2014. november 27., csütörtök

SZALONCUKOR KÉSZÍTÉS HÁZILAG








http://www.nosalty.hu/recept…/kategoria/bonbonok/szaloncukor



A marcipánhoz:
20 dkg blansírozott mandula
10 dkg porcukor
1-2 ek hideg víz
1/2 narancs reszelt héja

A feketeribizlihez:
15 dkg fagyasztott feketeribizli
2 ek cukor

A csokoládébevonathoz:
20 dkg legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé
A vajkaremallához a vaníliarúd magjait kikaparjuk és az összes többi hozzávalóval együtt közepes lábosba tesszük. Mérsékelt láng felett a forrástól számított 40 perc alatt,gyakori kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Egy 10  x 25 cm-es műanyag doboz aljára több réteg alufóliát teszünk (hogy ne húzza össze a forró karamell a doboz alját), ezt leterítjük sütőpapírralés beleöntjük a masszát. Hagyjuk kihűlni, majd éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezutánfeldaraboljuk és megformázzuk.
A marcipánhoz a mandulát finomra daráljuk és összekeverjük a porcukorral. Két részre osztjuk. Az egyikhez annyi vizet adunk, hogy formázható marcipánmasszát kapjunk és belereszeljük 1/2 narancs héját. Lehűtjük, majd feldaraboljuk és megformázzuk. A másik feléből lesz a feketeribizlis marcipán.
Ehhez a feketeribizlit kis lábosba tesszük és az 2 ek cukorral alacsony lángon egészen sűrűre főzzük. Botmixerrel pürésítjük, hagyjuk kihűlni. A maradék cukros mandulához keverjük. Lehűtjük, majd feldaraboljuk és megformázzuk.
A csokoládébevonathoz a csokoládé 2/3 részét kis darabokra vágjuk, közepes tálba tesszük és vízgőz felett, közepesen alacsony lángon felolvasztjuk. A maradék csokoládét nagyon finomra vágjuk. Az olvasztott csokoládét levesszük a gőzről és hozzákeverjük a maradék csokoládét, simára, fényesre keverjük. és azonnal mártani kezdjük a szaloncukrokat.
Az előre megformázott töltelékeket a csokoládéba mártjuk, lehúzzuk róla a felesleget a sütőpapírral bélelt tálcára tesszük. Hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen (hűtőbtéve ez a folyamat felgyorsítható). Selyempapírba csomagoljuk és dobozba tesszük.
forrás: http://streetkitchen.blog.hu