2013. augusztus 7., szerda

BODZA LEKVÁR

Bodzalekvár almával

  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 19
  • Elküldve: 6

Hozzávalók:

  • 3-4 kisebb üveghez:
  • 50 dkg bodzabogyó (fekete, jó érett)
  • 50 dkg édes alma
  • 2 db citrom
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 1 csomag dzsemesítő
  • 1 dl víz

Elkészítés:

A bodzaszemeket egy villa segítségével húzzuk le a száráról, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután a víz tetején úszkáló bodzaszemeket szedjük le, és dobjuk ki a szemétbe.

A megmosott és alaposan lecsepegtetett bodzát tegyük egy edénybe, majd nyomjuk rá a citromok levét, és öntsük rá a vizet. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és keverjük össze.

Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük hozzá a bodzás-cukros keverékhez, és keverjük alaposan össze.

Ezután tegyük fel a tűzre, majd néha megkeverve főzzük addig, míg a bodzaszemek összeesnek (én kb. 20 percig főztem).

Amikor a bodza és az alma is teljesen puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett szórjuk bele a dzsemesítőt. Ezután jó alaposan keverjük össze, majd töltsük bele az üvegekbe, majd légmentesen zárjuk le. Pár percre állítsuk fejtetőre, majd fordítsuk vissza, és hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.

Megjegyzés:

Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, és hogy a magok ne kerüljenek bele a dzsembe, szűrőn át is passzírozhatjuk.

Fogyaszthatjuk kenyérre, péksüteményre kenve, vagy éppen süteményekhez is.

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Hozzávalók:
érett fekete bodza, 
cukor, (befőzőcukor 3:1) 
víz, 
kevéske citromsav

Elkészítés:
Az érett, fekete bodzát vízzel alaposan leöblítjük és leszemezzük. 
1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. 
Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük és száraz gőzbe rakjuk. 
VAGY: az elturmixolt (magos) vagy lepaszírozott (mag nélküli) bodzát a befőzőcukorral alaposan elkeverjük, forrásig melegítjük, pár percre -3-5 összeforraljuk. 
Amikor kész: (1 kg-hoz 1 lapos mokkás kanálnyi citromsavval összekeverjük, és rögtön üvegekbe töltjük, kidunsztoljuk.

Tanácsok:
Mivel nagyon "fog" célszerű vékony gumikesztyűt használni, ill. krómozott edényben készíteni, azt nem színezi el. 
Aki nem szereti az apró magokat, le is passzírozhatja. 
Amikor kész, egy kevés citromsavat tegyünk rá, akkor még véletlenül sem lesz tőle hányingerünk, mert a bodza e nélkül -esetleg -hányingert okozhatna. 
Nagyon finom sütitölteléknek is. A szójalisztes linzerbe ez a kedvenc töltelékem - amíg el nem fogy -. 

Igazi gyógylekvár, tele vitaminnal....

Elkészítési idő: 60 perc




Én kb 3kg bodzához adok 2dl vizet,és felteszem főni.Amikor már beindult a főlés, botmixerrel összezúzom,és 25dkg cukrot adok hozzá.Besűrűsödésig főzöm,üvegbe rakom még forrón,és kidunsztolom.Nem kell hozzá sok cukor, mert maga a bodza is édes.Nekem még van egy üveggel tavalyról.Süteménybe is ,és turmixnak isteni finom, nem beszélve arról, hogy csupa vitamin.A szörphöz át szoktam passzírozni és több cukor kell bele,de még így is a legolcsóbb szörp készíthető belőle,mivel kiránduláskor ingyen lehet szedni a bodzát.Ha egy jó helyet talál az ember,fél óra alatt megszedheti a kellő mennyiséget.Szóval kiránduláskor,az utolsó fél óra a bodzaszedésé,mert ha előbb leszedi az ember,csak összetörik,és az értékes leve oda lesz.:)

Bodza lekvár

Bodzalekvár almával

  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 19
  • Elküldve: 6

Hozzávalók:

  • 3-4 kisebb üveghez:
  • 50 dkg bodzabogyó (fekete, jó érett)
  • 50 dkg édes alma
  • 2 db citrom
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 1 csomag dzsemesítő
  • 1 dl víz

Elkészítés:

A bodzaszemeket egy villa segítségével húzzuk le a száráról, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután a víz tetején úszkáló bodzaszemeket szedjük le, és dobjuk ki a szemétbe.

A megmosott és alaposan lecsepegtetett bodzát tegyük egy edénybe, majd nyomjuk rá a citromok levét, és öntsük rá a vizet. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és keverjük össze.

Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük hozzá a bodzás-cukros keverékhez, és keverjük alaposan össze.

Ezután tegyük fel a tűzre, majd néha megkeverve főzzük addig, míg a bodzaszemek összeesnek (én kb. 20 percig főztem).

Amikor a bodza és az alma is teljesen puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett szórjuk bele a dzsemesítőt. Ezután jó alaposan keverjük össze, majd töltsük bele az üvegekbe, majd légmentesen zárjuk le. Pár percre állítsuk fejtetőre, majd fordítsuk vissza, és hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.

Megjegyzés:

Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, és hogy a magok ne kerüljenek bele a dzsembe, szűrőn át is passzírozhatjuk.

Fogyaszthatjuk kenyérre, péksüteményre kenve, vagy éppen süteményekhez is.

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!