Képtalálat a következőre: „horgolt béka”

ezt meg kell csinálni

2014. június 10., kedd

Házi praktikák a hangyák ellen

http://www.femina.hu/otthon/a_10_leghatekonyabb_modszer_hangyak_es_egyeb_kartevok_ellen


HÁZI PRKTIKÁK LEGYEK? DARAZSAK ÉS HAHGYÁK ELLEN

A legyek, a darazsak és a hangyák ritkán kedvelt vendégei a lakásnak. Nagyanyáink módszereivel azonban vegyszerek nélkül tarthatod távol őket!

Amint az otthonok tízezreinek ablakai nyílnak ki napközben, hogy beengedjék a friss levegőt, a tavasszal újjászülető természet illatát - és mindezzel együtt a legyeket, darazsakat, és minden olyan élőlényt, amelynek egyébként nem sok keresnivalója van a lakásban. Jó megoldás lehet ilyenkor a szúnyogháló vagy az elektromos rovarriasztó, ám míg az előbbi az ablakokból nyíló kilátást csúfíthatja, addig utóbbi az egészségre is káros lehet.

Hogyan lehetséges mégis távol tartani a nemkívánatos vendégeket a lakástól? 

Nagyanyáink természetes és bevált praktikáival!

Házi praktikák legyek, darazsak, hangyák ellen

Viszlát legyek!

Kárt is okozhatnak, ráadásul még idegesítőek is a lakásban körbe-körbe röpködő kisebb-nagyobb legyek, amelyek bár úgy tűnik, keresik a kijáratot, sokszor emberi segítséggel sem képesek kitakarodni a lakásból. Esetükben van, aki a légycsapóra esküszik, mások pedig az aeroszolos légyirtókban bíznak. Ha azonban se egyikhez, se másikhoz nincs kedved, vesd be a következőket:
  • Elsőként érdemes egyszerű kereszthuzattal próbálkozni, hiszen a legyek nemcsak könnyebben találnak ki a szabadba a tárvanyitott ablakon keresztül, hanem a légáramlat is segíti őket a kijárat megtalálásában.
  • Ha azonban a huzattal csak még több potyautast engednél be, akkor próbálkozz babérolajjal, ezt ugyanis ki nem állhatják a kis szárnyas betolakodók. Tegyél néhány cseppet vízzel teli tányérokba, majd helyezd ezeket a lakás különböző pontjaira. A babérillat hatására a résnyire nyitott ablakon keresztül fejvesztve menekülnek majd!
  • Ha már ültettél fűszerkertet az ablakba, akkor előnyben vagy, főként ha tartasz bennebazsalikomot és paradicsomot is, a diófához és a
    Házi praktikák legyek, darazsak, hangyák ellen
    csalánhoz hasonlóan ugyanis ezeket ki nem állhatják a legyek. Ha viszont nincs fűszerkerted, akkor se keseredj el, az említett növényekből ugyanis egy csokornyi is segíthet: tegyél belőlük az ablakba, de ügyelj rá, hogy rendszeresen cseréld őket, ha elszáradtak.
  • Ha az éjszakai légyinváziótól szeretnéd megóvni magad, még nem kell csukott ablak mellett aludnod! Használd a levendulát, mégpedig frissen kötött csokor vagy levendulaolaj formájában. Tegyél belőle az éjjeli szekrényre, és meglátod, a legyek a közeledbe se mennek majd.

Viszlát hangyák!

Talán csak azoknak nem kell küzdeniük a tavaszi-nyári hangyainvázióval, akik a tizedik emeleten laknak, a hangyák ugyanis azon kívül szinte mindenhol képesek megjelenni.
Házi praktikák legyek, darazsak, hangyák ellen
Nem zavarnak sok vizet, csupán mászkálnak itt-ott, és fogyasztanak ezt-azt kedvük szerint. Ha azonban te nem szeretnéd vendégül látni őket, ám a különböző vegyszerektől is távol tartanád magad, akkor próbáld ki a következőket:
  • Készíts sűrű cukoroldatot, márts bele szivacsdarabkákat, majd helyezd ezeket a hangyák vonulásának útjába. Mivel ezek az apróságok igencsak édesszájúak, nem fognak tudni lemondani a cukor élvezetéről - és a szivacstól sem tudnak majd megszabadulni.
  • Míg a cukrot imádják, addig a fokhagymától kirázza a hangyákat a hideg, ezért könnyen távol tarthatod őket a lakástól, ha azokba a lyukakba teszel egy kevés fokhagymát, ahonnan a leggyakrabban elő szoktak bújni.
  • Házi praktikák legyek, darazsak, hangyák ellen
    Hasonlóan irtóznak a zsályától is, ám ez legfőképpen a vöröshangyák esetében hatásos. Ha nem akarod, hogy a spájzban tanyázzanak, akkor tarts ott egy-két csokor frissen szedett zsályát.
  • Ha sem a zsálya, sem a fokhagyma nem tartja távol őket, akkor próbálkozz némi szódabikarbónával vagy sütőporral: szórj belőle minden olyan résbe vagy lyukba, ahol valaha is megjelentek a kis betolakodók. Hidd el, ezek után kétszer meggondolják majd, hogy hol vendégeskedjenek!

Viszlát darazsak!

Talán nem is tesznek annyi kárt, mint a hangyák, mégis sokan jobban tartanak a darazsaktól, mint bármi mástól. Mindez persze érthető is, főként azon családok esetében, ahol kisgyerek is van, vagy ahol legalább egy ember allergiás a darázscsípésre.
Házi praktikák legyek, darazsak, hangyák ellen
Mint ahogy azonban a legyek, úgy a darazsak is betévednek néha a lakásba, ráadásul esetükben a légycsapó is hatástalanabb, hiszen a csapkolódások hatására képesek dühbe is gurulni. Hogy mégis mit tehetsz ellenük?
  • Mindenekelőtt gondoskodni arról, hogy távol tartsd őket a lakástól. A darázs esetében erre a legalkalmasabb az ecetsav vagy a szalmiákszesz: előbbivel mosd át az ablakpárkányt és a küszöböt, utóbbiból pedig önts egy keveset egy edénybe. Ezeket az anyagokat ugyanis egyáltalán nem kedvelik a darazsak.
  • Ha már esetleg bent van a lakásban, és nincs kedved a kitessékelésével próbálkozni, akkor nem marad más, mint a hatástalanítás, mégpedig egy kevés hajlakkal. Ha ugyanis ezzel fújod le, akkor azonnal összetapadnak a szárnyai, és mozgásképtelenné válik.
  • Házi praktikák legyek, darazsak, hangyák ellen
    Hatékony csapdát készíthetsz limonádé segítségével is. Készíts egy keveset, de az átlagosnál cukrosabbat - talán a citromot el is hagyhatod -, és hagyd fedetlen pohárban vagy kancsóban. Ez nemcsak magához vonzza, de egyben rabul is ejti majd a darazsat.
  • Csapdát a limonádén kívül ecet, sör és cukor keverékéből is készíthetsz. A hozzávalókat olyan arányban keverd össze, hogy sűrű egyveleget kapj, majd töltsd a kész folyadékot befőttesüvegbe. A cukor az üvegbe vonzza majd a darazsat, a benne lévő egyveleg pedig hatástalanítja majd.
Jó, ha tudod! Ha mégsem sikerül kiűzni vagy hatástalanítani a darazsat, és esetleg meg is csípett valakit, akkor a csípésre tegyél szódabikarbóna-oldattal átitatott borogatást, vagy szoríts rá frissen félbevágott hagymát. Ha a duzzanat ennek ellenére mégsem javulna, akkor azonnal fordulj orvoshoz.