2012. december 8., szombat
2012. december 6., csütörtök
Mézes PUSZEDLI
Mézes puszedli III.
Hozzávalók:
- 2 bögre cukor
- 2 bögre víz
- 1 dkg őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- kis tyúktojásnyi zsír
- 1 csomag sütőpor
- 1 kg liszt
- 4 tojás
- 60 dkg porcukor
Elkészítés:
A cukrot megpirítjuk, felengedjük a vízzel. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen elolvad, ekkor levesszük a tűzről. Összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel, a zsírral, a sütőporral, 4 tojás sárgájával és a liszttel.
Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kisméretű
pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Pár óra pihentetés után kisütjük.
A puszedlik bevonásához elkészítjük a habot úgy, hogy a 4 tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, addig keverjük, amíg jó kemény hab nem lesz belőle.
A megsült puszedlit beleforgatjuk a habba, szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Zárt dobozban sokáig eláll.
Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kisméretű
pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Pár óra pihentetés után kisütjük.
A puszedlik bevonásához elkészítjük a habot úgy, hogy a 4 tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, addig keverjük, amíg jó kemény hab nem lesz belőle.
A megsült puszedlit beleforgatjuk a habba, szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Zárt dobozban sokáig eláll.
Megjegyzés:
A receptet Nemes Judit küldte. Köszönjük!
Mézespuszedli Nagymama módra
Hozzávalók:
- 25 dkg méz
- 50 dkg liszt
- 12 dkg Rama margarin
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- reszelt narancshéj vagy citromhéj
Elkészítés:
A megmelegített mézben feloldjuk a margarint, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét diszitem tettszés szerint.
A tetejét diszitem tettszés szerint.
Megjegyzés:
Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.
A receptet Duci küldte. Köszönjük!
A receptet Duci küldte. Köszönjük!
x x x
100 g porcukor
350 g méz
50 g vaj
700 g liszt
3 tojás
4 g szódabikarbóna
2 g fahéj
350 g méz
50 g vaj
700 g liszt
3 tojás
4 g szódabikarbóna
2 g fahéj
A vajat a mézzel és a cukorral habosra kavarni, majd egyenként hozzáadni a tojásokat és szintén jó habosra kavarni. Egy másik tálban a lisztet a szódabikarbónával és a fahéjjal elkeverni és a mézes masszához adni. 15-20 percre a hütöbe tenni. Közben a sütöt elömelegíteni 200°-ra és a sütölemezt papírral kibélelni.
A kihült tésztát 5-7 cm vastagra nyújtani, kiszaggatni és a sütöbe tolni. Vigyázat! Hamar kisül (kb. 10-15 perc)
Még langyosan tojásfehérje habba forgatni (már aki szereti így!)
Fém dobozban nagyon sokáig eláll.
x x x
Hozzávalók
- 25 dg méz,
- 10 dkg margarin,5
- 5 evőkanál sárgabarack lekvár,
- 12 dkg porcukor,
- 3 tojás sárgája,
- 1 egész tojás,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 6 evőkanál tejföl,
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja,
- 80 dkg liszt,
- 3 púpos kávéskanál szódabikarbóna,
- csipetnyi só,
- 2 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér.
Elkészítés A mézet és a
Aargarintmeglangyosítjuk. Nem szabad felforralni, a lényeg, hogy folyékony legyen. Hozzáadjuk a sárgabarack lekvárt, a porcukrot, a 3 tojás sárgáját, 1 egész tojást, a vanília cukrot, a tejfölt. A citrom és a narancs héját belereszeljük, a levét pedig belefacsarjuk.
- 25 dg méz,
- 10 dkg margarin,5
- 5 evőkanál sárgabarack lekvár,
- 12 dkg porcukor,
- 3 tojás sárgája,
- 1 egész tojás,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 6 evőkanál tejföl,
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja,
- 80 dkg liszt,
- 3 púpos kávéskanál szódabikarbóna,
- csipetnyi só,
- 2 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér.
Elkészítés A mézet és a
Aargarintmeglangyosítjuk. Nem szabad felforralni, a lényeg, hogy folyékony legyen. Hozzáadjuk a sárgabarack lekvárt, a porcukrot, a 3 tojás sárgáját, 1 egész tojást, a vanília cukrot, a tejfölt. A citrom és a narancs héját belereszeljük, a levét pedig belefacsarjuk.
A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket, és dolgozzuk össze a fenti keverékkel. Legalább 24 órán át letakarva pihentetjük, addigra megfelelően formázhatóvá válik.
Másnap még egyszer átgyúrjuk, és mivel elég nagy adag lesz, ezért egyszerre a felével vagy a harmadával dolgozunk. Diónyi golyókat formálunk belőle, és - kellő távolságra egymástól – a sütőpapírral letakart tepsibe helyezzük. 170-180 fokos sütőben készre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, cukormázba vagy olvasztott csokoládéba (akár fehérbe is) mártogatjuk.
Karácsonyi ILLATOS SÜTIK
http://www.mindmegette.hu/valogatas/illatos-karacsonyi-sutemenyek-235
Csokis pöffeteg
Hozzávalók:
- 10 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 20 dkg csokoládé
- 25 dkg liszt
- 2 kanál tej
- vanília
- fél csomag sütőpor
- 1 kiskanál fahéj
- porcukor a hempergetéshez
Elkészítés:
A vajat összekeverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a gőz fölött megolvasztott csokoládét. Belevegyítjük a fahéjat, a sütőport, a tejet és a vaníliát, majd a lisztet. A kész masszát fóliába csomagoljuk és éjszakára a hűtőben tartjuk.
Másnap reggel a kemény tésztát késsel feldaraboljuk, és diónyi golyóbisokat gömbölyítünk belőle, majd megforgatjuk a porcukorban is.
Sütőpapíros tepsiben közepes hőfokon, előmelegített sütőben 12 percig sütjük (nem tovább!!!).
Másnap reggel a kemény tésztát késsel feldaraboljuk, és diónyi golyóbisokat gömbölyítünk belőle, majd megforgatjuk a porcukorban is.
Sütőpapíros tepsiben közepes hőfokon, előmelegített sütőben 12 percig sütjük (nem tovább!!!).
Megjegyzés:
Figyeljünk oda a csokoládé minőségére.
Diós-mazsolás vaníliakifli
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál vanília-aroma
- 1 marék mazsola
Elkészítés:
A diót ledaráljuk a mazsolával, majd az összes hozzávalót összedolgozzuk. 1 órára a hűtőbe tesszük.
Ha kivettük, kifliket (vagy más formákat, szíveket, gyakorlatilag bármit) formázunk belőle. Zsírpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha az alja barna, akkor jó, ez kb. 8-10 perc.
Még melegen beleforgatjuk a porcukorba, de lehet csokoládéval is díszíteni.
Ha kivettük, kifliket (vagy más formákat, szíveket, gyakorlatilag bármit) formázunk belőle. Zsírpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha az alja barna, akkor jó, ez kb. 8-10 perc.
Még melegen beleforgatjuk a porcukorba, de lehet csokoládéval is díszíteni.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!
Kandírozott gyömbér
Hozzávalók:
- 40 dkg gyömbér
- 1 bögre cukor
- 1/2 bögre barnacukor
Elkészítés:
A gyömbért megtakarítjuk és gyufaszálra vágjuk.
Egy edénybe 1 bögre vizet és 1 bögre cukrot teszünk főni, amikor a szirup már gyöngyözik, hozzáadjuk a gyömbérdarabkákat, és lassú tűzön majdnem 1 órát főzzük. Közben gyakran kevergetjük, figyelve, hogy ne égjen oda.
Amikor a gyömbér megfőtt és a cukorszirup teljesen átitatta, szűrőben alaposan lecsöpögtetjük (a szirupot el lehet külön fogyasztani teában, vagy ásványvízzel hígítva üdítőnek), és sütőpapírra szórt barnacukorban megforgatjuk.
Legalább 1 napig szellős helyen szárítjuk.
Egy edénybe 1 bögre vizet és 1 bögre cukrot teszünk főni, amikor a szirup már gyöngyözik, hozzáadjuk a gyömbérdarabkákat, és lassú tűzön majdnem 1 órát főzzük. Közben gyakran kevergetjük, figyelve, hogy ne égjen oda.
Amikor a gyömbér megfőtt és a cukorszirup teljesen átitatta, szűrőben alaposan lecsöpögtetjük (a szirupot el lehet külön fogyasztani teában, vagy ásványvízzel hígítva üdítőnek), és sütőpapírra szórt barnacukorban megforgatjuk.
Legalább 1 napig szellős helyen szárítjuk.
Megjegyzés:
Amikor gyömbért vásárolunk, igyekezzünk minél frissebb, feszesebb héjút választani, amelyik már száraz kívül, az fás belül is.
A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!
A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!
Almás zserbó szelet
Hozzávalók:
- egy 25×39 cm-es tepsihez:
- 35 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg Rama margarin vagy 15 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- A töltelékhez:
- 15 dkg cukrozott darált dió
- 1,5 kg alma reszelve, párolva, kihűtve
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg cukor vagy 2-3 evőkanál méz
- A sütemény lekenéséhez:
- 1 db tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport, és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk.
Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rá simítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, erre jön a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal. A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük.
Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején mintákat húzunk. Még 10 percet pihentetjük, míg a tojásfehérje rászárad, és 180 fokon aranybarnára sütjük. Szép csillogós, márványos lesz a sütink teteje.
Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rá simítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, erre jön a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal. A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük.
Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején mintákat húzunk. Még 10 percet pihentetjük, míg a tojásfehérje rászárad, és 180 fokon aranybarnára sütjük. Szép csillogós, márványos lesz a sütink teteje.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!
Nagymama mézes kuglófja
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 12,5 dkg cukor
- 20 dkg langyos méz
- 20 dkg liszt
- 3 kávéskanál fahéj
- kevés őrölt szegfűszeg (vagy ezek helyett 2 kávéskanál mézes fűszerkeverék)
- 1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük, hozzáadjuk a sárgákat is, és jó sűrű habot verünk belőle. Ezután a langyos (!) mézet (én nem szeretem a folyós akácmézet, ezért mindig virágmézzel csinálom) belecsorgatva még kb. 5 percig verem, majd a sütőporral elkevert lisztet, a fűszereket beleszitálom a masszába. Óvatosan alákeverem a lisztet, majd egy alaposan kikent, lisztezett kuglófformába öntöm.
Mérsékelten forró sütőben (kb. 170 C fokos) kezdem el sütni, és 10 perc után még lejjebb veszem a hőfokot, úgy nagyjából 150 C fokosra. A lényeg, hogy lassan süljön, legalább 45-50 percig, hogy rendesen átsüljön. A méz miatt kell óvatosan sütni, mert könnyen megég, megbarnul. Beleszúrt hústűvel vagy kötőtűvel ellenőrizzük, hogy nem ragad-e már.
Miután kisült, meglisztezzük a tetejét, majd deszkára borítva hagyjuk kihűlni. Még langyos állapotában leönthetjük cukormázzal vagy csokival. Én most marcipán ízű cukormázzal vontam be.
Mérsékelten forró sütőben (kb. 170 C fokos) kezdem el sütni, és 10 perc után még lejjebb veszem a hőfokot, úgy nagyjából 150 C fokosra. A lényeg, hogy lassan süljön, legalább 45-50 percig, hogy rendesen átsüljön. A méz miatt kell óvatosan sütni, mert könnyen megég, megbarnul. Beleszúrt hústűvel vagy kötőtűvel ellenőrizzük, hogy nem ragad-e már.
Miután kisült, meglisztezzük a tetejét, majd deszkára borítva hagyjuk kihűlni. Még langyos állapotában leönthetjük cukormázzal vagy csokival. Én most marcipán ízű cukormázzal vontam be.
Megjegyzés:
Gyerekkoromban nagyapám méhészkedett, ő szolgáltatta az alapanyagot, a mamám meg ilyen isteni kuglófot sütött belőle! Amikor ezt sütöm, mindig nosztalgiázok! :)
A receptet és a fotót Erzsi42 küldte. Köszönjük!
A receptet és a fotót Erzsi42 küldte. Köszönjük!
PULYKA RECEPTEK Karácsonyra
Gesztenyés pulykatekercs áfonyamártással
- Másnak így tetszett:
- Elkészítési idő: 75 perc
- Elkészítés nehézsége:
- Árkategória:
- Recepttárba mentve: 25
- Elküldve: 7
Hozzávalók:
- 50 dkg pulykamellfilé
- 5 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 alma
- 1 pohár erőleves
- 1 pohár vörösbor
- 20 dkg füstölt szalonna
- só
- bors
- A töltelékhez:
- 30 dkg előfőzött gesztenye (nem cukrozott!)
- 10-15 dkg bacon
- 1 szikkadt zsemle
- 1-2 tojás
- 1 dl tej
- 2 szál kakukkfű
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
- 15 dkg szeletelt bacon
- A körethez:
- 3 szál sárgarépa
- 1 kisebb brokkoli
- 4 szem burgonya
- 6 dkg vaj
- 1 dl tej
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 2 gerezd fokhagyma
- A mártáshoz:
- 20 dkg aszalt vörös áfonya
- 10 dkg barnacukor
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 dl tejszín
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 citrom + 1 narancs
Elkészítés:
1. A pulykamellet szétteregetjük, tenyérnyi nagyságú lapos szeletekre vágjuk, megtűzdeljük füstölt szalonnával, kicsit sózzuk, borsozzuk.
2. A töltelékhez az áttört gesztenyét összekeverjük a tejben áztatott, kifacsart zsemlével, a tojásokkal, az apróra vágott baconnel, sózzuk, borsozzuk, a finomra vágott kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Összegyúrjuk, és ha az állaga megkívánja, még egy kis tejjel lazítjuk. Ezt a tölteléket szétterítjük a pulykamelleken, aztán a húsokat szorosan felcsavarjuk, baconszeletekbe tekerjük, és spárgával megkötözzük. Ha szükséges, a végeket még hústűvel is rögzítjük.
3. A hústekercseket tepsibe fektetjük, mellédobjuk a félbevágott vöröshagymát, almát, fokhagymát. Aláöntjük a levest, alufóliával lefedjük, és 180 C-fokon a húst puhára sütjük (kb. 40 perc). A végén a fóliát levesszük, és 200 C-fokon még 10 percig pirítjuk, hogy szép piros legyen.
4. A körethez a megtisztított sárgarépát, brokkolit, burgonyákat felkockázzuk. Egy lábasban feltesszük főni a répát és a fele burgonyát, másikban pedig a brokkolit a maradék burgonyával. Ha a zöldségek megfőttek, hagyományos módon krumplipürét készítünk belőlük.
5. Az áfonyamártáshoz a vörös áfonyát felöntjük 1 dl vörösborral. Hozzáadunk 10 deka barnacukrot, csipetnyi sót, fél citrom és fél narancs lereszelt héját, mokkáskanálnyi gyömbért, és 20-25 percig nagy lángon főzzük, majd a tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, a narancs kinyomott levével hígítjuk.
6. Tálaláskor a hústekercseket ferdén felszeleteljük, adunk hozzá a kétféle püréből, és melléöntjük az áfonyamártást.
2. A töltelékhez az áttört gesztenyét összekeverjük a tejben áztatott, kifacsart zsemlével, a tojásokkal, az apróra vágott baconnel, sózzuk, borsozzuk, a finomra vágott kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Összegyúrjuk, és ha az állaga megkívánja, még egy kis tejjel lazítjuk. Ezt a tölteléket szétterítjük a pulykamelleken, aztán a húsokat szorosan felcsavarjuk, baconszeletekbe tekerjük, és spárgával megkötözzük. Ha szükséges, a végeket még hústűvel is rögzítjük.
3. A hústekercseket tepsibe fektetjük, mellédobjuk a félbevágott vöröshagymát, almát, fokhagymát. Aláöntjük a levest, alufóliával lefedjük, és 180 C-fokon a húst puhára sütjük (kb. 40 perc). A végén a fóliát levesszük, és 200 C-fokon még 10 percig pirítjuk, hogy szép piros legyen.
4. A körethez a megtisztított sárgarépát, brokkolit, burgonyákat felkockázzuk. Egy lábasban feltesszük főni a répát és a fele burgonyát, másikban pedig a brokkolit a maradék burgonyával. Ha a zöldségek megfőttek, hagyományos módon krumplipürét készítünk belőlük.
5. Az áfonyamártáshoz a vörös áfonyát felöntjük 1 dl vörösborral. Hozzáadunk 10 deka barnacukrot, csipetnyi sót, fél citrom és fél narancs lereszelt héját, mokkáskanálnyi gyömbért, és 20-25 percig nagy lángon főzzük, majd a tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, a narancs kinyomott levével hígítjuk.
6. Tálaláskor a hústekercseket ferdén felszeleteljük, adunk hozzá a kétféle püréből, és melléöntjük az áfonyamártást.
Megjegyzés:
A ChefParade Főzőiskola receptje, fotó: Drobilich Tímea
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)