2012. október 26., péntek
2012. október 25., csütörtök
Tojás fehérje felhasználása
FAHÉJAS-MANDULÁS HALMOCSKÁK
(kb. 40 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás fehérje (közepes méretű)
250 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
350 g őrölt mandula
Díszítéshez:
40 szem mogyoró vagy mandula
Előkészítés
A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy keverőedénybe tesszük, és konyhai
robotgép (habverő szár) legmagasabb fokozatán kemény habbá
verjük. A porcukrot átszitáljuk, és fokozatosan a
tojáshabhoz keverjük. 3 evőkanál tojáshabot félreteszünk.
A vanillincukrot, rumaromát és fahéjat, valamint az őrölt
mandula felét óvatosan, alacsony fokozaton hozzákeverjük a
maradék tojáshabhoz. A maradék őrölt mandulát fokozatosan a
masszához keverjük, mindaddig, amíg a massza már alig
ragad.
Két teáskanál segítségével a masszából apró halmokat
formázunk a tepsire, egymástól kb. 4 cm távolságra.
Kiskanál vagy nyomózsák segítségével, a félretett
tojáshabból csúcsot formázunk a halmok tetejére.
Mogyoró vagy mandula darabkákkal díszítjük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a
süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 120 °C (előmelegítve)
Gáz: 2. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc
A megsült halmocskákat sütőpapírral együtt sütőrácsra
húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
(kb. 40 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás fehérje (közepes méretű)
250 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
350 g őrölt mandula
Díszítéshez:
40 szem mogyoró vagy mandula
Előkészítés
A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt
előmelegítjük.
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy keverőedénybe tesszük, és konyhai
robotgép (habverő szár) legmagasabb fokozatán kemény habbá
verjük. A porcukrot átszitáljuk, és fokozatosan a
tojáshabhoz keverjük. 3 evőkanál tojáshabot félreteszünk.
A vanillincukrot, rumaromát és fahéjat, valamint az őrölt
mandula felét óvatosan, alacsony fokozaton hozzákeverjük a
maradék tojáshabhoz. A maradék őrölt mandulát fokozatosan a
masszához keverjük, mindaddig, amíg a massza már alig
ragad.
Két teáskanál segítségével a masszából apró halmokat
formázunk a tepsire, egymástól kb. 4 cm távolságra.
Kiskanál vagy nyomózsák segítségével, a félretett
tojáshabból csúcsot formázunk a halmok tetejére.
Mogyoró vagy mandula darabkákkal díszítjük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a
süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 120 °C (előmelegítve)
Gáz: 2. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc
A megsült halmocskákat sütőpapírral együtt sütőrácsra
húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Halloween EREDETE, ÜNEPLÉSE
Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.
Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. Kétségtelenül a legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás. Ahhoz, hogy megértsük a tök faragás eredetét, azt is tudnunk kell, hogyan kezdődött?
Mióta ünnep a Halloween?
A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak.
Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.
Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.
Jack, vagyis a lámpás története:
Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.
Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.
Napjainkra már itthon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek. De a szeretteinkért való gyertyagyújtás november elsején meghitt és családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb. És a külföldről átvett vidám szokások nem tudják ezt megváltoztatni.
2012. október 23., kedd
2012. október 22., hétfő
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)