2014. augusztus 2., szombat

Dödölle


Így készül tájjellegű életünk, a dödölle!http://eletszepitok.hu/igy-keszul-a-dodolle/#prettyPhoto

Így készül tájjellegű életünk, a dödölle!
Éliás, Tóbiás,
Egy tál dödölle,
Ettél belőle.
Kertbe mentek a tyúkok,
Mind megették a magot.

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el. Sok helyen gancának, gánicának nevezik, van, ahol cinke néven ismert. Fogyaszthatjuk magában, fokhagymás tejföllel meglocsolva, párolt káposztával, de pörkölt mellé köretként is, bár önmagában is laktató fogás.

Hozzávalók 4 személyre

8-9 közepes burgonya (régi burgonyából készítsük)
kb. 35 dkg finomliszt
1-2 fej vöröshagyma
1 tk só (ízlés szerint sózzuk)
1 ek disznózsír vagy kókuszolaj/étolaj
1 kis pohár tejföl
2-3 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés

Hámozzuk meg a burgonyát, kockázzuk fel és tegyük fel sós vízben főni. Annyi vízben főzzük, amennyi épp ellepi a burgonyát. Ha megfőtt a krumpli, a vizet ne öntsük le, hanem a vízben törjük össze kézi burgonyanyomóval. Lágy masszát kapunk. Tegyük vissza a tűzre, és apránként adagolva kezdjük el beledolgozni a lisztet fakanállal. Sűrű, kemény masszát kell kapnunk.
A vöröshagymát szeleteljük fel, pirítsuk meg zsíron vagy olajon, majd ebbe szaggassuk a lisztes-krumplis masszát, nagyjából teáskanálnyi darabokat. Pirítsuk meg a tésztát a hagymás olajon, s már tálalhatjuk is. Locsoljuk meg zúzott fokhagymával kevert tejföllel.
A nyitóképen a Művészetek Völgyében kínált dödölle látható – a Zsanna Manna udvarban készítik. A kapolcsi vendéglátósok a tésztát kézzel gyúrják, nyújtják és vágják, tehát hasonlóan készítik, mint a krumplinudlit vagy olaszosan a gnocchit. Párolt lila káposztával és tejföllel kínálják, egy kisebb adag ára 900 forint.

Kapcsolódó összeállításunk – tradicionális olasz tészták

Tradicionális olasz tészták házilag

Varrjunk kabalafigurát! Készítési folyamat, szabásmintával

Varrjunk kabalafigurát! Készítési folyamat, szabásmintával
Dupla öröm a gyermekeknek játékot készíteni! Az alkotás önmagában is felemelő érzés, ajándékozni jó, nem beszélve arról, hogy kereskedelmi forgalomban nem kapható, egyedi játékot hozhatunk létre, amihez a gyermek ragaszkodik. Az egészen picik és a nagyobbacskák is szívesen veszik körbe magukat kabalafigurákkal! Nem kell profi varrónőnek lenni ahhoz, hogy egy-egy kedves figurát elkészítsünk. Varrhatunk például teknőst!
A szabásminta alapján vágjuk ki az teknőc egyes részeit. A fej, a farok és a lábak két-két összepárosított és színével egymásra fordított darabját varrjuk össze úgy, hogy az egyenes szélüket hagyjuk nyitottan, ahogyan az a  képen is látható. A varrást követően egy ceruza segítségével a kis alkatrészek könnyen kifordíthatók.

A kifordított anyagot érdemes levasalni, de nem kötelező. Megtöltjük vatelinnel vagy tömővattával, majd levarrjuk ezt a nyílást is.

A testhez kivágott négy körnegyedet párosával összevarrjuk úgy, hogy egy-egy párost, szintén színével egymásra fordítva, csak a képzeletbeli felezővonalukig varrunk össze. Így két félkört kapunk.

Az egyik, színével felfelé fordított félkör egyenes alapjára az egyik végén rátűzzük a fejét, a másik végén a farkát a képnek megfelelően, majd a színével lefelé ráillesztjük a másik félkört, és összevarrjuk a két félkört egész körré.

Amikor ezzel elkészültünk, a felső részt színével felfelé helyezzük a munkafelületre. A teknőc lábait rátűzzük a körnegyedek felénél úgy, hogy befelé nézzenek, majd rátűzzük színével lefelé a teknőc hasát is. A hasat és a hátat varrjuk össze, de ne teljesen. Az egyik oldalon a két láb közötti szakaszt ne varrjuk le.

A varrás nélküli részen át kifordítjuk a teknőcöt, majd megtöltjük a tömítőanyaggal. Ezt követően kézzel levarrjuk a nyitott részt.

És gyönyörködjünk a végeredményben:

A teknőc szabásmintája nagyobb képben jelenik meg, ha a képre kattintunk, így onnan érdemes lementeni.

Fotók: Celestial Creations, Make it & Love it, Sewing Novice
Ötlet: Make it & Love it