kategória: Üzlet/gazdaság
2013 január 15, kedd - 16:31 | szerző: napi gazdaság
Címkék: rezsiáramvillanyvillanyszámlacímkefelhő
Hozzászólás: 4
Mindig pozitívan a Facebook-on is
A 10%-os rezsicsökkentés hamarosan a számláinkon is megjelenik - főként, hogy a közműcégeket kötelezhetik arra, hogy követhető módon tüntessék fel azt az általuk kibocsátott számlákon. A legtöbb fogyasztónak ugyanakkor vélhetően ennek ellenére is gondot okoz majd a közüzemi számlák kisilabizálása.

Mint ismert, január elsejétől 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő ára Magyarországon. Az intézkedés hozzávetőlegesen 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyenlő arányban. A 10 százalékos csökkentés gyakorlati folyamatát a Fidesz-frakció által létrehozott rezsi-munkacsoport felügyeli. Németh Szilárd, a "rezsikommandó" vezetője szerint a kormány célja, hogy január 1-től minden magyar háztartás végszámlájában érvényesüljön a tíz százalékos rezsicsökkentés. A politikus szerint azokban az esetekben, ahol ez nem valósul meg, ott az utólagos jóváírás érvényesítésére törekszenek majd. Ezzel párhuzamosan a napokban Facebook oldalt hozott létre a rezsi-munkacsoport a januári lakossági energiaár-csökkentéssel összefüggő hírek, tapasztalatok megosztására. A tájékoztató oldal a "2013 a rezsicsökkentés éve" címet viseli.
Németh Szilárd legutóbbi nyilatkozatában arra kérte a szolgáltatókat, hogy jól látható helyen, és egyértelműen követhető módon tüntessék fel az általuk kibocsátott számlákon a tízszázalékos csökkentést. Jelezte, amennyiben ez nem történik meg, olyan jogszabályi változásokat fog kezdeményezni, amelyek erre kötelezik majd őket. Bár a tapasztalatok szerint sok fogyasztónak már a közüzemi számlákban történő eligazodás is gondot jelent, azt azonban még kevesebben tudják, hogy egy adott háztartási készülék, milyen fogyasztási jellemzőkkel is bír. Pedig ahhoz, hogy tisztában legyünk a havi összesítőn szereplő kWh, illetve forintösszeg összetételével, nem árt tudni, mely készülékeink fogyasztják a legkevesebb energiát, s melyek a legtöbbet.
SZÁMOLD KI, MENNYIT FOGYASZT HÁZTARTÁSI KÉSZÜLÉKED:
(wattérték x használat időtartama (óra)) ÷ 1 000=napi fogyasztás (kWh)
1 kilowatt (kW)=1 000 Watt
A kapott összeget szorozd be a használat napjainak számával, így megtudhatod, a készülék havi vagy akár az egész éves fogyasztását.
SZÁMOLD KI, MENNYIBE KERÜL (példák):
Hogy megtudd, mennyibe is kerül készüléked éves fenntartása, nincs más dolgod, mint beszorozni a fenti számítást az aktuális közüzemi díjakkal (kWh/Ft). Ez szolgáltatónként eltérő lehet, így az alábbi példákban az egyszerűség kedvéért az átlagosnak tekinthető 45 Ft/Kwh-val számoltunk. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy bizonyos készülékek teljesítménye az egy napra vetített üzremidő alatt igen változó is lehet. Ilyen például a hűtőszekrény is. A hűtőszekrény működésének alapja, hogy a motor ki-be kapcsolásával tartja fent a szükséges belső hőmérsékletet. Így esetében akkor tudjuk kiszámolni a fogyasztást, ha a működés teljes időtartamát elosszuk hárommal.
Hűtőszekrény az év minden napján, napi 24 órás használattal:
(80 Watt x (24/3 óra/nap) x 365 nap/év) ÷ 1 000
=233,6 kWh x 45 forint/kWh
=10 512 forint/év
Asztali számítógép és monitor; az év minden napján, napi 4 órás használattal:
200 Watt x 4 óra/nap x 365 nap/év] ÷ 1 000
=292 kWh x 45 forint/kWh
=13 140 forint/év

23898_aram1.jpg
A háztartási készülékek wattértékét többnyire megtalálod magán a készüléken, vagy annak csomagolásán (a fenti táblázatban található értékek csak átlagos értékek - a szerk.). A wattérték általában a készülék maximális teljesítményére vonatkozik. Így a legtöbb készülék ennél kevesebb teljesítményen üzemel. Sőt, néhány készülék teljesítményét magunk is tudjuk szabályozni. Például, ha lehalkítjuk a rádiót, csökken a készülék teljesítménye is, és ugyanez a helyzet egy főzőlap esetében is. Ne felejtsd el ugyanakkor, hogy a legtöbb készülék még az ún. "stand-by" módban is felvesz energiát. Éppen ezért húzzuk ki azokat a készülékeinket, amelyekre nincs szükség.


Kapcsolódó cikkek