2013. február 8., péntek

Papírból kosár



http://www.facebook.com/photo.php?fbid=609188409097008&set=a.590632510952598.155301.560562147292968&type=1&theater



2013. február 4., hétfő

SOKMAGVAS POGI

Meg találtam végre álmaim pogácsájának a receptjét


Sokmagvas pogácsa


Ennek a pogácsának csak annyi a története, hogy semmi pékáru nem lévén itthon, gondoltam itt az ideje kipróbálni ezt a receptet. Mikor készült nem sok jót fűztem hozzá, viszont a végére kellemesen csalódtam.
A sajtospogácsa még mindig az első nálam, de ez sem marad le nagyon a karakteres ízével. Fogok én még ilyet sütni!
A receptet a Fitt Nők Magazin oldalán találtam.

Sokmagvas pogácsa
Összesen: kb. 4176 Kcal
52 pogi lett nekem, abból egy kb. 80 Kcal


Hozzávalók:
60 dkg szárazanyag:
  • (egy nagy marék az alábbi magokból: napraforgómag, szezámmag, lenmag, tökmag)
    Én 6 dkg darált diót és 14 dkg lenmagot raktam mert az volt itthon.
  • 30 dkg tönkölybúzaliszt, és a maradék fehér liszt (tehát nekem 10 dkg)
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 teáskanál só (kóstoljuk meg a nyers tésztát a biztonság kedvéért!)
  • 1 kis pohár zsírszegény tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1,5 dl tej (nem szentírás)
  • 1 élesztő (5 dkg)
  • kis cukor az élesztő futtatásához
  • a kenéshez tojássárgája
  • a tetejére magkeverék (napraforgómag, szezámmag, lenmag, tökmag, mandula stb.),
    Én nem tettem rá semmit csak lekentem.


Elkészítés:
  1. A magokat aprítógépben apróra daráljuk.
  2. Kenyérsütő gépbe tesszük a lisztet, annak a közepébe tesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük langyos tejjel majd hagyjuk letakarva 15 percig felfutni az élesztőt.
  3. Hozzátesszük a többi anyagot és tésztát dagasztunk, majd meleg helyen letakarva 1 órát kelesztjük.
  4. Kb. 1-1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, kis (4 x 4 cm) négyzet alakúra vagdossuk, majd tojássárgával megkenjük a tetejüket.
  5. Magkeveréket szórhatunk a tetejére, majd sütőpapírral bélelt tepsiben rakosgatjuk őket, és addig sütjük, míg kis színt kap.

Pék kifli http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2011/03/pekkifli.html


Pékkifli

Ezt a kiflit TücsökBogár oldalán találtam, aki pedig Kriszti oldalán kapott kedvet hozzá. Azóta láttam már pár blogon, de had ne írjam le, hogy hol, már nem is tudnám megmondani. Na ezek után mondja valaki, hogy ez egy egyszerű kis kiflike! ;-) Nálunk másnap ebből készült finom szendvics Eszti lányomak a suliba és kis férjemnek a munkába. Nem maradt el a dicséret!
Részemről pedig a köszönet, nektek TücsökBogár és Kriszti!


Összesen: 3496 kcal 434 g ch
1 db 219 Kcal 27 g ch

Hozzávalók: 
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 3 dl szódavíz
- 1 dl olívaolaj
- 1 kk.  cukor
- 2 kk. só

A kenéshez: 
- 5 dkg vaj

A tetejére:

- 1 tojás sárgája



  1. A lisztet dagasztótálba tesszük, a közepébe kerül a cukor és az élesztő, majd ráöntjük a langyos tejet. Mikor az élesztő felfut, mehet hozzá a többi anyag és indulhat a dagasztás. 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
  2. 16 részre osztjuk a tésztát (nálam 7 dkg-os lett 1-1 rész). Ovális alakúra nyújtjuk  A felső harmadát éles késsel 5 helyen bevágjuk, az alsó 2/3-át pedig megkenjük a puha vajjal. (Én olvasztottal kentem, úgy is finom lett!)
  3. A vajas részétől indulva tekerjük fel.
  4. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakjuk. 30 percig újra kelesztjük.
  5. Lekenjük a tojássárgával. A bevágások mélyedéseit próbáljuk nem bekenni, hogy csíkos hatást keltsen, ha kisül.
  6. Hideg sütőbe tesszük a kifliket. 180 C-fokon kb. 30 perc alatt megsülnek.

Török bite

Ezt ki kell próbálni


http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2011/04/torok-pide.html

Összesen: 4648 kcal 464 g ch
8 pide esetén 1 db 581 kcal 58 g ch


Tészta:
  • 60 dkg liszt (lehet fele-fele tönköly-sima)
  • 2 kávéskanál só
  • 1/2 kocka friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 dl olaj
  • 3 dl tej vagy víz (pl. fele-fele arányban)

Töltelék:
  • 40 dkg csirke máj
  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy póréhagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • só, bors, kakukkfű, petrezselyem
  • Tetejére reszelt sajt, bármilyen!



Elkészítés:
  1. A dagasztótálba vagy a kenyérsütő üstjébe tesszük a lisztet, a közepébe egy kis mélyedésbe kerül a cukor, élesztő, langyos tej. 10 perc alatt felfut az élesztő, utána mehet hozzá a többi alapanyag. Dagasztás után duplájára kelesztjük, kb. 1 óra.
  2. A májat átmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágjuk.
  3. A vöröshagymát összevágjuk, kevés olajon megdinszteljük és  hozzáadjuk a kinyomott vagy lereszelt fokhagymát, a májat, majd kevergetve, nagy lángon lepirítjuk, hogy a leve is elpárologjon.
  4. Sózzuk, borsozzuk és kevés kakukkfüvet adunk hozzá. Töltés előtt hűtjük.
  5. Mikor megkelt a tészta, 8 vagy 16  részre osztjuk és egyenként oválisra nyújtjuk. A tésztának mindkét hosszabb részét feltekerjük, tehetünk bele sajtot is, úgy biztosan nagy sikere lesz a széleinek is!!! A két végét összecsípjük kialakítva a pide formát. El is kezdhetjük megtölteni a csirkemájjal, kockázhatunk rá paradicsomot és végül sajttal szórjuk. Kenjük meg kis vízzel kevert tojássárgával a tészta széleit. Valószínű 2 tepsibe fog beleférni, így az első tepsit hideg sütőbe tesszük és akkor gyújtjuk be 200 fokra, ekkor még szépen kelnek a tészták és nem pazaroljuk a gázt, míg a másik tepsi addig kint kel.
  6. Kb. 20-30 perc alatt arany színűre sütjük.

Étrend a szoptatás alatt


Szoptatás alatti étrend

2011.06.20. 21:04 - AnitUp

Címkék: étrend szoptatás kismama újszülött zöldség gyümölcs tejképzés

A szoptatás időszaka nem a fogyókúra ideje. A szülés utáni első két hónapban semmit nem kell tenni az alak visszanyerése érdekében, azután már lehet csökkenteni a szénhidrátbevitelt, ezen belül a cukor fogyasztását. A további hízást előzhetjük meg, ha kevesebb zsíros étel kerül az étrendbe.  
Az anyatej mennyiségének és minőségének romlása mellett súlyos következményei is lehetnek a szoptatás idején elkezdett drasztikus fogyókúrának. A zsírszövetekben raktározódnak el a káros anyagok: nehézfémek, növényvédő szerek. Fogyáskor ezek felszabadulnak, és az anyatejbe kerülve veszélyeztetik a csecsemő egészségét.
A szoptató anya étrendje tartalmazzon elegendő szénhidrátot, fehérjét, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat, egyszóval legyen változatos és elegendő. A tápláló anyatej előfeltétele a helyes étrend, a tej mennyisége pedig a szoptatás gyakoriságától és a folyadékfogyasztástól is függ.
A vegetáriánus étrend sem ajánlott, mert hiánybetegségek alakulhatnak ki a csecsemőnél. A vegetáriánus anyuka mindenképpen beszélje meg étrendjét dietetikussal.
Ajánlott ételek
A kiegyensúlyozottan táplálkozó kismama mindenhez hozzájut, ami a tejképződéshez és a saját egészsége megőrzéséhez szükséges.
 A napi étrendbe szerepeljen fehérje - lehetőleg állati eredetű -, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok. Naponta lehet két fő étkezés, egy ebéd és könnyű vacsora. Az ebéd tartalmazhat levest, sovány húst, zöldségféléket, burgonyát, rizst. A fő étkezéseke között gyümölcs és szénhidrát tartalmú ételek fogyaszthatók.
Zöldségféléket változatos formában ehet a kismama: nyersen, párolva, főzve, sütve egyaránt. A zsenge zöldbab, borsó, és a tök levesnek, főzeléknek; a vegyes zöldségféle, minta sárgarépa, burgonya párolva, sütve, húsok mellé ajánlott.
Saláták minden olyan zöldségféléből készíthetők, amelyeket a szoptató anyuka ehet. A zöldségsalátákat almaszeletekkel egészíthetjük ki, tavaszi alacsony vitamintartalma ellenére rosttartalma miatt előnyös az emésztésre. C-vitamin forrás a zöldpaprika, citrom, narancs kis mennyiségben, hogy aromája ne változtassa meg az anyatej ízét. 
Szoptató anyák szervezete naponta több kalóriát éget el, mint máskülönben, ez a tejképzéshez szükséges. Éppen ezért a táplálkozás része a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása, mint a vaj, tej, kenyérfélék, sajt: reggelire, tízóraira, uzsonnára. Szénhidrátot tartalmaz a búzából készült termékeken kívül a zab, a köles, a rozs. Ezekből is illesszünk be az étrendbe. B vitaminokat tartalmaznak a gabonafélék, a barna rizs, kukorica, zab.
Elsődleges fehérjeforrásnak az állati fehérjéket tekintjük. Ilyenek a hús, tojás, tej és tejtermékek. A zöldségfélék, gabonafélék olajos magvak is tartalmaznak fehérjét. Kalciumban gazdag a tej, a joghurt, sajt.
A tejképződéshez fontos az elegendő folyadékbevitel is. Naponta többször érdemes „kortyolgatni”, erre alkalmas a gyenge gyümölcstea, gyümölcslé, szénsavmentes ásványvíz.
Tilos és nem ajánlott
Tilos az alkohol, a kábítószer, egyes gyógyszerek fogyasztása szoptatás alatt. Gyógyszerszedés csak orvosi javaslatra történjen. Tilos a dohányzás, a nikotin kiválasztódik az anyatejben, idegrendszeri károsodást okoz, a baba akár nikotinmérgezést is kaphat. 
A kávé, tea, kóla koffeint tartalmaz, csak minimális mennyiségben szabad fogyasztani, de legjobb, ha teljesen kihagyja a kismama az életéből, amíg szoptat.
Néhány ételt jobb kerülni, vagy kis mennyiségben kipróbálni, mert megváltoztatják az anyatej ízét. Ilyenek a paradicsom, az erősen ízesített sajtok, a citrusfélék, az eper, a málna, a savanyúságok. Ez utóbbi ráadásul, ha nem magunk készítjük őket, tele lehet tartósító szerrel is.
Egyes babák érzékenyek rá, ha úgynevezett „K” betűs zöldségeket fogyaszt az anya. Ezek a kelbimbó, kelkáposzta, karalábé, karfiol, de puffasztó hatású a körte, a hüvelyesek, mint a bab, sárgaborsó, lencse és a retek is. Legjobb kerülni ezeket az ételeket.
A gyümölcsök általában fogyaszthatók, a cseresznyével óvatosan kell bánni - egy-egy szem még nem árt-, mert hasmenést okozhat a babánál. Az alma, meggy, banán nyersen és elkészítve is beilleszthető az étrendbe.
Amelyik családban előfordult ételallergia, a babánál allergiás tünetek jelentkezhetnek az anya által elfogyasztott tojástól, tejtől, citrusféléktől, apró, magvú gyümölcsöktől, mint a földieper és a málna, szeder. Ételallergiára utal többek között a kiütés, hasfájás, de ennek eldöntését bízzuk orvosra.
Keményítő, laktóz tartalmú ételektől fokozott lehet a bélgáz képződés, az anyatejen keresztül a babánál is jelentkezhet ez a probléma.
Jó módszer - amennyiben a kismamának még erre is van energiája -, hogy a saját étkezését is „lekönyveli”. Így könnyen vissza tudja keresni, mikor mit evett, és könnyebben kiszűrheti a babának nem tetsző vagy ártalmas dolgokat.