2012. november 9., péntek

Márton napi hagyományok



A néphagyomány szerint Márton napján ha a lúd jégen jár, akkor a karácsony vízben poroszkál...

...én segítettem nekik, hogy ez ne fordulhasson elő....



                                                                 Márton napján

                                                      Novemberben, Márton napján
                                                      Liba gágog, ég a kályhán,
                                                      Aki libát nem eszik
                                                      Egész évben éhezik.

Itt találtam sok más jó mondókával együtt http://zoldvilagomegyesulet.blogspot.hu/2011/11/marton-napi-mondokak-gyerekeknek.html




A Márton-nap és a libákhttp://mult-kor.hu/20021107_a_martonnap_es_a_libak


Márton, egy római tribunus i.sz. 316-ban született fia 18 éves korában apja kívánságára a légió katonája lett, s a legenda szerint 18 éves volt, amikor palástját odaadta egy didergő koldusnak. Nem sokkal később Amiens-ben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és misszionárius lett, majd 371-ben a Loire menti Torus püspökévé választották

A hagyomány szerint Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta. Úgy tudni, meggyőző és hiteles püspök volt, aki az imádságot és a lelkészséget össze tudta egyeztetni a jótékonysággal. Időszámításunk után 397-ben hunyt el. Halála után váratlanul igen népszerűvé vált: ő az első keresztény szent, aki nem mártírként emelkedett az oltárokra, Franciaországban pedig az 5-6. század fordulóján egyenesen nemzeti szentként tisztelték

Ausztriában csak Karintia tartományban 44 templomot szenteltek Szent Mártonnak: november 11. körül a gyerekek lampionos felvonulásokkal, a felnőttek inkább a Márton-napi libával emlékeznek rá máig, és más népszokások is élnek még, amelyek e naphoz kötődnek.

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Ám akkoriban ez nem annyira a szentéletű püspököt eláruló szárnyasokkal függött össze, hanem azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.

Márton-napra mindenütt liba dukál, s egyre több étterem rendez ilyenkor egész liba-heteket. Ausztriában a legtöbb liba a mezőn legelészhet, és vágási súlyát 28 hét alatt éri el, míg francia és kelet-európai társaikat kukoricával tömik hízottra. A konyhában aztán kiderül a különbség, mert a hízott liba zsírja kiolvad, és jóval kevesebb hús marad. Ez az oka annak, hogy az ausztriai szupermarketekben a hazai liba mintegy kétszer annyiba kerül, mint az importált. Ám a hízlalási módszertől függetlenül a liba repülő kalória-bomba marad. Ez lehet az oka, hogy az osztrákok éves átlagban fejenként 20 dekagramm libahúst esznek csupán, azt is főleg Márton-napkor, amikor az ünnep jó ürügyet kínál erre, s az orvosok is engedékenyebbek, azt hangsúlyozva, hogy egyetlen ropogósra sütött libacombtól még senki nem hízott el.

Receptek : http://salataolaj.blogter.hu/205526/marton_napi_liba_receptek
http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/konyha-haztartas_receptek/14935/marton_napi_sutemenyek
http://www.receptvarazs.hu/marton-napi_receptek
http://blog.xfree.hu/keres.tvn?mit=cukros%20vajhoz

2012. november 7., szerda

Teknős békát kell varrnom...

  Mások készítették...



Van egy másik Varrogató blg,,,ahol nagyon sok hasznosságot találok...most is mikor teknős minta kell gyorsan ...Ő segített 



Így készül http://www.craftpassion.com/2010/04/sewing-tutorial-turtle-pincushion-with-pattern.html




http://www.kreativhobby.hu/hirek/varrj-pluss-hazi-kedvenceket



Teknős kreatív csomag
[7.1.21.1]

Sok gyermek kedvence a békés, kedves teknősbéka, amit a legkisebbek is szívesen tartanak, gondoznak otthon. Ha ágyukba is bevinnének egyet, javasoljuk, hogy csomagunkból készítsenek egy helyben maradó, strapabíró példányt.
A csomagból egyszerűen varázsolhat saját készítésű játékot gyermekeinek, de akár ifjú kézműves palánták is megpróbálkozhatnak az elkészítésével.

A csomag tartalmazza:
A szükséges színes gyapjúfilceket, a tömőgyapjút, valamit a szabásmintát és az elkészítési leírást. Amire még szükség lesz és nincs a csomagban: tű, cérna, olló, alkotó kedv.

Általános információk:
Néhány olyan csomag, amely ügyes kezű kézimunkázók számára minden szükséges alapanyagot és elkészítési útmutatót tartalmaz saját ajándék megalkotásához.





Virág készítés

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=495693947128158&set=a.202356249795264.49529.165934263437463&type=1&theater









Alma cica

Szeptemberben  http://www.sportagvalaszto.hu/ vett részt a http://www.facebook.com/terajzolszenvarrok?fref=ts csoport egy része népszerűsíteni a csoport tevékenységét...


Lények ...és képek...


Asztalos kirakodás...és némi nyugalom...


...ez már embert próbáló apróságok nyirkálásával töltött idő, mert bizony a látogatók özönlöttek, rajzoltak, alkottak...és alkotni vágytak, mert volt olyan idő is, hogy sorban álltak, a helyünkre ültek, mert másként nem lehetett...
....a felhívás alapján a pályázat szerint tervezzék meg a kedvenc gyümölcsüket "lénnyé alakítva"...
az első 3 szavazatot elért mű megvalósítása volt a tét...
Ilyen módon került hozzám 


ez a rajz is...ami nekem is nagyon tetszett a kedvességével....

Nem ment egy könnyen a megvalósítása, de talán mégis sikerült visszaadnom amit Viki szeretett volna "mondani " a rajzával.


Munka közben...


...és elkészülve az ALMA CICA őkelméje...


...vidáman még készített egy "jóakaró" mozdulatot...meg mutatta a logóját is, hogy ő a http://www.facebook.com/terajzolszenvarrok?fref=ts csoport munkájához tartozik...és elutazott kis tulajdonosához.
Sok szeretettel Neked Lengyel Viktória




2012. november 6., kedd

Műzlis...korong


Müzlikorong

forrás: nincs megadva [!]
Nyomtatás
  • elkészítés:50 perc
  • nehézség:könnyű
  • sütési hőfok:190 ℃
  • sütési idő:12-15 perc
Müzlikorong
Sütikönyvhöz adom
Én is megsütöttemEddig megsütötte: 10
Kedvencekhez adomKedvencnek jelölte: 105
 
    
Szavazatok: 4 Átlag: 4

Hozzávalók

  • A tésztához
    25 dkg ropogós, csokoládés müzli
    10 dkg méz
    1 darab kisebb citrom reszelt héja
    1 darab tojás
    5 dkg finomliszt, vagy Graham liszt
    8 dkg Rama 
  • A díszítéshez
    8 dkg tej, vagy étcsokoládé

Elkészítés

A müzlit turmixgépbe szórjuk, finomra turmixoljuk. Ezután a puha, szoba-hőmérsékletű Ramával, a mézzel, a citromhéjjal, a tojással és a liszttel összedolgozzuk. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük kb. fél órára. Nedves kézzel jó diónyi gombócokat formálunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 175 °C) 12-15 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, díszítésképpen olvasztott csokoládét csurgatunk a tetejére.
gyermekkel is készíthető

Műzlis sütik


Müzliszelet

forrás: nincs megadva [!]
Nyomtatás
  • elkészítés:50 perc
  • nehézség:könnyű
  • sütési hőfok:180 ℃
  • sütési idő:15 perc
Müzliszelet
Sütikönyvhöz adom
Én is megsütöttemEddig megsütötte: 8
Kedvencekhez adomKedvencnek jelölte: 191

    
Szavazatok: 5 Átlag: 5

Hozzávalók

  • 6-8 dkg barna cukor
    1 dl méz
    10 dkg teljes őrlésű búzaliszt, vagy Graham-liszt
    10 dkg szezámmag, napraforgómag, mogyoró, dió, olajos mag és dióféle vegyesen
    25 dkg zabpehely
    20 dkg vegyes aszalt gyümölcs, (mazsola, szilva, sárgabarack, vörös áfonya) 
    25 dkg Rama 

Elkészítés

Egy 30x25 cm-es tepsit a Ramával kicsit kikenünk, majd sütőpapírt borítunk rá. A többi Ramát lábasban a tűzre tesszük, a mézet és a barna cukrot hozzáadjuk, kevergetve addig melegítjük, míg minden fel nem olvad benne. Az aszalt gyümölcsből a nagyobbakat mazsolányi darabokra vágjuk. A mogyorót és a diót durvára aprítjuk. Mindezeket a zabpehellyel és a liszttel összeforgatjuk, majd a cukros-Ramás sziruppal összedolgozzuk. A masszát egyenletesen az előkészített tepsibe nyomkodjuk, simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha szárazabbra, ropogósabbra akarjuk készíteni, süssük még 5-10 percig. Amikor kihűlt, fölszeleteljük.

gyermekkel is


készíthető


Erzsikénél láttam...


Habkönnyű sóskifli

forrás: nincs megadva [!]
Nyomtatás
  • elkészítés:-
  • nehézség:Nincs beállítva
  • sütési hőfok:nincs megadva
  • sütési idő:nincs megadva
Habkönnyű sóskifli
További képek a sütiről:
Sütikönyvhöz adom
Én is megsütöttemEddig megsütötte: 214
Kedvencekhez adomKedvencnek jelölte: 1308
 
    
Szavazatok: 5 Átlag: 5

Hozzávalók

  • A tésztához
    700 g liszt
    2 db tojás
    1 kis pohár kefír
    100 ml étolaj
    60 g cukor
    csipet só
    100 ml tej
    50 g élesztő
  • A krémhez
    200 g Rama
    30 g só

Elkészítés

1.Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd kelt tésztát dagasztunk. Amikor megkelt 4 részre osztjuk a tálban.
2.Egy részt kiveszünk és elfelezünk, kinyújtjuk kör formára, kb. 30 cm-es méretre mindkettőt. Egyik lapot megkenjük a habosra, lágyra kikevert sós Ramával.
3.A megkent lapot befedjük a másikkal, majd 16 cikkre felvágjuk. A nagyobbik feléről kezdve kifli formára feltekerjük.
4.Szilikonos sütőpapírra tesszük, tetejét megkenjük tojással. Öreg sóval díszítjük. Bármivel megszórhatjuk a tetejét pl. magokkal, fűszerekkel, sajttal.
5.Tölthetjük is az ízlésünknek és alkalomnak illően sonkával, kolbásszal, gombával, különböző krémekkel is.
gyermekkel is készíthető

Dobos torta...mert nagyon szeretem...


Dobostorta recept fotókkal

Klikkeljen a fotókra a nagyításhoz!

Mennyiség kalkulátor

Hány szeletre szóljon a recept?

Hozzávalók

Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához:
5 db piskótalap
A krémalaphoz:
220 g tojás (kikeverve)
220 g kristálycukor 
35 g étkezési keményítő
1 evőkanál vanília eszencia
A krémhez:
280 g vaj
70 g kakaópor - holland
A tetőhöz:
1 db piskótalap
120 g kristálycukor 
A dobostorta hungarikum, megalkotója Dobos C. József (1847-1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Egyes szakemberek számára fontos szempont, hogy a Dobostorta eredeti recept alapján készül-e, vagy sem - egyébként semmi jelentősége. Az ő kedvükért írom ide, hogy ez természetesen nem az eredeti recept!

Elkészítési idő

Értékelés

Átlag: 5 (2 szavazat)
Csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik a recepteket!

Tápérték információk

Energia5622.68 kcal
Fehérje111.42 g
Szénhidrát640.665 g
Zsír293.575 g
A közölt tápérték információk körülbelüli értékeket mutatnak a teljes receptre számítva!

Elkészítés:

1. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük.
 
2. Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
3. A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
4. Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szoba hőmérsékletűre vissza nem hűl.
5. Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
 
6. Öt lapot összetöltünk a krémmel, a maradékkal körbekenjük a tortát.
  
7. A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral. A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét!
Fontos! Ez a karamell dísz nagyon veszélyes! Magas hőfokú, és ragadós! Ha kezünkre fröccsen, komoly sérülést okoz! Csak fokozott odafigyeléssel készítsük! Gyermek ne tartózkodjon a közelünkben.
 
8. Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
 
9. A feldarabolt tetőket, a felvágott tortaszeletek tetejére tesszük.

X szemesek

https://picasaweb.google.com/115649197184667611453/MODERNKERESZTLTS04?noredirect=1


https://picasaweb.google.com/110530323960472177476/BastelnWeihnachten#5383490769976660050