2013. december 20., péntek

JÉZUSKA -KARÁCSONYI JÁTÉK

Trambulin Színház


„Jézuska – karácsonyi játék”
2013. december 21. szombat, 11.00
Józsi bá' és Nénje a sok összegyűlt ember láttán mesélni kezdik az éppen aktuális történetet, ami most a karácsonyi ünneppel kapcsolatos. Ilyenkor mindenkinek összeér a lelke, oszt azon szánkáznak örömben és bánatban, dalban a kicsik és a nagyok is egyaránt.
Szó esik vándorlásról, népszámlálásról, istállóról, állatokról, szénáról, szalmáról, pásztorokról, királyokról és egy kisgyermek születéséről. Élő zene, mézeskalács-kóstoló, némi mozgásigény lesz a közös játékban, amiben színészek és nézők összevegyítve kerekítik a történetet.
A betlehemi dalok és a történet alapján írta és rendezte: Csák György
Mézeskalács (ennivaló díszlet, kellék és szereplők): Mezei Réka
Zenész: Simon Attila (zongora)
Játsszák: Csák György, Mezei Réka, Kátai Nikolett, Simon Attila és a közönség

www.trambulinszinhaz.hu

Bonbonozzunk

Nagymama Receptjei kb. 2 tábla étcsokihoz adok 1,5 evőkanál kókuszzsírt és fél narancsnak a levét, illetve ha vodkásat csinálok, akkor abból még kb. 3-4 centet (de lehetne rummal vagy pálinkával is csinálni)  
az egészet együtt kezdem olvasztani gőz fölött, és ha már folyós, akkor formákba teszem és hagyom kihűlni, dermedni. 
nagyon finom - beleharapva lány, krémes, de nem olvad könnyen és megtartja a formáját 



Inspirációk Karácsonyhoz...MÉG

http://www.pinterest.com/imreagnes/christmas-crafts/


2013. december 15., vasárnap

Beigli recept

Mákos és Diós beigli  

Hozzávalók: 60 deka liszt, 2 tojás, 20 deka Ráma marga­rin, 15 deka zsír, 2 deka élesz­tő, 1 deci tej, 25—25 deka da­rált dió és mák, kb. 45 deka kristálycukor, 20 deka ma­zsola, 1 deci rum, citrom, va­níliás cukor, fahéj, só.

A mazsolát este tisztítsd és mosd meg, szitán csöpögtesd le, majd a rum és 1 deci víz keverékével felöntve áztasd éjszakán át. Tegyél bele egy kis cukrot is.

Másnap úgy intézd a dolga­idat, hogy legalább két szabad órád legyen a sütéshez, mert a teendők folyamatosan követik egymást.

Legelőször a tölteléket ké­szítsd. A diót és a mákot kü­lön-külön edénybe tedd 20—20 deka kristálycukorból és 1—1 deci vízből főzött szirupba. A mákot a forró szirupban csak át kell keverni, hozzáadva a mazsola felét, a reszelt citrom­héjat, a vaníliás cukrot és csapott evőkanálnyi zsírt.

A diót a sziruppal együtt egy kissé át is kell melegíteni, miután hozzátetted a reszelt citromhéjat, a vaníliát, a ma­zsola megmaradt felét, a kanál zsírt és — ki hogy szereti — egy mokkáskanálnyi őrölt fa­héjat. A kétféle tölteléket tedd hideg helyre hűlni.

A tészta következik : 10 deka lisztet az élesztővel, egy kis cukorral és 1 deci tejjel keverj össze kovásszá, s hagyd meleg helyen 15—20 percig. Végy egy nagy tálat, mérj bele 50 deka lisztet, ezt a margarinnal és 10 deka zsírral morzsold össze, tégy bele 2 tojást, 1 evő­kanál cukrot, szórj rá egy csi­pet sót, a közben megkelt ko­vászt add hozzá, s az egészet jól dolgozd össze.

Nem tudom, milyen nagy a tepsid, ha 40 cm-es, akkor négy cipóra oszd a tésztát, és hagyd pihenni fél órát.

Belisztezve    egyenként nyújtsd ki őket késfok vastag­ságúra, szép téglalap alakúra, s kend meg a töltelékek felével úgy, hogy az egész felületét takarja. Csavard fel szorosan, a két végét gyűrd be, és egy nagy kés segítségével ügyesen rakd a tepsire.

Kapcsold be a sütőt. A te­kercseket tojássárgájával, kenőtollal kend be. Ezt tíz perc múlva ismételd meg, most már csak a fehérjét használd hozzá. A tekercsek mindkét oldalát kötőtűvel szurkaid meg, jó mélyen belenyúlva.

Tedd a tepsit a forró sütőbe, és csök­kentsd a hőmérsékletét. Tíz perc múlva nézd meg, és szük­ség szerint erősítsd vagy csök­kentsd a lángot. Kb. 40 perc alatt sül át. Nagyon kell vi­gyázni, hogy meg ne égjen!

Ha kihűlt, tedd alufóliába, így sokáig eláll.

Fogyaszd egészséggel!

Mákos- és diós beigli
http://egyszerugyorsreceptek.com/makos-es-dios-beigli/