2011. november 13., vasárnap

Forró csokoládé


A hideg dermesztő napokban bizonyára jólesik a duruzsoló kályha mellett kortyolgatni egy kis csokit. Ezek a képek a gyerekkorom világát elevenítették fel bennem, mikor Keresztmamám, készítette nekem e finom italt, foszlós kalács, vagy mártogatós kifli volt hozzá mindég....
Szeretettel gondolok rá mindég, és szomorúan is, mert én ezeket a varázslatos pillanatokat, már soha ne viszonozhatom a családomnak.


A forró csokoládé alapreceptje

Hozzávalók: 6 dl tej, 3+2 dl tejszín, 1 vaníliarúd, 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A vaníliarudat vágd hosszában ketté. A három deci tejszínt és a tejet öntsd össze, majd tedd bele a vaníliát, és kezdd el melegíteni. Az összetördelt csokoládét vízfürdő felett, egy nagyobb edényben olvaszd fel.
Ha megolvadt, öntsd hozzá a melegített, de nem forralt tejet, és keverd krémesre. Ha túl sűrűnek találod, tehetsz bele még egy pici tejet. A maradék tejszínből verj habot, és koronázd meg vele.

EXTRA: Mexikói forró csokoládé

Hozzávalók: 750 ml tej, egy rúd vanília, 25 dkg csokoládé, 250 ml víz, 1 fél teáskanál chilipor, 3 evőkanál méz

Elkészítés:A tejet főzd fel a vaníliával, hagyd állni 10 percig, majd vedd ki a vaníliarudat, hosszában vágd fel, és kapard ki a belsejét. A csokoládét tördeld bele, és hagyd felolvadni, a végén pedig keverd el kézi habverővel. A chiliport keverd el a mézzel, majd öntsd a csokoládéhoz.