Mákos és Diós beigli
Hozzávalók: 60 deka liszt, 2 tojás, 20 deka Ráma margarin, 15 deka zsír, 2 deka élesztő, 1 deci tej, 25—25 deka darált dió és mák, kb. 45 deka kristálycukor, 20 deka mazsola, 1 deci rum, citrom, vaníliás cukor, fahéj, só.
A mazsolát este tisztítsd és mosd meg, szitán csöpögtesd le, majd a rum és 1 deci víz keverékével felöntve áztasd éjszakán át. Tegyél bele egy kis cukrot is.
Másnap úgy intézd a dolgaidat, hogy legalább két szabad órád legyen a sütéshez, mert a teendők folyamatosan követik egymást.
Legelőször a tölteléket készítsd. A diót és a mákot külön-külön edénybe tedd 20—20 deka kristálycukorból és 1—1 deci vízből főzött szirupba. A mákot a forró szirupban csak át kell keverni, hozzáadva a mazsola felét, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és csapott evőkanálnyi zsírt.
A diót a sziruppal együtt egy kissé át is kell melegíteni, miután hozzátetted a reszelt citromhéjat, a vaníliát, a mazsola megmaradt felét, a kanál zsírt és — ki hogy szereti — egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjat. A kétféle tölteléket tedd hideg helyre hűlni.
A tészta következik : 10 deka lisztet az élesztővel, egy kis cukorral és 1 deci tejjel keverj össze kovásszá, s hagyd meleg helyen 15—20 percig. Végy egy nagy tálat, mérj bele 50 deka lisztet, ezt a margarinnal és 10 deka zsírral morzsold össze, tégy bele 2 tojást, 1 evőkanál cukrot, szórj rá egy csipet sót, a közben megkelt kovászt add hozzá, s az egészet jól dolgozd össze.
Nem tudom, milyen nagy a tepsid, ha 40 cm-es, akkor négy cipóra oszd a tésztát, és hagyd pihenni fél órát.
Belisztezve egyenként nyújtsd ki őket késfok vastagságúra, szép téglalap alakúra, s kend meg a töltelékek felével úgy, hogy az egész felületét takarja. Csavard fel szorosan, a két végét gyűrd be, és egy nagy kés segítségével ügyesen rakd a tepsire.
Kapcsold be a sütőt. A tekercseket tojássárgájával, kenőtollal kend be. Ezt tíz perc múlva ismételd meg, most már csak a fehérjét használd hozzá. A tekercsek mindkét oldalát kötőtűvel szurkaid meg, jó mélyen belenyúlva.
Tedd a tepsit a forró sütőbe, és csökkentsd a hőmérsékletét. Tíz perc múlva nézd meg, és szükség szerint erősítsd vagy csökkentsd a lángot. Kb. 40 perc alatt sül át. Nagyon kell vigyázni, hogy meg ne égjen!
Ha kihűlt, tedd alufóliába, így sokáig eláll.
Fogyaszd egészséggel!
Mákos- és diós beigli
http://egyszerugyorsreceptek.com/makos-es-dios-beigli/