2019. június 3., hétfő

HANGYÁK A KERTBEN

Kártevő űzés a kertben

Hangyák - Levendula, gilisztaűző varádics, madársaláta
Levéltetvek - Sarkantyúka, levendula, koriander, turbolya, borsikafű, fokhagyma, metélőhagyma
Földibolha - Üröm, borsmenta
Legyek - Bazsalikom, gilisztaűző varádics, diófa
Káposztalepke - Kapor, zsálya, rozmaring, menta, üröm
Répalégy - Hagyma, zsálya, zsázsa
Fonálférgek - Büdöske, körömvirág
Egerek, pockok - Fokhagyma, császárkorona, kutyatej, nárcisz
Csigák - Mustár, hagyma, zsálya, izsóp, sarkantyúka
Lisztharmat - Fokhagyma (fák alá, tövek közé)

Fontos, hogy a társított növényeket egy időben ültessük!

Ezzel tudjuk csak megelőzni, hogy a kártevők megvessék a lábukat konyhakertünkben. Ne várjunk 100%-os védettséget, hiszen csak annyi lehet a célunk, hogy a kártevők ne szaporodjanak el mértéktelenül, illetve az általuk okozott kár ne okozzon nekünk gazdasági veszteséget. Végtére is nem gyilkosok, csak kertészek vagyunk!

10 hasznos tipp a bosszantó hangyák ellen!

1. Hangyák átköltöztetése: Az udvaron található hangyasereget áttelepíthetjük másik helyre, ha a nedves földet vagy mulcsot teszünk egy cserépbe és ezt fordítva rátesszük a hangyabolyra. Ha a hangyák beköltöznek az új helyükre, egyszerűen egy lapát segítségével áttesszük a cserepet az új helyre.

2. Hangyabolyt lepermetezni: 300 gramm friss vagy 30 gramm szárított ürömöt tíz liter vízbe tegyünk és hagyjuk erjedni 14 napig. Ezután a levet öntsük a hangyabolyra!

3. Bejáratot elzárni: Repedések és hasadékok, amelyeken keresztül a hangyák bejönnek a házba, le kell zárni agyaggal, szilikonnal vagy ragasztóval. A boltokban is be lehet szerezni ezeket a ragadós csapdákat, amelyek megakadályozzák, hogy a hangyák az ablakon vagy ajtón keresztül bejöjjenek.

4. Hangyák útvonalát elzárni: A hangyákat kitilthatjuk a házból, ha ismerjük az útvonalukat úgy, hogy egy krétával vastag vonalat rajzolunk a bejárati ajtó és az ablak elé. Ez egy leküzdhetetlen akadályt jelent, ugyanis a hangyák nem szeretik krétát, ezzel kizárhatjuk őket a házból. Fontos, hogy egy eső után mindig frissítsük meg a vonalat újra és újra.

5. Fűszernövények elűzik a hangyákat: Tegyünk páfrányt, kakukkfüvet, borókát, turbolyát, citromfüvet, levendula olajat vagy levendula virágot a hangyák vonulási útjába. Ezek megzavarják a hangyák tájékozódását és hosszú időre elhagyják a területet.

6. Háztartási készítmények a hangyák ellen: Tegyünk citromhéjat, ecetet vagy fahéjat a boly bejáratához. Az intenzív szagok elriasztják a hangyákat.

7. Állateledel vonzza a hangyákat: Figyeljünk ezért mindig arra, hogy távolítsunk el minden el nem fogyasztott ételt a kutya vagy macska tálból.

8. Étel mindig szorosan bezárni: Minden élelmiszert száraz, tiszta helyen és szorosan lezárva kell tárolni, hogy a hangyákat ne vonzza. Gumi tömítésű üveg és kerámia edényekben a legjobb élelmiszert távolítani.

9. Cukros biocid: Kockacukorra csepegtessünk rovarölő szert, ami csaliként vonzza a hangyákat. Ezt az élelmet a hangya beviszi a bolyba, ami elpusztítja a többi hangyát is, akár a királynőt is.

10. Csali csapdák hatékonyak: Ezek tulajdonképpen rovarölő szert tartalmaznak, amit a hangyák elfogyasztanak. Ezeket olyan helyre tegyük, pl. szekrény alá, ahol a háziállatok vagy gyerekek nem találják meg csak a hangyák. Ezek a készítmények garantáltan elpusztítják a hangyákat: STIX® Hangyairtó szer és STIX® Hangyairtó csalétek
A képen a következők lehetnek: növény, virág, túra/szabadtéri és természet