2012. május 10., csütörtök

KALOCSAI HÍMZÉS http://gdraskoy.tripod.com/Kalocsa/Kalocsai_Himzes_hu.html

"A kalocsai népi himzés a szabadrajzos és a kevert öltési módokat szabadon felhasználó népi himzések csoportjába tartozik. Ez azt is jelenti, hogy sajátos stilus világán bellül sem formában, sem szinben sem öltési modokban megkötöttsége nincs. A ritmikusan visszatérõ diszitések esetében is elég gyakran akad olyan motivum amelyen aprobb változtatás van. Az eredeti kalocsai kiirás alapján keeszült népi himzés jellemzõje épen az, hogy rajzban (iróasszony) és szinben (varróasszony) azonos módon kétszer nem fordulhat elõ. Nincs az a híres iró- (varró-) asszony aki pl. egy kis teritõt kétszer egyformán irna vagy varna ki." (Részlet, Pécsiné, Ács Sarolta: Kalocsa népmüvészete (1970) könyvéböl.) Ha egy kalocsai himzés szimmetrikus, vagy a minta ismétlõdik akkor az nem eredeti kalocsai. Ha szimmetrikusnak látszik, jobban megvizsgálva eltérés van az irásban és a varrásban, mit az alábbi kép is mutatja.
Sokszinü himzés. Kötény (1935) fotó: Bakonyi Béla, Ács Sarolta: Kalocsa népmüvészete (1970) könyvéböl. A motivumok számát a variánsok miatt megszámlálni szinte lehetetlen, de Kákonyi Veronika, Szakmár, 529 alapmotivumot gyüjtött össze. A kalocsai himzés nagy fejlödésen ment át ezt az alábbi képek is mutatják.
Pamudáskendõ (1890) fotó: Bakonyi Béla, Ács Sarolta: Kalocsa népmüvészete (1970) könyvéböl.
Himzés a század elejérõl. Ingujj fotó: Bakonyi Béla, Ács Sarolta: Kalocsa népmüvészete (1970) könyvéböl.
Vancouverban készült kalocsai mintás miseruhák./MEGJEGYEZNÉM, HOGY EZ NEM KALOCSAI MINTA BÁR MENNYIRE IS SZÉP SZÍNES/
Vancouverban készült kalocsai mintás miseruhák./ EZ IS BIZONY MATYÓ/
Kehelyteritõ részletek
A következõ képeket Kalocsai üzletekben készitette a szerző 1999 Julisában Foto: © Draskóy György 1999
ruhadarabok
Csipkék
Kék csipkék
Teritõ részlet
Kakas Maris "fityulával" Foto: ifj. Draskovich Ferenc 1932
Kalocsa fõ lap pingálás Rökk K,

2012. május 7., hétfő

Levendulás MENTA SZÖRP

Tegnap kaptam egy jó pár tő mentát...nagyon megörültem...elültettem a kertben, de azzal az elhatározással, hogy bizony már is meglopom magamat...és elkészítem a régen várt menta szörpöt... http://limarapeksege.blogspot.com/2011/06/levendulas-mentaszorp.html
MENTA 2012. április 08.Antics Katalin Blog:Gyógy- és fűszernövények Szakmai területAgrár Szakág magazingyógynövény Szakmai szint érdeklődő szintű BORSMENTA (MENTHA PIPERITA L.) Hívjuk Borsos mentának, angol mentának is. Teanövényként a borsmenta nagyon ismert.A levelei a konyhában is jó szolgálatot tesznek. Idehaza és külföldön is előszeretettel alkalmazzák húsokhoz, sültekhez. Szószként is szervírozzák. Gyógyhatása ismert, emésztési zavarok, felfúvódás, epegyulladás, menstruációs zavarok kezelésére kiválóan alkalmas. A növény illóolajat, keserű anyagot, klorogénsavat tartalmaz. FODORMENTA (MENTHA CRISPA) Hívjuk banyamente, vénasszony mentának is. Nagyobb, tojás alakú, fodros, fűrészes levelei vannak. Házi kertekben is előszeretettel termesztik. Igen jó az illata. Alkalmazása: nagyon kedvelt gyógyhatású szer, belsőleg, és külsőleg is használják. A borsos mentától enyhébb hatású. A menstruációs görcsöknél, hasmenésnél, alkalmazható. Íme, egy recept, amely alkalmazható: 15gr. összetört köménymag, 25-30 gr. fodormenta, és 25 gr. apróra vagdalt citromhéj. Mindezt 1 liter finom pálinkába helyezni, alaposan lezárni 3-4 hétig a napra kitenni ezután kipréselve és filtálva 3-400 gr. cukorral (javaslom a nyírfacukrot) édesítjük. A fodormenta leveleit júliusban kell leszednünk a tinktúra elkészítéséhez. A vezérképen és a lenti soron következő további 4 képen a borsmenta látható. A további 4 képen a fodormenta látható.
Forrás fotó: 1,http://www.szepzold.hu/files/hobbi/A%20mindenttud%C3%B3%20borsmenta/borsmenta%202.jpg 2,http://gyogynovenygyogyasz.hu/wp-content/uploads/borsmenta-parna.jpg 3,http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Mentha_%C3%97_piperita_-K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-095.jpg/250px-Mentha_%C3%97_piperita_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-095.jpg 4,http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Flowers_of_Mentha_%C3%97_piperita.jpg/250px-Flowers_of_Mentha_%C3%97_piperita.jpg 5,http://www.kulinarisvilag.hu/kepek/fuszer/nagy/borsmenta2.jpg 6,http://www.nepgyogyaszat.hu/images/stories/fodormenta1.jpg 7,http://www.fuszeraruhaz.hu/adat/oldal/31/Image/fodormenta_fuszernoveny.jpg 8,http://thinkgreen.uw.hu/fodormenta2.jpg 9,http://www.lugositas.info/files/image/Supergreens%20%C3%B6sszetev%C5%91i/18%20fodormenta2.jpg

Inspiráció

Bagoly készítése http://bugsandfishes.blogspot.com/2011/08/how-to-felt-owl.html