2011. november 2., szerda

Praktikák a cipő ápolásra....

cipő szagtalanítás

4 napja | Egyed Józsefné | 1 hozzászólás
Kellemetlen szagú, kopott, koszos cipő - Házi praktikákkal ismét olyan lesz, mint újkorában 2011. 10. 08., 9:00Paucsics Veronika Life.hu Címkék:cipő, tisztítás, szag, praktikák
A cipővel általában sokkal többet kell törődni, mint gondolnád. Nem csak óvni kell annak érdekében, hogy sokáig szolgáljon, hanem rendszeresen tisztítani, szagtalanítani, fertőtleníteni és ápolni. Bevált házi praktikákkal szerencsére ez gyerekjáték.
Minél több és többféle cipőd van otthon, annál több dolog kell a tisztításukhoz és ápolásukhoz. A speciális, üzletekben kapható tisztítószerek mellett tarts otthon erre a célra néhány puha rongyot, újságpapírt, egy leselejtezett fogkefét, cipőkefét, szappant, ricinusolajat vagy méhviaszt.

Bátran mosd ki mosógépben - ha alkalmas rá

Koszos lett a tornacipőd? Van egy egyszerű, de nagyszerű megoldás a tisztításához: a mosógép. A vászonból vagy más textilből készült lábbeliket, például egyes sportcipőket, akár alacsony hőfokon, kímélő programon a mosógépben is moshatod. Mielőtt elindítod a nagymosást, nézd meg a cipő kezelési útmutatójában, hogy bírja-e a kiképzést. A cipőfűzők, talpbetétek többsége azonban abszolút mosógépbarát, ha a használati utasítás megengedi, nyugodtan moshatja ezeket helyetted a gép.


Szagtalaníts és fertőtleníts - filléres házi szerekkel

Nem elég, hogy kívül csillog-villog a topánkád, ha belül nem elég tiszta - és persze a kellemetlen szagok mellett sem mehetünk el szó nélkül... Ezekre a problémákra rendkívül jó megoldás a szódabikarbóna. A könnyen beszerezhető nátrium-hidrogénkarbonát kiválóan fertőtleníti és szagtalanítja a cipőket és csizmákat, ha beszórod őket belül alaposan a porral, majd egy éjszakára benne is hagyod, reggel pedig kiöntöd belőlük a szódabikarbónát. Ugyanezt a hatást érheted el hintőporral is, ami felszívja a nedvességet néhány óra alatt a cipellők belsejéből - végül elég csak alaposan kiráznod. Ha nem vagy híve a házi praktikáknak, jobbnál jobb fertőtlenítő és szagtalanító cipőspray-ket vehetsz.
hirdetés
A Life.hu tippje
A szódabikarbónát közvetlenül a lábadon is alkalmazhatod, ha például hajlamos az izzadásra vagy gombafertőzésed van. Utóbbi esetben kérj tanácsot egy bőrgyógyásztól is! Megelőzheted a bajt vagy meggyorsíthatod a kezelést, ha, amint haza érsz, kibújsz a zoknidból, harisnyádból és a cipődből, vagy azzal, hogy naponta más lábbeliben indulsz el otthonról.
Tedd vízállóvá, hogy tovább bírja

Különösen ősszel és télen okozhat problémát, ha beázik a cipőd. Ez nem csak kellemetlen, hanem meg is betegedhetsz, ha vizes cipőben kell töltened órákat. A kisebb-nagyobb cipőboltokban kaphatsz a célnak megfelelő spray-ket, de házilag is vízállóvá teheted a bőr vagy műbőr lábbeliket. Kend be alaposan a száraz cipődet vagy csizmádat ricinusolajjal - ne feledkezz meg a talpáról sem! Ettől nemcsak nem ázik be a topánkád, de az olaj a bőrt is ápolja. Ugyanezt a hatást érheted el más, sűrűbb olajjal vagy méhviasszal is.

Ha foltos az esővíztől vagy a hótól

Az ősz derekán járunk, sőt, nyakunkon a tél! Az eső és a hó fehér foltokat hagyhat a világos és sötét cipőkön is, amit még cipőtisztító szerekkel sem egyszerű eltüntetni. Nem úgy, mint egy pofonegyszerű házi praktikával! A cukormentes sűrített tejet ezúttal ne a kávédba, hanem a cipődre öntsd! Először tisztítsd meg a cipődet, várd meg, hogy megszáradjon, majd egy sűrített tejbe áztatott puha ronggyal dörzsöld át az egész lábbelit, végül hagyd megszáradni. A tej a legmakacsabb fehér foltokat is nyomtalanul eltünteti, a cipődet pedig nem károsítja.
A Life.hu tippje
A szarvasbőr vagy velúr cipőknél a hó- és egyéb foltokat tej helyett nagyon-nagyon finom csiszolópapírral és óvatos dörzsöléssel tüntesd el!
A fehér legyen újra fehér!

A fehér cipők nagyon divatosak, de eredeti fehérségüket megőrizni szinte lehetetlen. A világos topánkákra számtalan veszély leselkedik az utcán, a járműveken, pláne ha hirtelen elered az eső, de akár egy sötét nadrág is megfoghatja a topánkádat. A foltok pedig azonnal feltűnnek mindenkinek. A cipőüzletekben kaphatók speciális cipőradírok, de egy egyszerű radírral is csodát tehetsz, ha kitartóan dörzsölöd. A víz és hófoltok ellen hatásos sűrített tej a fehér lábbeliken is bevethető. Ha makacs szennyeződéssel van dolgod, akkor a folyékony súrolószereket is kipróbálhatod, egy szivaccsal vagy puha ronggyal dörzsöld be a szert a cipődbe, mosd le és olyan fehér lesz, mint újkorában.


Vizes cipő tisztítása

Ha pocsolyába léptél vagy megáztál, a vizes cipődet legegyszerűbben egy újságpapírral törölheted szárazra. Ha kényes bőrcipőről van szó, amint lehet, törölgesd is le, hiszen nem tesz jót az anyagának, ha magától szárad meg. Miután megszáradt a lábbelid, kend át ricinusolajjal vagy méhviasszal, hogy a bőr puha maradjon, ne keményedjen meg, mert a már jól bejáratott topánka is feltörheti újra a lábad.
A Life.hu tippje
Az újságpapírt a molyok ellen is bevetheted! Persze nem összehajtva csapkodásra, hanem gombócokba gyűrve, az éppen nem használt cipőbe gyömöszölve, a molylepkék ugyanis nem állhatják a nyomdafesték szagát, és rágcsálás helyett tovább repülnek.
Kényeztetés a bőrnek

A bőrcipőkre és műbőr cipőkre tisztításnál és ápolásnál tekints kicsit úgy, mint a saját bőrödre. Persze arclemosóra, peelingre vagy szemránckrémre nem lesz szükséged, de szappanra és cipőkrémre igen. Az előbbivel a szennyeződéseket tüntetheted el a cipellőkről és csizmákról, utóbbival pedig puhává varázsolhatod ezeket. Cipőkrém helyett olcsó, gyógyszertári testápoló vagy kenőcs is remekül megteszi, de használhatsz erre a célra egy fél hagymát is: dörzsöld át vele a lábbelidet, majd egy puha ronggyal törölgesd át.

Ha elszíneződött a cipőd

A hordástól-viseléstől elszíneződött cipődet könnyen újjá varázsolhatod házilag. Ha a lábbeli kívül lett fakóbb, szürkés vagy sárgás, fújd be hajlakkal, majd mielőtt megszárad, dörzsöld át egy puha ronggyal vagy szivaccsal. Ha a cipellő belseje lett más színű, akkor ecetes vízzel dörzsöld át, ami nem csak az elszíneződést tünteti el, de a kellemetlen szagokat is, sőt, fertőtlenít is.