2013. június 28., péntek
2013. június 27., csütörtök
2013. június 26., szerda
Szendvics gyerek
http://bezzeganya.postr.hu/a-szendvicsgyerek-megesz-minket-reggelire
SZENVDICS – GYEREK”
Ahogy az elnevezésből már gyanítható, egy család középső gyermekét nevezzük szendvics-gyereknek. Van egy bátyja vagy nővére és egy fiatalabb testvérkéje. Többek között a gyermek természetétől függ, milyennek érzi a helyét; biztonságosnak, ahol védelmet és támogatást kap, vagy pedig szűknek, korlátoltnak, ahol el van nyomva. De fontos szerepet játszik az idősebb és a fiatalabb gyermek helye is a családban és természetesen az is, hogy mennyire harmonikus a szülők kapcsolata. Az idősebb gyerek általában a mérték, akit a kisebb buzgón utánoz, vagy megpróbál utolérni. Egyidejűleg azonban az idősebb gyakran „alárendeltként” kezeli őt. A szendvics-gyerek gyakran „anyarablónak” tekinti a fiatalabb testvért, és rendkívül féltékenyen harcol ellene, ami elég sok nézeteltérést eredményez nap mint nap. Itt nagyon nagy szerepet játszik a korkülönbség. Ha például egy családban három gyermek van viszonylag kis korkülönbséggel és a legidősebb gyereket előnyben részesítik, ettől legföljebb akkor szenved a következő, ha nagyon hamar újra növekszik a család. Az ilyen „szendvics-gyerekeknél” léphetnek föl viselkedési rendellenességek, mint pl. az ágybavizelés. Ez jel lehet arra, hogy még nem szakadt el a köldökzsinór, ami az anyához köti, hogy a családban betöltött helyét túlterhelőnek érzi, és mindenekelőtt a szeretetigénye nem elégült ki. Ilyen esetekben érdemes betölteni ezt a szeretetigényt, például „csecsemő-terápiával”, ahogy a cikkben láttuk. Nagyon fontos, hogy a szülőknek nyitott szemük és fülük legyen a viselkedési rendellenességekre, amelyek éppen a kisgyermekeknél még „gyógyíthatók”. Ha a középső gyermek túlzott gondoskodással viszonyul a kistestvérhez, az sem föltétlenül nagyszerű és „egészséges”. Az ilyen gyermek a segítőkészségével akar több elismerést nyerni a szüleitől. Az „alkalmazkodó” szendvics-gyerek esetén legkésőbb a felnőtt-korban kerülhetnek felszínre a neveltetési minták, amikor csodálkozik azon, miért érzi felelősnek magát mindig és mindenütt, hogy nehezen tud elhatárolódni, föláldozza magát és nem tud nemet mondani. Talán az a kisebb rossz, ha ágybavizeléssel reagál a gyermek, és így idejekorán leadja a riasztójelzést. Csak akkor van baj, ha a szülők büntetéssel, értetlenséggel sőt veréssel válaszolnak rá, mert ezzel még tovább romlik a helyzet.
Barbara Chaignat-Schatzle
ZÖLDSÉGEK TÉLIRE
Készítsünk házilag ételízesítőt.
Ijesztő, ha az üzletekben kapható ételízesítők összetételét elolvassuk: alig tartalmaznak zöldséget.
Egészségesebb hát, ha házilag készítjük el ezt.
Augusztus végi-szeptember elejei eltevésnél – amikor a hozzávalók olcsón beszerezhetők – érdemes bespájzolni az őszi-téli hónapokra ezt a remek ételízesítőt, melyben az ízfokozót a természet adja.
Elkészítése nagyon egyszerű!
Az alapanyagokat – minél kisebb lyukú – húsdarálón megtisztításuk után „letekerjük”, vagy az apróra vágott darabokat turmixgépben törjük össze. Ízlés szerint sózzuk, egy jó órán át állni hagyjuk, majd tetszés szerinti nagyságú befőttes üvegekbe töltjük.
A lezáráskor egy réteg celofánra késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, erre jön a következő celofán – így a kettő között marad a tartósító -, majd a fedőt jó erősen rácsavarjuk.
Ételízesítőnket ezt követően bárhol tárolhatjuk, egy éven keresztül garantáltan felhasználható.
No és a hozzávalók (egy családi adaghoz):
fél kg vöröshagyma,
3-4 fej fokhagyma,
1 kg sárgarépa,
fél kg petrezselyemgyökér,
1 nagy (öklömnyi nagyságú) darab zellergumó,
hasonló nagyságú karalábé,
fél kg paradicsom,
ugyanennyi édes paprika (kimagozva),
fél kg karfiol.
Zeller- és petrezselyemzöldet ízlés szerint adagolhatunk hozzá.
Csodálatos íz tartósítószerek és ízfokozók nélkül minden olyan ételbe, amelyhez használtunk korábban is valamilyen mesterséges ételízesítőt – amit örökre felejtsünk el.
— Hejberger Ilona társaságában.
Ijesztő, ha az üzletekben kapható ételízesítők összetételét elolvassuk: alig tartalmaznak zöldséget.
Egészségesebb hát, ha házilag készítjük el ezt.
Augusztus végi-szeptember elejei eltevésnél – amikor a hozzávalók olcsón beszerezhetők – érdemes bespájzolni az őszi-téli hónapokra ezt a remek ételízesítőt, melyben az ízfokozót a természet adja.
Elkészítése nagyon egyszerű!
Az alapanyagokat – minél kisebb lyukú – húsdarálón megtisztításuk után „letekerjük”, vagy az apróra vágott darabokat turmixgépben törjük össze. Ízlés szerint sózzuk, egy jó órán át állni hagyjuk, majd tetszés szerinti nagyságú befőttes üvegekbe töltjük.
A lezáráskor egy réteg celofánra késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, erre jön a következő celofán – így a kettő között marad a tartósító -, majd a fedőt jó erősen rácsavarjuk.
Ételízesítőnket ezt követően bárhol tárolhatjuk, egy éven keresztül garantáltan felhasználható.
No és a hozzávalók (egy családi adaghoz):
fél kg vöröshagyma,
3-4 fej fokhagyma,
1 kg sárgarépa,
fél kg petrezselyemgyökér,
1 nagy (öklömnyi nagyságú) darab zellergumó,
hasonló nagyságú karalábé,
fél kg paradicsom,
ugyanennyi édes paprika (kimagozva),
fél kg karfiol.
Zeller- és petrezselyemzöldet ízlés szerint adagolhatunk hozzá.
Csodálatos íz tartósítószerek és ízfokozók nélkül minden olyan ételbe, amelyhez használtunk korábban is valamilyen mesterséges ételízesítőt – amit örökre felejtsünk el.
2013. június 25., kedd
Helló Kitty és a többi macskafajta...
Most, hogy már van nekem egy drága unokám aki imádja a Helló Kittys plédjét, nincs mentség
Nagyanyai feladat...ennek a szeretetnek a tovább fejlesztése...Munkára fel!
Azért készült egy pár cicus már nálam is, csak nem az én imádott Fannimnak...
2013. június 23., vasárnap
Papírkosár fonás
Újságpapírból font kosarak
Ambrus Tícia az újrahasznosítás kreatív módját választotta: újságpapírból készít – egyebek mellett – mutatós kosarakat. Mint mondja: mindig fontosnak tartotta az újrahasznosítást és a környezetvédelmet, mindemellett ezen alkotások nem kerülnek sokba, hasznosak és jól is mutatnak. Tícia megmutatja, hogyan készülnek ezek a kosárkák.
Papírkosár készítése, lépésről-lépésre
Kellékek:
- Újságpapír. Lehetőleg napilap, de a fényes – magazinos papír – is megfelelő, csak azt nehezebb feltekerni
- Hurkapálca az újságpálcákhoz
- Csiriz (tökéletes a stift is, de a csiriz természetes, ezért Tícia ezt használja ragasztónak)
- Természetes festékanyagok (Tícia eleinte akrillal festette le a kosarakat, illetve spray-t használt, majd áttért a természetes festékanyagokra. Kiváló a vörös- és lilahagyma héja, lilakáposzta, gesztenye levele, cékla – ezekkel természetes hatást tudunk kelteni)
- Átlátszó környezetbarát falakk, ettől sokkal tartósabb lesz és több kilót is elbír
- Fantázia
A készítési folyamat képekben
Az újságpapírt először félbe, majd függőlegesen félbevágjuk. Ebből csinálunk jó sokat, majd fogjunk egy hurkapálcát, és a képen látható módon, hajtsuk rá a hurkapálcára a papír sarkát, tekerjük egészen addig, míg a végéhez nem érünk, majd ragasszuk le. Így készül el egy újságpapírpálca.
Ezeket a papírpálcákat kell majd természetes festékkel befesteni, még fonás előtt. Meg kell várni míg a főszálak megszáradnak, mert úgy sokkal tartósabb lesz a kosár, viszont a fonást még nedvesen el kell kezdeni.
A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, kisebb kosaraknál ezt használjuk: egymás tetejére tesszük, majd a legalsó pálcával először fel, majd le fonunk. Ezt egészen addig folytatjuk körbe-körbe, míg el nem fogy a pálca. Ekkor fogunk egy másik pálcikát, a kisebb végét bekenjük ragasztóval, és folytatjuk a fonást.
Itt látható egy félkész kosárka. Ha a kosár alapja (alja) már elég nagy, a főszálakat behajlítjuk, majd így fonjuk tovább. Amikor elkészült a kosár, le kell ragasztani és visszahajlítani a pálcikák végét. A kész kosarat lakkal kell átfújni. Díszíthető 1-2 szalaggal, gyönggyel, gombbal, bármivel, ami jól mutat.
Ambrus Tícia a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában végzett. Újrahasznosítással akkor kezdett el foglalkozni, amikor befejezte a középiskolát. - Hozzánk sok napilap jár, hegyekben álltak az újságok, ezért úgy döntöttem, hogy alkotok belőlük valamit. Így kezdtem el kosarakat készíteni, füleseket, nagyokat, kartonaljúakat, kereket, négyzeteset. Miután már elég sok lett belőlük, elkezdtem blogot szerkeszteni.
Tícia nemcsak kosarakat, hanem ékszereket is készít újságpapírból – karkötőt, nyakláncot, fülbevalót.
- Szeretem vegyíteni a különböző dolgokat. Horgolok, imádom a gombokat, mindenféle kiegészítőt, és mindenből, amit más kidobna, készítek valami hasznosat.
Spenót torta...
(ezt el kell készíteni)
Rusztikus spenóttorta
A nyár beköszöntével kedvenc zöldségeink sorra megjelennek frissen, újonnan a piacon. Ilyenkor érdemes megragadni az alkalmat, hogy kedvenceinket nem a fagyasztóból vesszük elő ebéd vagy vacsora készítés céljából. Kóstoljuk meg az olasz, rusztikus spenóttortát!
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
90 ml extra szűz olívaolaj
200 ml meleg száraz fehérbor
1 dkg só
A töltelékhez:
350 g főtt spenót
350 g ricotta
1 tojás
100 g reszelt parmezán
só és bors
zsemlemorzsa a szóráshoz
Elkészítés:
A tésztát géppel vagy kézzel simára gyúrjuk, becsomagoljuk folpackba és hűtőbe tesszük fél órára.
A töltelékhez keverjük össze a spenótot (ízlés szerint aprítva vagy anélkül) és a ricottát. Adjuk hozzá a tojást, a reszelt sajtot, egy nagy csipet sót és borsot és jól keverjük el.
A tésztát a hűtőből kivéve osszuk két egyenlő részre. Nyújtsunk belőlük kb. 30-30 cm átmérőjű körlapokat. Az egyik körlapot elhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, és meghintjük zsemlemorzsával, hogy felszívja a töltelék nedvességét és szárazon tartsa a tésztát. Egy adag tölteléket középre teszünk, a többit a szélétől kicsit beljebb kör alakban osztjuk el egyenletesen, ahogy az a képen látható.
Megszórjuk a tölteléket egy kis reszelt parmezánnal, és lefedjük a másik tésztalappal. Egy villa segítségével a két körlap szélét préseljük egymáshoz, majd vágjuk le a felesleges szélét. Ezután helyezzünk egy bögrét vagy müzlis tálat a torta közepére. Az edény legyen kicsit nagyobb átmérőjű, mint a középre helyezett töltelékhalom. Óvatosan nyomjuk lefelé, hogy kör alakban belső peremet kapjon.
Amíg az edényünk középen van, egy éles késsel vagdossuk be körülbelül két-három ujjnyi távolságokban a tésztát egészen az edény széléig, és 90 fokkal elfordítunk minden körcikkrészletet.
Az edény szélének lenyomatát egy hústű segítségével lyukasztgassuk körbe. Ez egyrészt díszítés is, másrészt segít abban, hogy ne púposodjon fel a tésztánk.
Süssük meg a tortánkat 180 fokon 30 percig.
Recept: Zenzero e Limone
Címlap: Italian Chips
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)