2013. november 14., csütörtök

Fondant

Nyújtható fondant házilag

2012 március 22.
Nyújtható fondant házilag

Hozzávalók

  • 1 kg nagyon finom, átszitált porcukor
  • 70 ml víz
  • 40 g margarin
  • 40 g méz
  • 8 g étkezési zselatin

Elkészítés

  1. A porcukrot egy nagyon sűrű szitán átszitáljuk egy keverőtálba, kb. felét áttesszük egy másik edénybe, a keverőtálban maradt porcukor közepére csinálunk egy lyukat.
    Egy edénybe tesszük a zselatint és a vizet.
    Felolvasztjuk vízgőz fölött. Beletesszük a margarint és a mézet. Olvadásig kavarjuk.
    Azon melegében hozzáöntjük a porcukorhoz, majd kanállal elkezdjük összekeverni őket.
    Mikor már nem tudjuk kanállal végezni a műveletet, elkezdjük kézzel gyúrni és tovább adagoljuk a porcukrot.
    Mindaddig folytatjuk a porcukor adagolását a másik edényből, míg egy összeálló, edényhez már nem, de a kezünkhöz még ragadó masszát kapunk.
    Nem biztos, hogy az egész cukrot bele kell gyúrni, csak amennyit felvesz, de ennyit készítsünk elő.
    Hogy mennyit vesz fel az nagyon sok mindentől függ, a porcukor minőségétől, a margarintól, a zselatintól, szóval tág határok között mozoghat; van akinek már 600 g porcukornál jó, van akinek több megy hozzá, mint 1 kg.
    Mikor jónak ítéljük az állagát az előkészített fóliába csomagoljuk be, majd tegyük még egy zacskóba, fémdobozba vagy valamibe, hogy megóvjuk a kiszáradástól, majd pihentessük szobahőn egy fél napot.
    Ezalatt sokat keményedik a masszánk.
    Ha nagyon keménynek, töredezősnek ítéljük, akkor tegyük mikróba, kis fokozaton langyosítsuk fel, majd utána margarinnal gyúrjuk át.
    Addig gyúrjuk, míg érezzük, hogy jó képlékeny masszát kaptunk, ezután használhatjuk bevonásra, figurák, virágok készítésére.
    A formázáshoz, nyújtáshoz étkezési keményítőt használhatunk.
    Ha torta bevonásához szeretnénk használni, akkor hagyhatjuk lágyabbra, ha viszont virágdíszek, figurák készítésére, akkor gyúrhatjuk kicsit keményebbre.