2016. március 3., csütörtök

2016. március 2., szerda

Ostyatöltelékek

http://divany.hu/alapkonyha/2013/11/16/a_tokeletes_ropogos_hazi_napolyi/



 A megtöltött lapokat egy deszkával préseljük le másnapig, és forró vízbe mártott, szárazra törölt, éles pengéjű késsel szeleteljük fel.



 1./ Diós-kekszes Hozzávalók: 5 db tojás 35 dkg Ráma margarin 25 dkg porcukor 15 dkg darált dió 35 dkg darált keksz 2 evőkanál kakaó 2-3 evőkanál rum Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a margarinnal gőz fölött összeolvasztjuk, majd amikor már kissé lehűlt, elkeverjük a többi hozzávalóval. Még finomabb, ha a tetejét csokimázzal leöntjük.

 2. /Diós Hozzávalók: 3 tojásfehérje 8 dkg folyós méz 30 dkg porcukor 20 dkg darált dió ½ citrom reszelt héja Elkészítés: A tojásfehérjéből kemény habot verünk, kanalanként hozzáadjuk a mézet, és a porcukrot. Gőz fölött addig verjük, míg egészen besűrűsödik, majd belekeverjük a diót, és a citromhéjat. Két nagyobb méretű ostyalap közé simítjuk a tölteléket.

3./ Mogyorós-csokoládés Hozzávalók: 8 dkg darált mogyoró 8 dkg porcukor 8 dkg vaj 10 dkg puha csokoládé 1 teáskanál neszkávé 1 tojás Elkészítés: Alaposan kikeverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a csokoládét, a pici forró vízzel feloldott kávét, és a mogyorót. Két ostyalap közé töltjük.

 4. / Kókuszos Hozzávalók: 2 dl tej 30 dkg cukor ½ csomag vanília ízű pudingpor 25 dkg kókuszreszelék 25 dkg Ráma margarin 2 evőkanál neszkávé Elkészítés: A tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a kókuszreszeléket, és kb. még további 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a margarint, és a liszttel elkevert pudingport. Visszatesszük a tűzre, és sűrűre főzzük. A krém egyik feléhez hozzáadjuk a neszkávét, majd váltakozva megtöltjük az ostyalapokat.

5./ Mézes-diós Hozzávalók: 30 dkg cukor 1.5 dl víz 15 dkg méz 1 citrom leve 25 dkg dió / vagy mogyoró 4 tojás fehérje Elkészítés: A vízzel és cukorral sűrű szirupot főzünk, kevergetve elegyítjük a mézzel, majd a citrom levét és a diót is hozzáadjuk. Levesszük a tűzről, addig kevergetjük, míg besűrűsödik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan összekeverjük a masszával, majd két lap közé töltjük.

 6./ Törökmézes Hozzávalók: 20 dkg méz 28 dkg cukor 3 tojásfehérje 15 dkg darált dió / mandula, vagy mogyoró Elkészítés: A cukrot addig főzzük a mézzel, míg barnás és nyúlós lesz. Ekkor a szirupból egy cseppet hideg vízbe cseppentünk, és ha megköt, akkor jó. A tűzről levéve, folyamatos veréssel hozzáadjuk a tojásfehérje felvert habjához. Belekeverjük a darált diót, melegen töltjük meg vele az ostyát vastagon.

7./ Datolyás Hozzávalók: 25 dkg apróra vagdalt mandula 25 dkg apróra vagdalt datolya 25 dkg porcukor 5 tojásfehérje Elkészítés: Az alapanyagokat gőz fölött sűrűre főzzük, két nagy ostyalap közé kenjük. Tetejét csokimázzal vonjuk be.

 8./ Diós-kekszes-mazsolás Hozzávalók: 4 tojás 15 dkg cukor 15 dkg étcsokoládé 20 dkg vaj / margarin 20 dkg darált keksz 15 dkg darált dió 10 dkg mazsola 1 csomag vaníliás cukor Elkészítés: A tojásokat a cukorral gőz fölött kikeverjük, és amikor a cukor elolvad, hozzáadjuk a vajat, a csokoládét, és a vaníliás cukrot. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a kekszet, a mazsolát, a diót, és hűlni hagyjuk. Megtöltjük a lapokat a krémmel.

9./ Diós-kekszes-mazsolás 2. Hozzávalók: 25 dkg darált keksz 15 dkg darált dió 25 dkg Ráma margarin 3 evőkanál kakaópor 2 dl tej 15 dkg porcukor mazsola rum Elkészítés: A margarint, a tejet, a kakaóport, és a cukrot forráspontig melegítjük folytonos keveréssel, ekkor levesszük, és hozzáadjuk a dióval elkevert kekszet, és a rumot ízlés szerint. Langyosan töltjük meg vele az ostyalapokat.

10. / Citromos Hozzávalók: 20 dkg porcukor 20 dkg vaj / margarin 1/2 mokkáskanál citromlé + reszelt citromhéj 1 db porított citrompótló tabletta Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a többi adalékot. Ne legyen sok a citromlé, mert nagyon meglágyul tőle a krém! 5 lapot töltünk meg vele.

11./ Csokoládés Hozzávalók: 15 dkg porcukor 15 dkg vaj / margarin 4-5 dkg kakaópor / vagy 3 szelet puha csokoládé vanília aroma Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a többi adalékot. Amennyiben kikristályosodna a krém, adjunk hozzá egy tojássárgáját, vagy fél tojásfehérjét, ettől szépen kisimul a krém.

12./ Grillázskrémes Hozzávalók: 20 dkg porcukor 20 dkg vaj / margarin 2 tojás sárgája 10 dkg apróra vagdalt dió 1 csomag vaníliás cukor / vagy reszelt citromhéj Elkészítés: A tojások sárgáját 10 dkg cukorral és 10 dkg vajjal felfőzzük annyira, hogy elváljon az edény oldalától a massza. Hagyjuk langyosra hűteni, majd ízesítjük a vaníliával, vagy a citromhéjjal. 10 dkg cukrot világosra pirítunk, elkeverve hozzáadjuk a diót. Olajozott tányéron kihűtjük, átdaráljuk, és a krémmel összekeverjük. Két lap közé kenjük.

 13./ Kókuszos Hozzávalók: 5 dl tej 50 dkg cukor 13 dkg margarin 10 dkg kókuszreszelék Elkészítés: A tejet a cukorral felfőzzük a cukor teljes oldódásáig, kihűtjük. Kikeverjük a habosított margarinnal, és a kókuszreszelékkel.

14./ Csokis Hozzávalók: 4 tojás 25 dkg porcukor 10 dkg főzőcsokoládé 15 dkg Ráma margarin Elkészítés: A tojást a cukorral, és a csokoládéval gőz fölött összesűrítjük, kihűtjük, és a habosított margarinnal kikeverjük.

15./ Fügés Hozzávalók: 25 dkg apróra vagdalt füge 10 dkg mazsola 25 dkg apróra vagdalt / darált dió 5 tojás 25 dkg Ráma margarin 55 dkg cukor Elkészítés: A margarint 30 dkg cukorral jó sűrűre főzzük kis lángon kevergetve, hozzáadunk 25 dkg pörkölt cukrot, és néhány percig még tovább főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi adalékot, ha kihűlt, megtöltjük a lapokat, tetejére csokimáz kerüljön.

 16./ Kakaós Hozzávalók: 3 tojás 2 púpozott evőkanál porcukor 1 evőkanál kakaópor Elkészítés: A tojásokat a porcukorral habosra verjük habverővel, gőz fölött (vagy lassú tűzön) forrpontig sűrítjük, és hozzáadjuk a kakaóport. 17./ Kakaós 2. Az előbbi recept szerint járunk el, annyi különbséggel, hogy amikor félig kihűlt a krém, hozzáadunk 10 dkg habosított margarint a kakaóval.

17./ Kekszes-citromos Hozzávalók: 25 dkg Ráma margarin 6 db tojás 50 dkg darált keksz 1 db rum aroma / vagy rum 2 evőkanál kakaópor 16 evőkanál cukor 1 db citrom leve Elkészítés: A margarint a cukorral és a tojással összekeverjük, majd 20 percig gőz fölött sűrítjük, kevergetve. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a darált kekszet, és megfelezzük. Egyik felét rum aromával és kakaóval ízesítjük, a másik felét citromlével, és 3 nagyméretű ostyalap közé töltjük.

18./ Kókuszos-kekszes Hozzávalók: 4 dl tej 60 dkg cukor 25 dkg Ráma margarin 30 dkg darált keksz 30 dkg kókuszreszelék Elkészítés: A tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a margarint, a kekszet, a kókuszreszeléket, és rövid idő alatt sűrűre főzzük. A langyos masszával megtöltjük a lapokat, tetejét csokimázzal vonjuk be. ( Csokimáz nélkül is finom.)