Jó hatással van az egészségre a fahéj |
2013. február 22., péntek
2013. február 21., csütörtök
2013. február 20., szerda
Bazsarózsa
Bazsarózsa a gyógyászatban
A bazsarózsa csodaszép: élénkpiros virágai mámorító illatot árasztanak. A bazsarózsát azonban nem csak a szépsége miatt szeretjük. Bár viszonylag ismeretlen, de az emberek atüske nélküli rózsa gyógyhatásában is bíznak. A bazsarózsa erejét már évszázadok óta használják a gyógyászatban.
A bazsarózsa gyógyszerként való alkalmazása egészen az ókorig vezethető vissza, és nem csak az európai népi gyógyászatban. Az ázsiaiak is bíztak a gyógyhatásában. Ahagyományos kínai gyógyászatban a bazsarózsa különböző fajtáit még ma is alkalmazzák gyógynövényként számos panaszra. Dioszkuridész görög orvos női panaszokra és hólyag-, valamint vesefájdalmakra ajánlotta. Még a középkorban is használták erre, továbbá a köszvény hatékony szerének is számított. A gyökerét már akkoriban is alkalmazták epilepszia ellen, egészen a 19. századig.
A bazsarózsának mind a virága, mind a gyökere felhasználható. A kínai növénygyógyászatban két bazsarózsafaj gyökerét használják terápiás célokra:
- A paeonia rubrae radix gyökerét pl. nőgyógyászati zavarokra, hasi fájdalmakra, hasi daganatokra stb. alkalmazzák.
- A paeonia lactiflorae radix alkalmazási területe a menstruációs fájdalmak és fejfájás enyhítése, a végtaggörcsök oldása, ezen kívül magas vérnyomás ellen jó, és gyulladásgátló hatása van.
A virágszirmok manapság teakeverékek díszítésére és köhögés elleni szirupok színezéséreszolgálnak. A kerti bazsarózsa általános nyugtató és görcsoldó hatással rendelkezik. A gyökeréből korábban kúpot állítottak elő, amelyet bélrendszeri görcsöknél alkalmaztak. Ma a virágokat és a gyökeret homeopátiás készítményekhez használják fel. A bazsarózsa virágát nyálkahártya- és bőrbetegségeknél, aranyér repedéseinél, köszvénynél, reumánál, valamint a légutak betegségeinél és panaszainál alkalmazzák. A bazsarózsa gyökerét különféle görcsöknél, az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer panaszainál, migrénnél, allergiás betegségeknél és általános erősítő szerként használják.
2013. február 18., hétfő
Sörkifli
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 csapott evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 dl olaj
- olvasztott vaj
- A tetejére:
- szezámmag
- köménymag
- sajt
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük.
Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk (lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmal, sajttal, stb.. 200 fokon aranybarnára sütjük.
A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük.
Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk (lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmal, sajttal, stb.. 200 fokon aranybarnára sütjük.
KÖMÉNYMAGOS SÓSKIFLI
- előkészület:
- sütés:
Sörkifli receptje, elkészítése
Langyos, cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt. Ha kész, hozzáönjtük a liszthez, belekeverjük a zsírt, és ízlés szerint sózzuk. Letakarjuk és fél órát kelesztjük. Ezután a tésztát 8 cipóra osztjuk, a cipókat egyesével kör alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, 8 részre vágjuk és kifli alakúra feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, és reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben sütjük. (200 fokon 20-25 percig)
Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek
- 120 dkg liszt
- 8 dl víz
- 8 dkg élesztő
- 8 dkg cukor
- 12 dkg zsír
- izlés szerint só
- 30 dkg margarin
- 2 db tojás
- izlés szerint reszelt sajt
Sörkifli receptje, elkészítése
Langyos, cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt. Ha kész, hozzáönjtük a liszthez, belekeverjük a zsírt, és ízlés szerint sózzuk. Letakarjuk és fél órát kelesztjük. Ezután a tésztát 8 cipóra osztjuk, a cipókat egyesével kör alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, 8 részre vágjuk és kifli alakúra feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, és reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben sütjük. (200 fokon 20-25 percig)
Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek
- 120 dkg liszt
- 8 dl víz
- 8 dkg élesztő
- 8 dkg cukor
- 12 dkg zsír
- izlés
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)