2013. június 21., péntek

MENTA SZÖRP

Frissítő menta szörp.....citromkarikával és jégkockával

A menta nagyon illatos és hasznos növény. Emésztésjavító és görcsoldó hatású, gyomorerősítőként is használatos. Csillapítja a köhögést.

Hozzávalók:
2 l víz
2 citrom
2 jó nagy marék mentalevél
5 dkg citromsav
1,80 dkg fruktóz, vagy 1.5 kg cukor ( készítettem már 1 kiló cukorral....nekünk az is bejön)
2 l vízbe beáztattam a megmosott mentaleveleket, majd beleraktam a felkarikázott citromot, és állni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a cukrot és a citromsavat, felforraltam, majd 15 percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba raktam kihűlni.

Levendulával töltött

Levendulával töltött





Learattam a termést...levendulás koszorút fontam belőle és kedvenc madárkám hasába is levendulát töltöttem...illatfelhőben úszik minden...

2013. június 20., csütörtök

2013-05-07

Az én Édesanyám

Nagyon egyszerű asszony volt…Egyszerűsége miatt nem is viselte őt jó néven a „csatlakozó családja...”
Mindég mindenkin segített…de mikor már Ő szorult segítségre …senki nem adott vissza a jóságából a szorgalmából…ezt nagyon nehezen viselte  .és sajnos én is…

Azt kérdezte valaki tőlem a minap…én hogyan bírom azt végig csinálni amiket teszek…hát hasonló módon…Anyura gondolva…mikor jó ha a napi kosztom nekem is csak kenyér és víz…hányszor veszekedtem vele…miért nem eszik rendesen…nekem ez így jó…mondta Ő …vagy Neked az jobban kell…akkor nem értettem…
Nem értettem azt sem miért kell a Nagypapámnak futva vinni a kisült kelt tésztákat…mert tudod Marika a Papa csak forrón szereti   és menj itt a hegyen keresztül, mert itt közelebb…(dombra föl- dombról le…)   de a Nagymama meg arra tanított üres kézzel soha ne gyere, mert gyújtós mindég akad az utadba…hát azt is szedtem mindég…
   Azt is nehéz volt értenem miért kell ÖTÖDÉBŐL kapálni, betakarítani más földjét…és még a padlásra is felhordani a kukoricát, azt is egyedül…a segítsége legfeljebb én voltam…6-10 évesen…Zsákolt egyedül…amíg bírta…ha nem akkor a zsákok tartalma csökkent, de az út növelődött…
Azt hiszem akkor idomult belém, hogy minden képen a munkát el kell végezni…még akkor is ha a segítség más felé jár.
Anyukám megcsináltuk…és mégis téged néztek le azok az emberek akiknek Te termelted meg az ennivalójukat, Te készíteted el Ők jó esetben jöttek és megették, rosszban velem küldted el…
Ezekre gondolok, mikor élem értelmetlen napjaimat…mikor újra és újra ragaszkodom a megszokásokhoz…mikor nem telhet el nap, hogy valami hasznosság, …és valami jó tétemény …ne legyen a nap végére…
Hát ezekkel a gondolatokkal bírom végig csinálni…és ezt szerettem volna én is tovább is adni…


2013. június 18., kedd

http://cotcot.hu/cikk/2013/04/29/husito-italok-hazilag
Uborka víz

Frissítő, se nem túl édes, se nem túl keserű innivalóra vágysz? Próbáld ki az uborka vizet!

Nem hangzik túl kívánatosnak? Nos, a puding próbája az evés, az uborka léé pedig az ivás.


A legegyszerűbben úgy készítheted el, hogy felszeled az uborkát, vizet öntesz rá, és hagyod állni egy éjszakán át a hűtőben.
A kissé macerásabb, ám ízdúsabb végeredménnyel járó módszer, ha az ubit leturmixolod, és a masszát egy finom szűrőbe öntöd, de a sajtok készítéséhez használt szövet is tökéletes. Hagyd, hogy a masszából a lé kicsöpögjön az éjszaka folyamán a hűtőben. Az így kapott sűrű uborkalevet ízlés szerint engedd fel vízzel.

Ha még frissítőbb ízt szeretnénk, akkor adjunk egy kis mentát is az italhoz. Bármelyik módszert válasszuk is, rögtön a kezdő lépésektől legyen benne a menta.

Az ital rendkívül dús C-vitaminban illetve antioxidáns hatású kávésavban, mely segít csökkenteni a nap sugarainak káros hatásait.

Mézes-mentás jeges zöldtea

Édes frissítő ital. Első lépésként főzz egy nagy kancsó zöld teát a kedvenc márkádból. Amikor kellően kiázott a teafű, akkor adj az italhoz friss mentaleveleket, literenként úgy 10 darabot. Hagyd a leveleket 10 percig ázni, majd szűrd le a teát és adj hozzá mézet ízlés szerint.


Hűtsd le a teát és friss mentalevelekkel szolgáld fel az italt.

A teából jégkockákat is készíthetsz, és ezeket beledobhatod az italba, hogy az még tovább maradjon hideg. A sima víz jégkockákkal ellentétben a tea-kockák nem fogják felhígítani az italt.

Kísérletezz az ízekkel, készítsd az alapteát másmilyen teából, vagy menta helyett használj rozmaringot, levendulát vagy kakukkfüvet.

Bodza ital

A megfázás, influenza kiváló ellenszerét üdvözölhetjük a bodzában, ami ráadásul vízhajtó hatása révén a vesék dolgát is megkönnyíti, illetve akkor is bátran fordulhatunk a növényhez, ha enyhe hashajtóra van szükségünk. Mindezek mellett a magas koleszterinszint csökkentésében is segíthet.

Sokan azonban nem ezért fogyasztjuk előszeretettel a bodzás italokat, hanem az ízük miatt. A frissítőnket nemcsak a boltban szerezheted be, hanem otthon is elkészítheted, és még csak nem is kell ötcsillagos konyhatündérnek lenned hozzá.

Egy edénybe önts 10 liter vizet, adj hozzá bele 60 dkg cukrot, majd fejjel lefelé helyezz bele 25-30 alaposan megmosott, teljesen kinyílt virágot, és erre karikázz rá két citromot. Az edényt fedd le, és hagyd állni egy napot hűvös helyen. Végül szűrd le az italt, és hűtőben tárold. Le is fagyaszthatsz egy-egy adagot, így a virágzás után is élvezheted a házi bodzaitalodat.

Bazsalikomos epres ital

Ki ne szeretné az epret? És az eperlét? Íme egy hűsítő, pezsgő leginkább szörpre hajazó változat:

Hozzávalók: Fél kiló darabolt eper, fél citrom leve, fél csészényi bazsalikom levél, nem belenyomkodva, hanem csak lazán beletéve, 1 csésze cukor és szénsavas ásványvíz vagy szódavíz.

Az eperből gyümölcscentrifuga segítségével nyerd ki a levét (turmixgéppel is megteheted, de akkor még át kell szűrd a masszát egy finom szitán vagy gézes anyagon). Mérd meg, mennyi levet kaptál, ha nincs 2,5dl, akkor öntsd fel vízzel.

A levet töltsd egy edénybe, add hozzá a fél citrom levét, a cukrot és a bazsalikomot. Közepes lángon forrald fel a levet, takarékon főzd 5 percig, gyakori kevergetés mellett. Hagyd kihűlni, majd szűrd le.

Fogyasztáskor úgy két evőkanálnyit tégy egy ivópohárba, majd önts fel szódával vagy „bubis” vízzel, és keverd meg. Ha nem elég édes, adj hozzá még egy kis cukrot.

Hűtőben akár egy hétig is eláll az alapszirup.

Rózsaszín limonádé

A nyári frissítők felsorolásából természetesen nem hiányozhat a limonádé sem. Azonban rá lehet unni, ha mindig ugyanúgy készítjük el. Merj egy kicsit elrugaszkodni a megszokott változatoktól, és kísérletezz az alapanyagokkal. Például bolondítsd meg egy kis málnával! Fagyasztott is megteszi, amíg el nem kezd érni.


Hozzávalók: 3,5 dl víz, 30 dkg kristálycukor, 1 ½ citrom, 1 narancs, 0,5kg málna, menta (elhagyható).

A hozzávalókat öntsd egy lábasba, sűrű keverés mellett forrald fel, majd hagyd kihűlni. Ezután szűrd le a levet, egy kanállal nyomkodva a masszás részeket, hogy egy csepp se menjen kárba. Az így kapott szirup 1 hétig tárolható hűtőben.

Fogyasztását szénsavas ásványvízzel vagy szódával javasoljuk, mentalevél díszítéssel, és ha már hűsítésről van szó, akkor a jégkockákról se feledkezz meg!
Hirdetés04/29/husito-italok-hazilag

jeges ital


Mondj búcsút a szóda,palackozott üdítők,gyümölcslékne,szénsavas üdítőknek! Készíts magadnak egyszerűen házilag egészséges ízesített vizet :) Mi az előnye?

- Tartósítószer mentes
- Tudod miből készűlt
- Finomab mint a bolti
- Pénztárca kímélő


Hozzávalók:

1- gyümölcs - csésze bogyós gyümölcsök, citrusfélék, dinnye ananász vagy amilyen ízűt szeretnél.

2- gyógynövények, 1 szál menta,bazsalikom,rozmaring,zálya,tárkony,kakukkfű,levendula vagy épp amit otthon van a polcon.

3- Víz,csapvíz,vagy desztilált víz

4- Jég


Kellékek: 2 literes kancsó vagy korsó, dunsztos üveg is jó!

Így csináljuk :)

(1) Rakjunk a kancsóba gyógynövényt azaz 1 szál fűszernövényt. Csavarjuk meg vagy törjük meg a növényt fontos h ne aprítsuk össze.

(2) Ehez hozzáadunk 2 csésze gyümölcsöt, ezt is megtörjük de csak annyira hogy kiadja a levét.

(3) Rakjunk bele jeget!

(4) Majd öntsünk bele annyi vizet hogy ellepje a kancsó tartalmát.

(5) Fedjük le a kancsót és 3 napig tartsuk hűtőben!



                        JAVASOLT ÍZKOMBINÁCIÓK



Citrus extra: 1 citromot és 1 narancsot vágjunk félbe rakjuk egy kancsóba majd öntsünk bele jeget és vizet majd 1 szál megtört mentát.



Berry Lime: 1/2 azaz fél deci kifacsart citromlevet öntsünk a kancsóba. 2 csésze málnát picit megtörve hogy adja a levet majd 1 szál megtört mentát. Jég és annyi víz h ellelpje.



Ananász bumm: 2 egész szál mentát rakunk a kancsóba (ha zavar távolítsd el a leveleket)  2 csésze ananász darabok  jég.



Bilberry: rakjunk a kancsóba zsályát, 2 csésze szeder 2-3 csésze jeget és vizet.



Görögdinnye Rosemary: 1 szál rozmaring, de óvatosan mert erős íze van. 2 csésze kockára vágott görögdinnye ovatosan megnyomkodjuk, hogy kiadja a levet adjunk hozzá vizet és jeget.


Egészséges ízesített pénztárcakímélő friss víz. Kellemes hűsítő forró nyári napokra. Egészségetekre :)

Tisztítás

Igy lehet olcson es hatasosan tisztitani a csempe kozotti fugat.

7 bogre viz,
 1/2 bogre szobabikarbona, 
1/3 bogre citromle, 
1/4 bogre ecet. 
Szorofejes flakonbol azonnal hasznalhato.
 Ráfujjuk a teruletre majd egy- ket perc utan tisztithatjuk is.

2013. június 16., vasárnap

Zokni majom /ezt ki kell próbálni./

http://www.craftpassion.com/2012/04/how-to-sew-sock-monkey.html/2

How To Sew Sock Monkey

how to sew sock monkey
How To Sew Sock Monkey
Sewing Pattern: Download pattern here. It contains the eyes, ears and pattern for drawing the sock.
Materials:
Make: 1 (adult size)
1. Sock (crew length), 1 pair (I used striped sock so that it is easy to get the alignment right.)
2. White felt
3. Button eye 7/16″ [11.5mm], black, 2 (for toddler monkey, use 3/8″ button)
4. Embroidery Floss, yellow
5. Poly-fill stuffing material
6. Batting, or thick aquarium filter pad (you can get it from pet shop)
7. Letter size paper, 1
Tools:
1. Sewing machine
2. Sewing needle (prefer long) and pins
3. Scissors
4. Erasable fabric marker
5. Iron
6. Printer
Seam Allowance: approx. 1/8 – 1/4″
Note: for different sizes of sock monkeys, use different sizes of socks.
Since the sock is stretched after stuffed, thick sock yields better quality than thin sock.
Preparation
Prepare all the materials needed as described above.
Cut the eye from white felt by following the download pattern above. Mark the button eye position.
If your socks have folded cuff, remove the stitches carefully and don’t accidentally cut the sock. Flatten the fold to have a longer length.

Turn the sock to wrong side, align sock as per photo below. Press with warm iron.
Cut sockDraw pattern on the sock with erasable fabric marker. Since not all socks are the same, I can’t make a standard pattern for you to trace.
If you haven’t had the pattern, download it here and print it out.

sew and cut1. Align the stripes on both layers, pin.
2. Sew it with sewing machine, best if you have walking foot so both layers walk together. You can use hand sewn too.
3. Cut as per pattern.
4. Cut all pieces out.
Body
turning openingThere will be an opening created between the legs. Use this opening to turn the sock right side out.
how to turn sock1. Insert the thumb into the leg till the feet end. “Pinch” the feet end with your thumb and index finger.
2. Push the index finger into the sock while thumb withdrawing from the sock to turn the sock right side out.
3. When the feet surface to the opening, pull the whole leg right side out.
4. Repeat the same to the other leg.

Finally, turn the body out. Smooth out all the seam line.
Turn the rest of the body parts, except the tail.

Stuff the legs with poly-fill stuffing material.
stuff sock monkeyFill the body round and to the firmness you like.
how to sew opening on sock1. Sew slip / ladder stitch on the opening about 1/8″ from the raw edge. Let the thread loose and don’t pull it yet.
2. After finish slip stitch the opening, pull the thread to close the opening.
3. With the needle still on the sock, wrap 2 to 3 rounds of thread on it, pull the needle through while pressing the wrapping thread with your finger.
4. Insert the needle some where near by and come out from the other side. Pull the thread and cut it close to the sock. The thread will be hidden in the sock neatly. Always do this when you sew.
Arms
Stuff the arm with poly stuffing material until about 1/2″ from the opening.
Roll the monkey arm with you hands to make the stuffing even and nice. You can do this now and/or after sewing up the opening.

sew arm opening1. Stuffed monkey arms waiting to be sewn.
2. Run stitches about 1/4″ from the raw edge.
3. Pull the thread to gather a bit, push the raw edge into the arm.
4. Tighten up the opening by pulling the thread fully, make a few stitch across, knot and cut thread.

sock monkey armsBoth arms waiting to be assembled to the sock monkey.
Ears
sew monkey ear1. Stuff the ear with small amount of poly-fill. Fold the raw edges in and slip stitch.
2. Pull the thread to close the opening. Knot.
3. Fold the ear vertically and slip stitch the opening seam line.
4. The finished ear looks like this.
Tail
even tail stuffingCut a piece of batting or thick aquarium filter pad, 3 times the width of the tail and the length when it is stretched or partially stretched.
Fold the batting three times and sew the end to the seam line of the tail end (wrong side).
Whip stitch the folded batting in place until the other end.
Sew the batting again to tail seam allowance about 1/4″ below the raw edge.
(Note: I used this method since stuffing with poly-fill to a long narrow tail is difficult and uneven.)

turn and stuff tail1. The batting and the tail before turning.
2. Insert finger into the sock and pull the tail right side out, portion by portion. Only turn the sock not the batting.
3. Repeat (2) until you reach to the end. Continue with the turning by inserting the batting into the tail until it fully gets into it.
4. Adjust the batting so that it looks neat. Fold the raw edge in and stitch it up just like the arms method.
Assembly
sock monkey partsBody, arms, ears, tail, mouth, felt eye and button eyes are all set to be assembled into a sock monkey.
Divide the body into half, with top half being the face of the monkey where eyes and mouth are sewed to.

Position the felt eye with the center point align to the middle of the face portion. Pin it and sew with blanket stitch.
You may want to decorate the felt eye with a line of running stitch with 6 strands of embroidery floss before sewing it on the face.

Sew the button eyes to the marked positions of the felt.
To make the eyes attach to the face closely, insert your needle as deep as possible into the face, turn and come out to another point of the same eye. Pull thread tightly so that the eye attach closely to the face.

1. Mark the mouth on the face with erasable fabric marker. The shape is rounded corner rectangular, with bottom align to the face’s border and top covers a little on the felt eye.
2. Fold and baste the raw edge of the mouth, then pin it in place. Slip stitch around until you are about 1″ away from the starting point.
3. Stuff the mouth fully. Continue to slip stitch to the starting point to complete the mouth.
4. Embroidery branch stitches across the middle of the mouth. Tips: look out for the toe seam line of the sock, this is where the middle is.

sew ear and tail1. Sew ears on the side of the face with slip stitch around (front and back of the ear).
2. The front of the ear is aligned to the side line of the monkey.
3. Position of tail.
4. Sew it with slip stitch around too.

Sew the arm on the marked position with slip stitch around. Knot the thread and insert the needle to the other side of the arm position. Pull the thread so that arm “squeezes” into the body, knot to secure the shape.
Sew another arm with slip stitch.
If you think that the arms are not “sunken” enough, pass the needle to the other side, pull the thread to get the result you want, knot the thread securely.

sock monkeyProvided you stuff you monkey very dense, sometime, you may find the monkey head is a little tall and pointy, this is normal due the shape of the adult sock. I found that kid’s and toddler’s sock do’t have this problem.
If you are happy with it, then it is OK. But, if you want to make the monkey head round like the one I made, the following step will be helpful.

head adjustment1. The original pointy head due the toe compartment of the sock.
2. Pinch the top of the head to judge how much you want to sew to make it rounder. Mark the space with erasable marker. Gradually decrease the width from center towards the front and the back.
3. Join both lines with slip stitch.
4. Here is it, a rounder head for the monkey.

sock monkey sewing tutorial

GYÓGYNÖVÉNYES RECEPTEK

Gyógynövényes receptek | bezárás
Kakukkfű felhasználása
Kakukkfüves méz tisztítja a légutakat és a tüdőt.
Zöld kakukkfüves túróslepény
Hozzávalók:
1 kg házi túró
6 tojás
20 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 dl tej
1 dkg élesztő
zsír

liszt
kakukkfű
Először a túrót kell elkészíteni. 1 kg jó házi túrót törjünk össze 5 tojássárgájával, 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, pici sóval, 2 csapott evőkanál liszttel, ha kész adjunk hozzá 1 evőkanál zöld kakukkfüvet. Verjük fel az 5 tojás fehérjét gőz fölött, majd adjuk a túróhoz. Tegyük félre. 2 dl langyos tejben futtassunk fel egy kávéskanálnyi élesztőt, ha feljött tegyünk bele 1 tojást, 2 evőkanál zsírt, sót , pici cukrot, és annyi lisztet, hogy ne ragadjon, ha összegyúrtuk. Nyújtsuk ki a tepsi méretére a tésztát, majd tegyük rá a túrókrémet, így kelesszük egy órán át langyos helyen. Közepes lángon jó félóráig süssük. 4-6 személynek kell utána megnyalni az ujját olyan finom.
Kakukkfű szirup
Daraboljuk össze a finom, friss kakukkfüvet, mert így kellő sűrű lesz a szirupunk és a méz tartósítja is. Hagyjuk állni legalább 2 hétig, hogy jól összeérjenek az ízek. Akinek virágpor allergiája  használjon akácmézet a vegyes virágméz helyett. Szörpnek, öntetnek nagyon jó. A kakukkfű légúttisztító, kiváló gyógynövény.

Borsmenta felhasználása
Borsmenta tea
A borsmenta tea természetes hatóanyagai segítségével frissíti a szervezetet.
1 l vizet forraljunk fel , tegyünk bele 1 kávéskanál mentát,  s hagyjuk 10 percig állni majd langyosan fogyasszuk. Ízesítés nélkül is kiváló frissítőt kapunk. Nyugtató szereket szedőknek, kismamáknak ellenjavallott az alkalmazása.
Borsmenta likőr
Áztassunk 2 dkg mentát 2 hétig 1 liter 50 %-os szeszben, majd szűrjük le és adjunk hozzá mézet. Csodálatos aromájú, hozzáadott szerektől mentes édes italt kapunk.
Borsmentás gyümölcsleves Nyári hőség idején ízesíthetjük gyümölcsleveseinket friss mentalevelekkel. 2 l leveshez 5-6 levelet tegyünk, amikor forr a leves, majd zárjuk le, hagyjuk kihűlni. Tányéron díszíthetjük tejszínhabbal, melynek tetejére hajtásvéget csípünk.
Borsmentás csoki öntet süteményre, fagylaltraA friss mentaleveleket összetörve keverjük a csokiba, amelyet gőz fölött elfolyósítunk. A csokoládéba felnőtteknek csempészhetünk kevés borsmenta likőrt, melytől kellemesen pikáns aromát kap az öntet.
Borsmenta fürdő
Főzzünk meg egy összemaroknyi mentát, s öntsük a fürdővízbe. Ne használjunk mellette más illatosított tusfürdőket, szappanokat, ellenben gondoskodjunk diszkrét félhomályról. 20-30 percnyi csendes fürdő után felfrissülve kezdhetünk neki esti programunknak.
Bormentás mangalicaszappan 
Ökogazdaságunkban kapható ez a különleges tisztálkodó szer.  Aromáját a borsmenta gyógynövény biztosítja. Ez az összeállítás gondoskodik a természetes szépségű bőrről, illetve a problémás, allergénekre érzékeny bőr ápolásáról. A fáradt arcbőrt élénkíti, szép tónust ad az arcnak.
Borsmentás  fürdő 
Viszketésre 1 l vízhez 1 teáskanálnyi szárított, vagy két szál friss borsmentát használunk fel. Forró vízbe tesszük, kb. 10 percet állni hagyjuk. Frissen el is rágogathatjuk.

Zsálya vagyis szalvia felhasználása
A zsályát húsokhoz, köretekhez használjuk fűszernövényként. 1-2 levél elegendő, hogy kifejtse áldásos hatását. Daganatok megelőzésére alkalmazható, kellemes, nyugtató hatású, segíti az ellazulást, elősegíti a nyugodt alvást.
Zsálya tea
1l vízhez 5 levél zsályát adjunk, forralás után hagyjuk állni 10 percig, utána fogyasztható.
Zsálya likőr
1l szeszhez 20 db zsályalevelet tegyünk, s áztassuk 2 hétig. Leszűrés után tegyünk hozzá mézet és kész a likőr.

Körömvirág felhasználása
A gyomor nyugtatására kiváló, krémje sebekre nagyon jó, kisbabáknak popsikrémként ideális, allergiások is bátran alkalmazhatják gyulladáscsökkentő hatása miatt. Ehető virág.
Körömvirág tea
1l vízhez 2 szál körömvirágot tegyünk, forrás után hagyjuk állni.
Sült körömvirág
Körömvirág mangalicazsírban sütve, kihűtés után kenyérre kenve nagyon finom. A kenyérre szórjunk a virág szirmaiból díszítésként.
Körömvirág dekoráció
Szinte minden ételhez használható, különösen fejes salátához, sültekhez, tejfölös, sajtos ételekhez.
Körömvirágos uborkasaláta
Készítsük el az uborkasalátát családunk hagyományai szerint, ki natúr salátaként, cukros-ecetes vízben, ki fokhagymás-tejfölösen, majd tépdessük a saláta közé és már fogyasztható is.
Körömvirágos, túrós palacsinta
A palacsintatésztába keverve és a túróba vegyítve is használhatjuk ezeket a szép, élénksárga színű virágokat.
Körömvirág likőr 
Gyomorerősítőként használjuk.  1l szeszhez tegyünk 20 db körömvirágot, s hagyjuk 2-3 hétig ázni, majd szűrjük le, s ízesítsük vaníliával és mézzel.
Körömvirágkrém 
Elkészítés: 1/2 liter mangalicazsírban, jó maréknyi körömvirágot kell kisütni, majd egy éjjelre úgy hagyni. Reggel fölmelegítés után, ha leszűrtük, tégelyekbe tölthetjük.

Citromfű felhasználása
Citromfű tea
Álmatlanságra, idegeskedésre 1 l forró vízbe 1 teáskanál száraz vagy két szál friss citromfüvet teszünk. Nem kell főzni, csak állni hagyni 15 percig. Kortyolgatva fogyasztjuk, télen selyemkóró mézzel édesítve remek meghűlés elleni szer.

Galagonyabogyó felhasználása
Galagonyatea
Gyakori szívdobogásra használható szívnyugtató hatású gyógynövény. Forró vízbe 1 evőkanál bogyót tegyünk, majd 1 órán át hagyjuk állni, és úgy fogyasztható.
Szeszes galagonya
½ kg megmosott galagonya bogyóra ráöntünk 3 l igazi körtepálinkát. Min. 52 fokos legyen, legalább 2 hónapon át hagyjuk rajta. Konyak színű, csodálatos ízű szíverősítőt kapunk, melyet mértékkel fogyasszunk! Napi 0,5 dl maximum.

Cickafark felhasználása
Bélgörcsre kisbabáknak, női bajokra teának. 1 l forró vízbe 1 teáskanálnyi cickafark virágot, levelével tegyünk bele. Álljon 10-15 percet majd szűrjük le, úgy kortyolgassuk.
Cickafark fürdő
Fürdőnek nagyobb adagot főzzünk. A nők legjobb gyógyítója a cickafark, melyet alkalmazhatunk felfázásra, ivarszervi problémákra, gyulladásos állapotok enyhítésére.
Szeszágyon cickafark propolisszal 
Elkészítés: Minél erősebb pálinkába tesszük a cickafarkot, annál hasznosabb lesz. Amennyiben 70 fokos törkölyben állni hagyjuk 3 hétig, majd propoliszos mézzel elkeverjük, és reggelente egy kávéskanállal fogyasztunk, mindenféle női bajunk elmúlik. A növények szárát használjuk még teának és fürdővizekbe.

Más gyógynövények felhasználásával receptek
Diólevél, fokhagyma, majoránna felhasználása
Feledékenységre, keringésjavítónak a fokhagymát és a majorannát legjobb ételben elfogyasztani. A diólevélből pedig teát készítsünk. 1 l vízhez 2-3 levél szükséges. Leforrázzuk, 10 percig hagyjuk állni, majd fogyaszthatjuk.
Vöröshagyma  -  Nátha ellen, köptetőszernek
Vöröshagymahéj tea, hársfavirág, vagy ökörfark kóró alkalmazható meghűléses időszakban. A gyógynövényeket arányosan keverve is használhatjuk, de önmagukban is kitűnő népi gyógyszerek.
Torma - Fejfájásra
Tormaborogatást készítünk a tarkóra, melyhez a tormát lereszeljük és dunsztba kötjük. Erős illata a náthát is kiűzi.
Liliomos pálinka - Ízületi bántalmakra
2 dl 52 fokos pálinkában 2 hétig áztatunk 2 db fehérliliomot, majd elkészülte után, ezzel a tinktúrával kenegessük fájós testrészünket.
Csalán, Bodza – Méregtelenítés gyógynövényekkel
Fogyasszunk csalánteát, vagy bodzaitalt. Csalánt kesztyűben szedjünk, frissen főzeléket készíthetünk belőle, hasonló lesz majd a spenóthoz. Teaként szárítva is alkalmazható, vízhajtó, vértisztító hatása miatt szoptatós kismamák számára nem ajánlott. Hajmosáshoz a teánál kétszer hígabb főzetet készítünk, ezzel öblítve hajunkat erős és egészséges lesz, nem zsírosodik.
Bodzaitalt a virágtányérok begyűjtésével készíthetünk. Egy nagy uborkásüveg aljára teszünk 1 nagyobb (2-3 kisebb) virágernyőt, rámérünk 3-5 evőkanál citromlevet (esetleg használhatunk citrompótlót, teaízesítőt is fél – 1 dobozzal) majd felöntjük vízzel. Minimum 1, maximum 5 nap áztatás után a levet leszűrjük. Egy üveg aljára 2-3 evőkanál cukrot teszünk, erre rámerjük a bodzalevet. Hűtőben tároljuk. Ízesíthető mézzel is.
Papsajtmályva - Légúti betegségekre
Papsajtból, mályvából készítsünk teát. Virága, levele és szára használható fel erre a célra. A papsajtot elsősorban a gyulladt nyálkahártyák lobjának lehúzására alkalmazzuk, tea formájában. Krónikus hörghurut és bronchitis, köhögés, berekedés esetén különösen ajánlott, és akut gége- vagy mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmazhatjuk. Használható még gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélrendszer problémáira is. Kisbabáknak, gyermekeknek a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél van jelentősége. Hogy a nyálkaanyag ne menjen tönkre, áztassuk éjszakára hideg vízbe. Naponta minimum három csészével igyunk meg a teából, éjszakára használjuk meleg borogatásként a mellkasra. Gyermekeknél gyakori az éjszakai könnyezés, mely reggelre beszárad, erre is jó a papsajtmályva tea, borogassuk, törölgessük át nekik a szemzugukat.
Pusztai salátaLegelhetünk is, azaz már a mezőn is elfogyaszthatjuk a pitypangot, tyúkhúrt, purcsit, de tálban is jól mutat kézzel széttépkedve, mézzel ízesítve. Jó a bélműködésre és olcsó!
HomoktövisA homoktövis, mint természetes immunrendszert erősítő élelem került be receptjeink közé. Fokozza az anyagcserét, zsíroldó hatása is nagy, segíti az optimális súly megtartását. Kedvező hatású gyomor és nyombélfekélyre, védi a májat. Értékét növeli a benne lévő béta karotin, a B12 és E, F vitamin tartalma is. Olaja kiváló az allergia ellen. A boltokban főleg italokat, lekvárokat lehet kapni. A Rendek Ökocentrum Kft fagyasztott bogyókat is árusít. A termék a gazdaságban is kapható. 
DiólikőrJúnius végéig leszedünk 20 db zöld diót, tűvel megszurkáljuk és leöntjük 3 l, minimum 52 fokos házi pálinkával, majd 3 hétig hagyjuk a napon érni.  Addigra már jó fekete színű lesz. Leszűrjük, és ízlés szerint mézzel keverjük. Érett lesz karácsonyra. Gyomorerősítő hatását a disznótor után ki is próbálhatjuk.