2012. december 6., csütörtök

Mézes PUSZEDLI


Mézes puszedli III.


Hozzávalók:

  • 2 bögre cukor
  • 2 bögre víz
  • 1 dkg őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • kis tyúktojásnyi zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kg liszt
  • 4 tojás
  • 60 dkg porcukor

Elkészítés:

A cukrot megpirítjuk, felengedjük a vízzel. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen elolvad, ekkor levesszük a tűzről. Összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel, a zsírral, a sütőporral, 4 tojás sárgájával és a liszttel.

Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kisméretű
pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Pár óra pihentetés után kisütjük.

A puszedlik bevonásához elkészítjük a habot úgy, hogy a 4 tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, addig keverjük, amíg jó kemény hab nem lesz belőle.

A megsült puszedlit beleforgatjuk a habba, szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Zárt dobozban sokáig eláll.

Megjegyzés:

A receptet Nemes Judit küldte. Köszönjük!

Mézespuszedli Nagymama módra


Hozzávalók:
  • 25 dkg méz
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg Rama margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítés:

A megmelegített mézben feloldjuk a margarint, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét diszitem tettszés szerint.

Megjegyzés:

Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.

A receptet Duci küldte. Köszönjük!
                                                           x x x 

100 g porcukor
350 g méz
50 g vaj
700 g liszt
3 tojás
4 g szódabikarbóna
2 g fahéj

A vajat a mézzel és a cukorral habosra kavarni, majd egyenként hozzáadni a tojásokat és szintén jó habosra kavarni. Egy másik tálban a lisztet a szódabikarbónával és a fahéjjal elkeverni és a mézes masszához adni. 15-20 percre a hütöbe tenni. Közben a sütöt elömelegíteni 200°-ra és a sütölemezt papírral kibélelni.
A kihült tésztát 5-7 cm vastagra nyújtani, kiszaggatni és a sütöbe tolni. Vigyázat! Hamar kisül (kb. 10-15 perc)
Még langyosan tojásfehérje habba forgatni (már aki szereti így!)
Fém dobozban nagyon sokáig eláll.
                                                                             x x  x 
Hozzávalók                                                      

- 25 dg méz,                                          
- 10 dkg margarin,5
- 5 evőkanál sárgabarack lekvár,
- 12 dkg porcukor, 
- 3 tojás sárgája, 
- 1 egész tojás,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 6 evőkanál tejföl, 
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja,
- 80 dkg liszt,
- 3 púpos kávéskanál szódabikarbóna,
- csipetnyi só,
- 2 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér.

Elkészítés A mézet és a 

   
Aargarintmeglangyosítjuk. Nem szabad felforralni, a lényeg, hogy folyékony legyen. Hozzáadjuk a sárgabarack lekvárt, a porcukrot, a 3 tojás sárgáját, 1 egész tojást, a vanília cukrot, a tejfölt. A citrom és a narancs héját belereszeljük, a levét pedig belefacsarjuk.

A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket, és dolgozzuk össze a fenti keverékkel. Legalább 24 órán át letakarva pihentetjük, addigra megfelelően formázhatóvá válik.

Másnap még egyszer átgyúrjuk, és mivel elég nagy adag lesz, ezért egyszerre a felével vagy a harmadával dolgozunk. Diónyi golyókat formálunk belőle, és - kellő távolságra egymástól – a sütőpapírral letakart tepsibe helyezzük. 170-180 fokos sütőben készre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, cukormázba vagy olvasztott csokoládéba (akár fehérbe is) mártogatjuk.

Karácsonyi ILLATOS SÜTIK


http://www.mindmegette.hu/valogatas/illatos-karacsonyi-sutemenyek-235

Csokis pöffeteg


Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg csokoládé
  • 25 dkg liszt
  • 2 kanál tej
  • vanília
  • fél csomag sütőpor
  • 1 kiskanál fahéj
  • porcukor a hempergetéshez

Elkészítés:

A vajat összekeverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a gőz fölött megolvasztott csokoládét. Belevegyítjük a fahéjat, a sütőport, a tejet és a vaníliát, majd a lisztet. A kész masszát fóliába csomagoljuk és éjszakára a hűtőben tartjuk.

Másnap reggel a kemény tésztát késsel feldaraboljuk, és diónyi golyóbisokat gömbölyítünk belőle, majd megforgatjuk a porcukorban is.

Sütőpapíros tepsiben közepes hőfokon, előmelegített sütőben 12 percig sütjük (nem tovább!!!).

Megjegyzés:

Figyeljünk oda a csokoládé minőségére. 

Diós-mazsolás vaníliakifli



Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vanília-aroma
  • 1 marék mazsola

Elkészítés:

A diót ledaráljuk a mazsolával, majd az összes hozzávalót összedolgozzuk. 1 órára a hűtőbe tesszük.

Ha kivettük, kifliket (vagy más formákat, szíveket, gyakorlatilag bármit) formázunk belőle. Zsírpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha az alja barna, akkor jó, ez kb. 8-10 perc.

Még melegen beleforgatjuk a porcukorba, de lehet csokoládéval is díszíteni.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!

Kandírozott gyömbér



Hozzávalók:

  • 40 dkg gyömbér
  • 1 bögre cukor
  • 1/2 bögre barnacukor

Elkészítés:

A gyömbért megtakarítjuk és gyufaszálra vágjuk.

Egy edénybe 1 bögre vizet és 1 bögre cukrot teszünk főni, amikor a szirup már gyöngyözik, hozzáadjuk a gyömbérdarabkákat, és lassú tűzön majdnem 1 órát főzzük. Közben gyakran kevergetjük, figyelve, hogy ne égjen oda.

Amikor a gyömbér megfőtt és a cukorszirup teljesen átitatta, szűrőben alaposan lecsöpögtetjük (a szirupot el lehet külön fogyasztani teában, vagy ásványvízzel hígítva üdítőnek), és sütőpapírra szórt barnacukorban megforgatjuk.

Legalább 1 napig szellős helyen szárítjuk.

Megjegyzés:

Amikor gyömbért vásárolunk, igyekezzünk minél frissebb, feszesebb héjút választani, amelyik már száraz kívül, az fás belül is.

A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!

Almás zserbó szelet



Hozzávalók:

  • egy 25×39 cm-es tepsihez:
  • 35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg Rama margarin vagy 15 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg cukrozott darált dió
  • 1,5 kg alma reszelve, párolva, kihűtve
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor vagy 2-3 evőkanál méz
  • A sütemény lekenéséhez:
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport, és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk.

Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.

Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rá simítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, erre jön a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal. A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük.

Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején mintákat húzunk. Még 10 percet pihentetjük, míg a tojásfehérje rászárad, és 180 fokon aranybarnára sütjük. Szép csillogós, márványos lesz a sütink teteje.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Nagymama mézes kuglófja


Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 20 dkg langyos méz
  • 20 dkg liszt
  • 3 kávéskanál fahéj
  • kevés őrölt szegfűszeg (vagy ezek helyett 2 kávéskanál mézes fűszerkeverék)
  • 1 kávéskanál sütőpor

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük, hozzáadjuk a sárgákat is, és jó sűrű habot verünk belőle. Ezután a langyos (!) mézet (én nem szeretem a folyós akácmézet, ezért mindig virágmézzel csinálom) belecsorgatva még kb. 5 percig verem, majd a sütőporral elkevert lisztet, a fűszereket beleszitálom a masszába. Óvatosan alákeverem a lisztet, majd egy alaposan kikent, lisztezett kuglófformába öntöm.

Mérsékelten forró sütőben (kb. 170 C fokos) kezdem el sütni, és 10 perc után még lejjebb veszem a hőfokot, úgy nagyjából 150 C fokosra. A lényeg, hogy lassan süljön, legalább 45-50 percig, hogy rendesen átsüljön. A méz miatt kell óvatosan sütni, mert könnyen megég, megbarnul. Beleszúrt hústűvel vagy kötőtűvel ellenőrizzük, hogy nem ragad-e már.

Miután kisült, meglisztezzük a tetejét, majd deszkára borítva hagyjuk kihűlni. Még langyos állapotában leönthetjük cukormázzal vagy csokival. Én most marcipán ízű cukormázzal vontam be.

Megjegyzés:

Gyerekkoromban nagyapám méhészkedett, ő szolgáltatta az alapanyagot, a mamám meg ilyen isteni kuglófot sütött belőle! Amikor ezt sütöm, mindig nosztalgiázok! :)

A receptet és a fotót Erzsi42 küldte. Köszönjük!

PULYKA RECEPTEK Karácsonyra


Gesztenyés pulykatekercs áfonyamártással

  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő: 75 perc
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 25
  • Elküldve: 7

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamellfilé
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 alma
  • 1 pohár erőleves
  • 1 pohár vörösbor
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • bors
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg előfőzött gesztenye (nem cukrozott!)
  • 10-15 dkg bacon
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1-2 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 15 dkg szeletelt bacon
  • A körethez:
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 kisebb brokkoli
  • 4 szem burgonya
  • 6 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2 csipet őrölt szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • A mártáshoz:
  • 20 dkg aszalt vörös áfonya
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 dl tejszín
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • citrom + 1 narancs

Elkészítés:

1. A pulykamellet szétteregetjük, tenyérnyi nagyságú lapos szeletekre vágjuk, megtűzdeljük füstölt szalonnával, kicsit sózzuk, borsozzuk.

2. A töltelékhez az áttört gesztenyét összekeverjük a tejben áztatott, kifacsart zsemlével, a tojásokkal, az apróra vágott baconnel, sózzuk, borsozzuk, a finomra vágott kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Összegyúrjuk, és ha az állaga megkívánja, még egy kis tejjel lazítjuk. Ezt a tölteléket szétterítjük a pulykamelleken, aztán a húsokat szorosan felcsavarjuk, baconszeletekbe tekerjük, és spárgával megkötözzük. Ha szükséges, a végeket még hústűvel is rögzítjük.

3. A hústekercseket tepsibe fektetjük, mellédobjuk a félbevágott vöröshagymát, almát, fokhagymát. Aláöntjük a levest, alufóliával lefedjük, és 180 C-fokon a húst puhára sütjük (kb. 40 perc). A végén a fóliát levesszük, és 200 C-fokon még 10 percig pirítjuk, hogy szép piros legyen.

4. A körethez a megtisztított sárgarépát, brokkolit, burgonyákat felkockázzuk. Egy lábasban feltesszük főni a répát és a fele burgonyát, másikban pedig a brokkolit a maradék burgonyával. Ha a zöldségek megfőttek, hagyományos módon krumplipürét készítünk belőlük.

5. Az áfonyamártáshoz a vörös áfonyát felöntjük 1 dl vörösborral. Hozzáadunk 10 deka barnacukrot, csipetnyi sót, fél citrom és fél narancs lereszelt héját, mokkáskanálnyi gyömbért, és 20-25 percig nagy lángon főzzük, majd a tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, a narancs kinyomott levével hígítjuk.

6. Tálaláskor a hústekercseket ferdén felszeleteljük, adunk hozzá a kétféle püréből, és melléöntjük az áfonyamártást.

Megjegyzés:

ChefParade Főzőiskola receptje, fotó: Drobilich Tímea