2013. február 1., péntek

Csokis bagoly keksz


A farsangi időszakban jól jönnek a vidám sütemények. Ez a keksz egészséges alapanyagokból készült, a vanília a rum és a citrom ízeinek összhatása remek. A ropogós falatkákat becsomagolva ajándékba is adhatjátok.
Hadarik Rita receptje a Rita Konyhája oldalról
Hozzávalók 14 db kekszhez:
9 dkg vaj vagy kókuszzsír
10 dkg világos, lágy nádcukor
1 teáskanál vanília őrlemény
1 egész tojás
csipet só
1 db citrom héja
1 evőkanál rum
17 dkg tönköly fehér liszt
5,5 dkg zabpehelyliszt
14 szem héjas mandula
28 db csoki csepp
A liszteket összekeverjük a sóval, cukorral, vaníliaőrleménnyel, citromhéjjal. Majd hozzáadjuk a kókuszzsírt vagy a vajat, a rumot, és a tojást. Úgy dolgozzuk össze, mint egy klasszikus linzert, hideg villával, vagy robotgép dagasztóspiráljával, végül kézzel egy bucira formázzuk.
A kókuszzsír 24 fok alatt szilárdul, és kevéssel szobahőmérséklet alatt keményedik is. Az így készült tésztát soha se pihentessük hűtőben, mert kővé dermedne. Hagyjuk szobahőmérsékleten állni 1-2 órát, és utána dolgozhatunk vele.
Kinyújtjuk 5 mm vastagra a tésztát, és egy kb. 6 cm átmérőjű pohárral köröket szaggatunk ki belőle. Nekem 14 db kekszem lett, és maradt a szemeknek is elég tészta. A maradék tésztából 28 pici golyót formázunk. A golyókat egyenként szétlapítjuk a tenyerünkben egy kis koronggá, ennek a közepére helyezzük a csoki cseppet.
A szemeket jó mélyen benyomjuk a bagoly arcába. Szép gülü szemei lesznek, de a bagoly már csak így szép. A két szem közé teszünk egy-egy egész mandulaszemet, ez lesz az orra. A szárnyakat villával nyomjuk a keksz aljába. 160 fokos előmelegített légkeveréses sütőben, vagy 180 fokon simán 10 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk a sütőlapon kihűlni.

HATVAN LETTEM




Immár kerek hatvan lettem, 
Nem kértem, szinte már feledtem. 
Oly csupaszon-tisztán kerek e szám, 
ennyi idő után csak ez maradt reám. 

A történelemnek gúnyos búcsút intve, 
mellettem elhaladt a sorsom, legyintve. 
S most itt állok oly egyszerűn és pőrén, 
egy ember, ki érzi a félelmet a bőrén. 

Istenem, mennyi lehet még hátra? 
A múlt már csak egy idegen lény álma. 
Ami fontos lehetne, már rég elfeledtem, 
hat után egy nulla lóg a légben felettem. 

Mert mostantól fogva hatvan lettem. 
És semmi jó, vagy csábító nincs ebben. 
Oly csupaszon-tisztán kerek e szám, 
ennyi idő után, csak ez maradt reám.



http://carte41.dromadaire.com/card_de/20130203/32/db2b26198d6514640dab6e887b4370cc.shtml?ack=bagoly.ma@gmail.com 



Érints meg!


Érints meg!
Érints meg, - kérlek, - ha kisbabád vagyok! Ölelj gyakran magadhoz, nélküled "megfagyok"!Ne csak pelenkázz, mosdass és etess!
Puszild meg arcom százszor, ez így természetes!Ringass  két karoddal, nyugtasd meg lelkemet,öledbe bújva érzem, hogy az én szülőm szeret! Érintésed, ha érzem, nekem biztonságot ad,  Biztató érintésed mindig velem marad!
Érints meg, -  kérlek, - ha gyermeked vagyok,s nem értem a világot, s félelmeim nagyok.Ne tarts magadtól távol, ha veled dacolok,helyemet nem találom, sok az új dolog!
Keresd az utat hozzám, próbálj megérteni!könnyű álmokat hozz rám, s akarj érinteni!"Jó éjt" puszid oly puha, oly megnyugtató,mesélő érintésed álomba ringató!Kamasz gyerekké váltam? Érints meg akkor is!
Lelkem nem érzéketlen, csak más világba visz!Ne hidd, hogy azért bántlak, mert épp komisz vagyok.Ezer tüském is vágyja az ölelő karod!Magam felnőttnek érzem, - s hangodra szomjazom,az élet viharához így alkalmazkodom.
Kettészakadt világban, még helyem nem lelem,viseld el, ha bántlak s maradj mindig velem!Érints meg! - kérlek, - ha barátod vagyok!megnyugtat ölelésed, ha más felzaklatott!
Biztató szép szavakkal lelket is önts belém.értelmet adj a létnek, és tarts tükröt elém.Kétségeimet vesd el, tudasd: fontos vagyok!Lehet, hogy érintésed MINDEN, amit kapok.Ha szomorú a lelkem, vidámítsd fel, “nem számít csak a lelkem”
légy velem a bajban, s nem hagylak el én sem!Kedvesem, - éltem párja -  most hozzád fordulok,érintésed, szerelmed, a legszentebb dolog.Ám tévedés azt hinned, a szenvedély elég.
Ezer félelmem kerget karjaidba még.Megnyugtat ölelésed, vigaszt nyújtasz nekem,lágyan szoríts magadhoz és szebbítsd életem!Ilyenkor érzem, - szívünk együtt dobog -Olyannak szeretsz, amilyen ÉN vagyok.
Felnőtt gyereked lettem, s most már “nagy leszek”,és van “saját családom”, kiket ölelhetek.Anyám, s apám karjára mégis számíthatok.Érints meg most is, kérlek, mikor gyenge vagyok.
Szülői ölelésed, ma is sokat jelent,segíts értékelni, múltat jövőt, jelent.Most én is másképp látlak, jobban becsüllek már.Ami fájt elfelejtem - az élet jó tanár.Érints meg még! -  kérlek  - idős szülőd vagyok.
Erős karodra vágyom, mielőtt meghalok!Érints meg, ahogy egykor én érintettelek,amikor apró voltál, kicsi, védtelen gyerek.Ülj le mellém, fogd meg két kezem és adj erőt,simítsd az öreg arcomon a sok ráncot, vad redőt!
Melegítsd át a szívem, megfáradt tagjaim,Te rólad szólt életem, s legszentebb álmaim.

Anyának lenni...


Ezt a cikket már nagyon régen lementettem magomnak, még akkor, mikor nem is számítottam rá, hogy másként látom a világot mióta Nagyi lett belőlem...

Anyának lenni...

Amíg át nem éli az ember, nem is gondol bele igazán, mit is jelent... Anyának lenni... Nem is olyan könnyű, mint ahogy azt gondolnánk, mint ahogy azt másoknál látjuk, míg nincs saját gyermekünk. Csak akkor tudjuk meg igazából, amikor megszületik a baba, és mi is belecsöppenünk a szülői hivatásba. Tanulgatni-tapasztalni kezdjük azt a mindennapok folyamán.

Amíg át nem éli az ember, nem is gondol bele igazán, mit is jelent Anyának lenni. Én is átélhettem a csodát, világra hoztam kisfiamat. Vártuk nagyon, hogy megszülessen, de igazán nem tudtudk mire is vállalkozunk..
Egy új hivatás: nevelgetni egy kis emberkét, akinek életet adtunk, etetni, altatni, fürdetni-ápolni kell,minden percben a segítségére lenni,félteni mindentől, aggódni vajon jól csinálunk e mindent. Ha sír, akkor mi is lehet az oka, mi lehet a baj...

Ehhez kapcsolódva szeretnék megosztani veletek egy rövidke történetet, ami számomra nagyon-nagyon megtetszett. Remélem örömmel veszitek tőlem.

Számla...-az én Édesanyámnak

Egy este, amikor az anya a vacsorát főzte, 11 éves fia megjelent a konyhaajtóban kezében egy cédulával. Furcsa, hivatalos arckifejezéssel nyújtotta át édesanyjának, aki megtörölte kezét kötényében és elkezdte olvasni azt:

- a virágágyás kigyomlálásáért: 500 Ft
- a szobám rendberakásáért: 1000 Ft
Figyelmedbe ajánljuk még:
» Nézem őt (cikk)
» “ANYUCI!" (cikk)
» "Anyák napja a legszebb nap a világon" egy anyának! (cikk) - mert elmentem tejért: 100 Ft
- mert 3délutánon át vigyáztam a húgomra:1500 Ft
- mert kétszer ötöst kaptam az iskolában:1000 Ft
- mert minden nap kiviszem a szemetet: 700 Ft
--------
Összesen: 4800 Ft

Anyja kedvesen ráemelte fiára tekintetét. Rengeteg emlék jelent meg előtte... Fogott egy tollat, és egy másik cédulára ezeket írta:

- mert 9 hónapig hordtalak a szívem alatt: 0 Ft
- az összes átvirrasztott éjszakáért: 0 Ft
- a sok-sok vígasztalásért: 0 Ft
- a könnycseppjeid felszárításáért: 0 Ft
-mindenért,amit nap mint nap tanítottam neked:0 Ft
- minden reggeliért,ebédért, vacsoráért és szendvicsért,amit készítettem neked: 0 Ft
- az életért, mit minden nap neked adok: 0 Ft
---------
Összesen: 0 Ft

Amikor befejezte, anyja mosolyogva nyújtotta át a cetlit fiának. A gyerek elolvasta, és két könnycsepp gördült ki a szeméből...
Szívére szorította a papírost, és saját számlájára ezt írta: FIZETVE
Ezután édesanyja nyakába ugrott és csókokkal halmozta el.

Hát ezt szerettem volna leírni, hogy ti is el tudjátok olvasni, és elgondolkodjatok rajta.
Én, miután végigolvastam, rögtön édesanyámra gondoltam. Most én is átélhetem gyermekemmel mindazt, amit egykor ő velem. Hálás vagyok, hogy van nekem, és a mai napig mellettem áll,és mindenben segítségemre van. Nem is tudom mi lenne velem nélküle... Boldog vagyok, hogy én is megélhetem az anyaság minden örömét és egyben nehézségeit. Szerintem az által, hogy gyermeke születik, kiteljesedik egy nő élete, családja.
Záró gondolatként:
"A legszebb hivatás: Anyának lenni!"
Minden nap Anyák Napja kellene, hogy legyen, nem csak május első vasárnapja!

Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Anyának lenni » Örömök



Alig egy éve történt...SOK SZÍNŰ VIDÉK


Sok színű vidék …megjelent cikk rólam



E-mail

Írta: Vaskor István   
2012. február 11. szombat
bagolymari5A tű, a fantázia, a szeretet, a gyermek-anya kapcsolat csodákra képes. Olyanokra, melyek rongyokból, tűvel lélekemelő alkotások elkészítéséhez vezet.  
Mezeiné Bagoly Mária három gyermek édesanyja. Egy Budapest melletti kis faluban él, ami azért fontos számára, mert a vidék és a város kapcsolata így beleékelődik a mindennapjaiba. Ahogy mondja: ily módon adódik lehetősége, hogy keveredhessenek a hobbijai, kert, színház, művészetek és néphagyományok.
bagolymari3- Ne áruljunk zsákbamacskát: Ön mindent készít, ami a varrótű segítségével megvalósítható. Hogyan alakult ki ez a szerelem, alkotásaiban ez a csodálatos világ?
- Eredeti szakmám szerint női szabó vagyok, de „váltások ” történtek az életemben és a varrógépet felcseréltem másra. Az anyagok varázsa továbbra is maradt és vonzott, sokat varrtam saját örömömre, családom és barátaim részére. A tűvel való munka akkor vált mindennapjaim részévé, amikor lányom megálmodott dolgait kellett megvalósítani, és így valóra váltak közös álmaink is.
- Gyönyörűek a munkái. Mit kell tudni ezekről?
- Készítek jelmezt, díszletet meseelőadásokhoz. Ezzel a munkáimba bevonom a gyerekek színház és a néprajz szeretetét. Munkáimban szívesen használok népi motívumokat, kiegészítésként nem ritkán alkalmazok hímzést és horgolási díszítéseket is, s megragadok minden alkalmat, hogy ezeket olvassam, tanulmányozzam, és terjesszem.
bagolymari4Munkáim egyediek. Szívem csücske népies rongybabák varrogatása, de az időigényessége miatt csak a tervekig jutok a legtöbbször. Az apróbb holmik különböző ünnepekhez kötve – húsvét, karácsony, babavárás, iskola – készülnek.
- Ön szívesen, önzetlenül megosztja másokkal az alkotás örömét, tapasztalatait.
- Amikor megtanultam a számítógép kezelését, úgy éreztem kitárult előttem a világ. Sok új barátra találtam a kézművesek között, akikkel szívesen osztjuk meg egymás között tapasztalatainkat. Van módom látni mások munkáját és megmutatni a sajátjaimat is, nagyobb betekintésem lett a vidéki életre, a néphagyományok ápolására.
- Mik a céljai, az ars poeticája?
bagolymari6- Az életem során az összegyűlt „kincseket” hasznosítani szeretném, ezért nyitottam „virtuális boltomat”, RONGYOSZSÁK KINCSEI elnevezéssel. Szeretném megmutatni az érdeklődőknek, hogy egy kis fantáziával, kézügyességgel, szívvel és szeretettel könnyen JÁTÉKORSZÁGOT, meséket varázsolhatunk az anyagból, mert felesleges rongy minden háznál akad. Az idő viszont nem mérhető egy-egy darab elkészítésénél. Csak a szeretet…
Ezért azt nem tudom megmondani mennyi idő alatt lehet valamit elkészíteni, ám ha készen van, szárnyal az ember lelke annak látványától.
Mária munkái megtekinthetők itt, itt és itt!


2013. január 31., csütörtök

Szép napra virradtam...


Amikor az ember úgy érzi érdemes élni és dolgozni...ma ezek a fotók vártak rám...MA REGGEL ...és az üzenetek most és régebbi bejegyzésekkel...tudósítások a szétküldött szeretett lényeimről...Jó érzés mikor visszajelzéseket kapok, mert végül is ez olyan mint egy-egy újabb gyerekem születése...

                                                    
                                                             Emma a "Habcsók kutyával"


                           Blanka és Panni ...no és a kisbagoly Nyalóka/Lollipop angolból fordítva/




....csak azt tudnám miért van olyan érzésem, mintha a gyerekek rajzai hasonlítanának Önmagukra...

Maradjatok Kislányok mindég ilyen boldogok...kiegyensúlyozott emberkék!

https://picasaweb.google.com/108865107527524590760/Tunder

https://picasaweb.google.com/108865107527524590760/Kutyus


Kedves Marika


Nagyon tetszett a baba Blankának, olyan boldog volt hogy életre kelt! Otthon azon ámultunk, hogy minden egyes szeplő, minden virág, szív és pillangó pontosan olyan rajta, mint a rajzon. Biztosan jó sokáig tartott elkészíteni... Blanka nagyon szeret rajzolni és már oviban is rendkívül részletgazdag és színes rajzokat készített. Szóval gyönyörű lett a baba, köszönjük még egyszer! El is vittük még aznap este nagyinak megmutatni




Kedves Marika!

Köszönjük szépen, a maci kitűzőként nagyon jó lesz, a baglyot is le tudják venni a babáról és tudnak külön is játszani vele. A babát Panninak nevezték el a lányok, a baglyot pedig Nyalókának (előbb Lolli lett volna, aztán Lollipop, ami nyalóka angolul, így végül maradtak a Nalókánál).





Az eső és a hideg ellenére is célba értünk....A rajzot készítette Gyulai Blanka...megvalósítottam jómagam...Azóta tudom, hogy kedvenc baglyom is nevet kapott angolból fordítva Nyalóka névre hallgat...A TÜNDÉR BABA pedig Panni nevet kapott

http://www.youtube.com/watch?v=MrXeOJJmbKY&feature=youtu.be






Kedves Marika!

Nagyon örült Emma a kutyának. Pontosan ezt mondta:
"Nagyon nagyon nagyon cuki! Köszönöm szépen!!"

A neve Habcsók lett.

Küldöm a fotókat a lányokról és az alkotásokról.

Még egyszer köszönet mindkettőért! És további sok örömöt kívánok a rajzok életre keltésében.

Dóri

2013. január 29., kedd

Mágnes /ISKOLASZER/

http://winkler.turbo.at/shop_hu/index.php?cPath=1100_1115

Kiscipő



 Kiscipő
s - sima, f - fordított, sz- szaporítás
3-as és 4-es kötőtű
méretek és kezdőszem: 1 23 szem (2) (27 szem) 3 31 szem
3-as tűvel:

1. sor: sima
2. sor: 1 s, 1 sz, 10 (12) 14 s, 1 sz, 1 s, 1 sz, 10 (12) 14 s, 1 sz, 1 s = 27 (31) 35 szem
3. sor: sima
4. sor: 1 s, 1 sz, 11 (13) 15 s, 1 sz, 3 s, 1 sz, 11 (13) 15 s, 1 sz, 1 s = 31 (35) 39 szem
5. sor: sima
6. sor: 1 s, 1 sz, 12 (14) 16 s, 1 sz, 5 s, 1 sz, 12 (14) 16 s, 1 sz, 1 s = 35 (39) 43 szem
7. sor: sima
4-es tűvel:
10 sor sima kötés
lábfej:
1. sor: 23 (26) 29 sima, 1 szemet leemelünk 1 sima ezen a leemelt áthúzás
2. sor: 1 f leemelünk, 7 (9) 11 f, 2 f összekötni
3. sor: 1 s leemelünk, 7 (9) 11 s, 1 szemet leemelünk 1 sima ezen a leemelt áthúzás
2. éa 3. sor ismétlése 3x (4x) 5x
utolsó 2 sor:
1. sor: 1 f leemelünk, 7 (9) 11 f, 2 f összekötni
2. sor: 1 s leemelünk, síma kötés végig = 29 (31) 33 szem a tűn
3. sor: 
1 és 3 méretnél: 14 16 f, 1 sz, 15 17 f = 30 34 szem a tűn
2 méretnél: 8f, 1 sz, 8 , 1 sz, 8 f = 34 szem a tűn
/én szélesebbre szaporítok fel, hogy a szára kényelmesebb legyen 34 (38) 38 szemre)
3-as tűvel:
20 sor patentkötés, végül patentmintával láncoljuk le az összes szemet.
Összeillesztés:
csak össze kell varrni és már kész is!

2013. január 28., hétfő

Szoptatás alatt ajánlott és kerülendő ételek


Szoptatás alatt ajánlott és kerülendő ételek!
SzoptatásAz újszülött látogatás alkalmával a legtöbbször az elsők között szerepel a kérdés, hogy mit ehet egy szoptató kismama. Általában mindenkitől mást hallunk, és a kórházakban is már az első napok étrendjén ott szerepel a paradicsomos káposzta, vagy a borsófőzelék. Akkor most mi az igazság? 



A szoptatás még a várandósságnál is nagyobb energia-bevitelt igényel! 
A szülést követően általában két héten belül 8-10 kg – beleértve a babát is – súlyvesztéssel számolhatunk, továbbá a szülés során bekövetkező vérveszteség a vasraktárak tartalékaira is befolyással van. A szoptatás pedig még több energia-bevitelt igényel, mint a várandósság.

A bevitt tápanyag a baba – eleinte még éretlen – emésztésére is hatással van. Tehát többszörösen szükség van az odafigyelésre, a minőségi étrend kialakítására.


Fogyókúrázni nem szabad, de fontos az odafigyelés! 
Fontos tudni azt is, hogy szoptatás alatt nem szabad fogyókúrázni. Helyette érdemes és célszerű is mértéket tartani, és a 3. hónaptól pedig már lehet tornázni is. Tudom, hogy ebben az időszakban nem esik nehezünkre fél perc alatt megenni egy zacskó kekszet, vagy egy tábla csokit, ez természetes, de nagyon oda kell figyelni, hogy ez ne forduljon elő gyakran, hiszen a babának nem feltétlen a csokoládé összetevőire van elsősorban szüksége, sőt. Ha ránk tör az éhség, inkább igyunk mézes teát, együnk egy kis gyümölcsöt, egy joghurtot, vagy bármilyen kalóriaszegény ropogtatnivalót.

Minimum napi 3-szor, de inkább 5-ször együnk egy nap! 
Az egyik legfontosabb és egyben a legnehezebb is megvalósítani, hogy szánjunk időt az étkezésre. Ideális lenne öt alkalommal, de ha háromszor sikerül ülve ennünk és nem csak kutyafuttában eszünk valamit, hogy el ne ájuljunk az éhségtől, az már jó. Ebben diszkréten nagyon sokat tudnak segíteni a nagymamák, és az apukák. A másik fontos dolog pedig, a változatosság.


MIT TARTALMAZZON AZ ÉTREND? 
Az étrend elsősorban legyen fehérjedús, tartalmazzon sok friss zöldséget és gyümölcsöt, és omega-3 zsírsavat. Ne felejtsük el a legalább 2-3 liter folyadék napi fogyasztását sem.

- Fehérjedús ételek: 
húsok (elsősorban szárnyas), hal, tojás, kemény sajtok, natúr joghurtok, túró, olajos magvak, egyes hüvelyesek (pl. zöldbab)

- Zöldségek-gyümölcsök: 
répa, zeller, cukkini, tök, cékla, sütőtök, saláta, spenót, sóska, alma, banán, mandarin, körte, szilva, szőlő

- Omega-3 zsírsavak: 
lenmagolaj, repceolaj, halfélék


AMIT ÓVATOSAN EGYÜNK: 
Brokkoli, borsó, karalábé, karfiol, kelbimbó, paprika, paradicsom, retek, tej, kivi, narancs, csokoládé
Az óvatosság azt jelenti, hogy ha például, készítesz egy rakott tésztát, amiben van valamennyi brokkoli, az nem gond. Vagy egy borsós csirkeragulevesből csak kevés borsót eszel, viszont a borsófőzeléket nem ajánlom. Vagy, ha a húsleves zöldségei között szerepel a karalábé, és eszel belőle egy darabot, semmi gond nem lesz tőle.

Ha hasfájós a baba, akkor ne igyál tejet! 
Hivatalosan fél liter tej a napi ajánlott mennyiség. Mivel sajnos a hasfájásban igen jelentős szerepe van, azt szoktam mondani a kismamáknak, hogy a reggeli tejeskávéhoz, vagy müzlihez természetesen még belefér. Egy masszívan hasfájós babánál viszont mellőzni kell.


KERÜLENDŐ ÉTELEK ÉS ITALOK A SZOPTATÁS ALATT 
Amit mindenképpen érdemes kerülni: gomba, újhagyma, fokhagyma, káposzta, bab, lencse, kukorica, szénsavas italok, erősen fűszeres, zsíros, füstölt ételek
A kerülendő és az óvatosságra intő ételeket a hasfájós időszak után szépen óvatosan nyugodtan próbáljátok meg bevezetni az étrendbe.




Homor Márta
Védőnő
www.vedonoblog.hu 


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Ha nem elég az anyatej >>
Igény szerinti szoptatás >>
A helyes mellrehelyezés a siker kulcsa >>

Összes cikk SZOPTATÁS témában >> 

Mit lehet enni ...és mit nem a szoptatás alatt?



Mit lehet enni és mit nem szoptatás alatt?

2009-12-11  Szoptatás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Az újszülött látogatás alkalmával a legtöbbször az elsők között szerepelt ez a kérdés. Ha felsoroltam, mit nem ajánlatos enni, mindjárt érkezett a következő kérdés: de akkor mit lehet? Általában mindenkitől mást hallunk, és a kórházakban is már az első napok étrendjén ott szerepel a paradicsomos káposzta, vagy a borsófőzelék. Akkor most mi az igazság?

A szülést követően általában két héten belül 8-10 kg – beleértve a babát is – súlyvesztéssel számolhatunk, továbbá a szülés során bekövetkező vérveszteség a vasraktárak tartalékaira is befolyással van. A szoptatás pedig még több energia-bevitelt igényel, mint a várandósság. Aztán a bevitt tápanyag a baba – eleinte még éretlen – emésztésére is hatással van. Tehát többszörösen szükség van az odafigyelésre, a minőségi étrend kialakítására.

Fontos tudni azt is, hogy szoptatás alatt nem szabad fogyókúrázni. Helyette érdemes és célszerű is mértéket tartani, és a 3. hónaptól pedig már lehet tornázni is. Tudom, hogy ebben az időszakban nem esik nehezünkre fél perc alatt megenni egy zacskó kekszet, vagy egy tábla csokit, ez természetes, de nagyon oda kell figyelni, hogy ez ne forduljon elő gyakran, hiszen a babának nem feltétlen a csokoládé összetevőire van elsősorban szüksége, sőt. Ha ránk tör az éhség, inkább igyunk mézes teát, együnk egy kis gyümölcsöt, egy joghurtot, vagy bármilyen kalóriaszegény ropogtatnivalót.

Az egyik legfontosabb és egyben a legnehezebb is megvalósítani, hogyszánjunk időt az étkezésre. Ideális lenne öt alkalommal, de ha háromszor sikerül ülve ennünk és nem csak kutyafuttában eszünk valamit, hogy el ne ájuljunk az éhségtől, az már jó. Ebben diszkréten nagyon sokat tudnak segíteni a nagymamák, és az apukák. A másik fontos dolog pedig, aváltozatosság.

Az étrend elsősorban legyen fehérjedús, tartalmazzon sok friss zöldséget és gyümölcsöt, és omega-3 zsírsavat. Ne felejtsük el a legalább 2-3 liter folyadék napi fogyasztását sem.

Fehérjedús: húsok (elsősorban szárnyas), hal, tojás, kemény sajtok, natúr joghurtok, túró, olajos magvak, egyes hüvelyesek (pl. zöldbab)
Zöldség-gyümölcs: répa, zeller, cukkini, tök, cékla, sütőtök, saláta, spenót, sóska, alma, banán, mandarin, körte, szilva, szőlő
Omega-3 zsírsav: lenmagolaj, repceolaj, halfélék

Amit óvatosan együnk: brokkoli, borsó, karalábé, karfiol, kelbimbó, paprika, paradicsom, retek, tej, kivi, narancs, csokoládé
Az óvatosság azt jelenti, hogy ha például, készítesz egy rakott tésztát, amiben van valamennyi brokkoli, az nem gond. Vagy egy borsós csirkeragulevesből csak kevés borsót eszel, viszont a borsófőzeléket nem ajánlom. Vagy, ha a húsleves zöldségei között szerepel a karalábé, és eszel belőle egy darabot, semmi gond nem lesz tőle.
Hivatalosan fél liter tej a napi ajánlott mennyiség. Mivel sajnos a hasfájásban igen jelentős szerepe van, azt szoktam mondani a kismamáknak, hogy a reggeli tejeskávéhoz, vagy müzlihez természetesen még belefér. Egy masszívan hasfájós babánál viszont mellőzni kell.
Amit mindenképpen érdemes kerülni: gomba, újhagyma, fokhagyma, káposzta, bab, lencse, kukorica, szénsavas italok, erősen fűszeres, zsíros, füstölt ételek
A kerülendő és az óvatosságra intő ételeket a hasfájós időszak után szépen óvatosan nyugodtan próbáljátok meg bevezetni az étrendbe.
A listát saját tapasztalatokkal egészítsétek ki bátran! :-)

Szoptatás


Mit ehet a szoptató anya?


Címkék:
étkezés
szoptatás
baba
A legtöbb bizonytalanságot ez a kérdés okozza, pedig nem is olyan bonyolult a válasz.
Madártej?! 
Enni pedig kell! 
Mi megy át a tejbe? 
Koccintás a baba egészségére! 


Az ismerős kismamák szerint egy csomó dolgot nem szabad enni a szoptatási időszak alatt, bizonyos ételekből viszont naponta és sokat kellene fogyasztani. Szívesen olvasnék erről részletesebben!
L. Kinga

Ha eddig nem sok figyelmet szenteltünk az egészséges táplálkozásnak, a szoptatás megkezdése éppen megfelelő alkalom a változtatásra, a teljes értékű étrend bevezetésére. Természetesen senki sem kötelezhető arra, hogy grammra kiszámítsa az ideális tápanyagbevitelt, és csak bioételeket fogyasszon. Az viszont minden kismamától elvárható, hogy kialakítsa a körülményeihez képest lehető legegészségesebb étkezési szokásokat: fogyasszon változatosan elkészített gabona- és zöldségételeket, állati alapanyagokból a jó minőségűt (kevésbé zsírosat) válassza, egyen rendszeresen friss, nyers gyümölcsöt, zöldséget, és az ételek elkészítésénél a kíméletes eljárásokat részesítse előnyben. Ebben az esetben kicsi az esély arra, hogy étrend-kiegészítőket kell szednie várandósság és szoptatás alatt.


Kezdetben volt a madártej
Nálunk hagyományosan a madártej az a desszertféleség, amiről sokan úgy tartják, növeli a tejmennyiséget. Ezért szinte minden gyermekágyas kismama megkapja a maga adagját a rokonságtól. Valójában nem tanácsos literszámra fogyasztani, hiszen jelentős mennyiségű cukrot és tejet tartalmaz, tejmennyiséget növelő hatását pedig semmi sem bizonyítja. A vajúdás és szülés fáradalmaitól megéhező nőnek egészségesebb falatokra van szüksége.
Étrendje legyen változatos, rostdús. Biztosítani kell, hogy bármikor ételhez juthasson, amikor megéhezik. Sajnos a legtöbb kórházban egyik feltétel sem teljesül hiánytalanul, ezért jobb, ha eleve megbeszéljük családtagjainkkal, hogy már ebben az időszakban is gondoskodjanak rólunk. Arra is számítani kell, hogy az első hetekben nehezen tudunk időt szakítani főzésre, evésre. Ekkor is elkél a családtagok segítsége, de úgy is megoldhatjuk a problémát, hogy a szülés előtti hetekben lefagyasztunk néhány adag ételt.

Finom falatok a kórházban
>
  • natúr joghurt gyümölccsel, aprított, reszelt zöldségfélékkel
  • teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér
  • halételek, szardíniakrém, párolt csirkehús
  • friss zöld saláták, később hozzáadható olívaolajas, citromos öntettel, pirított barnakenyér-kockákkal
  • aszalt gyümölcsök
  • hántolt napraforgó- és tökmag

Még enni sincs időm! 
Az első otthon töltött hetek, hónapok során gyakran elhangzik ez a mondat, pedig fontos volna, hogy napjában többször értékes táplálékhoz jussunk. Alapelv, hogy a szoptatás normális, természetes folyamat, ezért nem teremthet olyan helyzetet, amikor nem jut idő táplálkozásra, fürdésre és hasonlókra. Nagyon jó útmutató a szervezet tápanyag- és folyadékigényére az éhség és a szomjúság. Nem kell kettő helyett enni, és nem kell többet inni, mint amennyit tényleg megkívánunk. Bizonyos bonyolult hormonális folyamatok miatt a túl kevés és a túl sok folyadék fogyasztása egyaránt csökkentheti a tejtermelést. Jobb a szervezet jelzéseire hallgatni. Ez természetesen nem vonatkozik azokra a kismamákra, akik különleges állapotuk (cukorbetegség, felszívódási zavar, anyagcsere-betegség, anorexia, illetve bulímia) miatt dietetikus vagy más szakorvos segítségére szorulnak napi étrendjük és étkezési szokásaik kialakításában. Jó megoldás, ha minden szoptatás előtt magunk mellé készítünk egy tálcát, rajta egy-két pohár gyümölcslével, teával, ásványvízzel, kis szendvicsekkel, egészséges falatokkal. Miközben a baba szopik, édesanyja se maradjon éhes!

Tipp
Gyorsan elkészíthető, tartalékolható
- Süssünk félkészre néhány durumlisztből készült pizzalapot, majd fagyasszuk be. Bármelyik évszakban pillanatok alatt tápláló, ízletes ételt készíthetünk belőle. Friss paradicsommal, olívaolajjal, fokhagymával, friss kerti fűszerekkel, mirelit vagy friss zöldséggel, hallal, sajtkockákkal megrakva tizenöt perc alatt készre süthetjük. Az előkészületek éppen tíz percig tartanak!
- Az olasz konyha másik remeke, a spagetti is ideális étel elfoglalt, fáradt anyáknak. A durumtészta tíz perc alatt kész, a paradicsomos, változatos önteteket nagy mennyiségben készítsük - ne sajnáljuk belőle az illatos rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát és vöröshagymát sem -, majd kis adagokra osztva fagyasszuk le. Már csak egy kis reszelt sajt kell a tetejére!

Mi megy át a tejbe? 
A szoptatás alatti táplálkozással kapcsolatban legtöbbször az a kérdés merül föl, hogy mi okoz a babának hasfájást. Számtalan egészséges és finom alapanyag (kelkáposzta, bab, borsó, karfiol, hagyma) kerül feketelistára anélkül, hogy valaha is bizonyították volna hasfájást okozó hatását. A puffasztó és fűszeres ételek többségét kerülik a szoptató anyák, pedig a hüvelyesek nagyon fontos, teljes értékű fehérjeforrásaink. A tapasztalatok szerint azonban nincs értelme valamit eleve kihagyni az étrendből. Csak akkor tartózkodjunk bizonyos ételektől, ha úgy tűnik, valóban nyugtalan lett tőle a kisbaba. Ebben az esetben tartsunk két hét szünetet, majd újra próbálkozhatunk a "gyanúsított" ételféleség fogyasztásával. Ha ekkor is visszatér a probléma, néhány hónapig ne együnk abból az alapanyagból. A tapasztalatok szerint hat hónapos kor tájékán csökken a kisbabák érzékenysége, s lassan valamennyi ételt visszavehetjük étrendünkbe. Régi tévhit, hogy a tehéntej fokozza a tejelválasztást. Ma inkább azt mondjuk: csínján bánjunk a tehéntejjel, mert a tejfehérje-allergiára hajlamos gyerekeknél kólika-szerű tüneteket okozhat, ha az anya túl sok tejet iszik. Ezért nem javasoljuk például a madártej rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztását.
Gyakori kérdés az is, hogy van-e túl híg, gyenge anyatej. A fő tápanyagok szintje állandó az anyatejben. Ha a kismama hiánybetegségben szenved (A- vagy B-vitamin hiánya van), az anyatej is szegény lesz ezekben az anyagokban. Ebben az esetben nem a gyereknek van szüksége kiegészítésre, hanem az ő szervezetét kell "feltölteni" a szükséges anyagokkal. A táplálék összetétele befolyásolja ugyan az anyatejben található zsírok összetételét, de nem a mennyiségét. Csak szélsőséges alultápláltság esetén fordul elő, hogy zsírszegény lesz a tej, de igény szerinti szoptatás esetén még így is magához veszi a baba a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.

Az elégtelen tejmennyiséget az esetek túlnyomó többségében a nem megfelelő szoptatási gyakorlat, vagy a kisbaba rossz szopási technikája okozza. Nem köménymaglevessel és különböző gyógyteák fogyasztásával érhetjük el a tejmennyiség növekedését, hanem elsősorban igény szerinti szoptatással, a cumi használat, teáztatás következetes mellőzésével.

A baba egészségére! 
Napi egy-két pohár kávé, vagy ünnepélyes alkalmakkor elfogyasztott pohár bor nem árt meg a kisbabának. Az alkoholról azonban jó tudni, hogy korlátlanul átjut az anyatejbe: a tej alkoholszintje azonos a véralkohol szinttel. Nem ajánlatos tehát szoptatás mellett rendszeresen iszogatni. Nagyon csalóka lehet, ha az anya a veszélyesnek tartott gyógyszeres terápia helyett gyógynövényteák fogyasztását választja. A gyógynövények közt is van néhány, ami károsan hathat a kisbabára, viszont a gyógyszerek többsége nem ártalmas. Betegség esetén szoptatáspárti orvoshoz forduljunk, így elkerülhetjük, hogy indokolatlanul elválasszuk a babát, vagy értelmetlenül szenvedjünk bizonyos tünetektől, amelyek a szoptatás mellett is kezelhetőek lennének.

A szoptatás alatti evés-ivás nem tilos, sőt, kifejezetten kényelmes megoldás!

Unokám született

Mindég mondták fantasztikus érzés...szinte hihetetlen volt...hónapok óta a készülődés a titkos vágyak, a beszélgetések...amiket csak mi hallunk ketten...hát elérkezett a pillanat.


"Megjöttem itt vagyok, éppen körülnézek, S egy ismerős szempárt megismerni vélek.
Hívogató élmény, érzem, hogy közeleg, Segítsetek kérlek hadd menjek közelebb.
S egy halk szavú asszony meghallván a vágyam, Apa pocakjára odafektet lágyan.
Hogy míg átöleli piciny hasonmását, boldogan hallgassam szíve dalolását.
Meleg tenyerével simogatja bőröm, ha elszenderednék, most Ő lenne az őröm.
Megpihen a test és ünnepel a lélek, Gondolatban Anya festett ilyen képet.
Olyan jó így együtt feküdni az ágyban, Mama pocakjában ilyen álmot láttam.
Békés biztonságban indul földi létem, Hálásan köszönöm csendes születésem.

CSÁK FANNI 2013.január 27.-én vasárnap este 21 óra 30 perckor megszületett...





                                        Az 1 napos csecsemő jól érzi magát...éli a maga "szerény életét"...


                                                                   Íme az ATYA első levele Fanniról
Tüskepapa



Kedves Minddd!

hahó!
tegnap vagyis 2013 január 27-én vasárnap 21.30-kor megszületett Fanni! Ő Pogácsa és Tüskepapa gyermeke-lánya, és irinyó-pirinyó, mint babszem.
2920gr., 51 cm, vagyis 510 mm, ami így már sokkal több!
Ebben a pillanatban még nem lépett fel velünk, ezért nincs normális neve, amilyen a normális bohócoknak szokott.
Együtt szültük a mamájával.
Amikor kibújt, egy keveset sírt, aztán aludt, majd evett - jaj! partedli nem volt a nyakában... -, aztán megint aludt.
kicsit hosszú a körme, de még nem lakkozza.
2 hét múlva kezdi az ovit.
kb. 1 hónap múlva tervezzük az első fellépését.

üdv!
tp.


2013. január 27., vasárnap

Fólia


Lamifix, textillamináló fólia

1 100 Ft
Az ár 1 méter fóliára vonatkozik.

Minimum rendelhető mennyiség 0,5 méter.
  • 45 cm széles áttetsző fényes fólia, amit bármilyen textilre felvasalva egy letörölhető, lemosható felületet kapunk. Az ily módon impregnált textil megmunkálása nem igényel semmi különösebb kelléket.

    Alkalmazása nagyon jól jöhet uzsonnás tatyók, neszeszerek, toll tartók, strand táskák, előkék, pelenkázó alátétek … stb. elkészítésénél. 

    Hogyan alkalmazzuk:
    - vasaljuk át a textilt, hogy eltávolítsunk minden gyűrődést,
    - a textil színére helyezzük rá a Lamifixet fényes felével felfelé,
    - a vasalót alacsony hőfokra állítva (gyapjú/selyem) vasaljuk rá a Lamifixet a textilre;
    - terítsünk a laminálandó felületre egy darab anyagot (én régi, már nem használatos lepedőt szoktam használni) és a hőfokot magasabbra állítva (3-as) enyhe nyomást gyakorolva részenként 8 másodpercig vasaljuk át a felületet újra,
    - vágjuk le a fólia felesleget,
    - hagyjuk kihülni mielőtt munkához látnánk.

    Utókezelés:
    - vegytisztítani, mosni nem lehet,
    - csak nedves anyaggal letörölve tisztítsuk.

    Feltekercselve csomagolom.

    Átlátszó és fényes felületű
    Szélesség: 45 cm
    Gyártó: VILENE