2014. október 14., kedd

Apró játékok elhelyezése...

TERMÉSZETES MOSÓSZEREK

Ki mondta, hogy az ecet csak savanyításra, a citromlé csakis kedvenc teánk vagy limonádénk elkészítéséhez jó? Ki mondta, hogy mosószer nélkül nem lehet mosni? És azt, hogy a mosószertől lesz tiszta a ruhád? Természetesen a foltoktól megszabadul, de vajon a benne található vegyi anyagok mennyivel károsítanak minket kevésbé, mint egy-egy foltocska? Nem árt körülnézni a természetes mosószerek között sem.
Mosódió | Fotó: 123rf.comMosódió | Fotó: 123rf.com

Mosódió

Délkelet-Ázsiából származik, ahol már évszázadok óta alkalmazzák mosószerként. Csak a dió héja használható tisztításra, melynek hatása olyan, mint a hagyományos mosószereké, vagy- szappanoké. A benne rejlő szaponin vízben kioldódik és zsíroldó hatása is van. Enyhén habzik csak. Számtalan pozitív tulajdonsággal bír. Fontos kiemelni, hogy nem okoz bőrirritációt, így az érzékeny bőrűek, sőt, ekcémával küzdők is bátran használhatják. A legapróbbak ruháinak tisztítására is alkalmas.
Akár a kényesebb anyagok (selyem, gyapjú, kasmír) esetén is alkalmazható, hiszen nem roncsolja azok szerkezetét. 100%-ban környezetbarát és többször felhasználható. Ha 3-4 mosás alkalmával elhasználtál egy adag dióhéjat, utána ugorhat a komposztba.

Vadgesztenye

Habár a mosódió használata is gazdaságos, a vadgesztenye még ennél is jobb „üzlet”. Pláne, hogy épp szezonja van.:) Hátránya annyi, hogy a gyapjú és a selyem nem szereti, így ezen anyagok esetén nem alkalmazható. Viszont a színes ruhákat nem fakítja ki.
A vakító fehérség elérése érdekében érdemes mosószódát vagy szódabikarbónát tenni a gesztenye mellé.
Felhasználása kétféleképpen lehetséges. Vagy néhány szem gesztenyét éles késsel bevagdosunk, egy zokniba, vagy valamilyen „mosózsákba” tesszük, és így mosunk vele - ez akár 60 fokon is megoldás lehet, addig nem engedi a színét a külső héj sem. Utóbbi azonban könnyen le is válik.
Vagy főzetet készítünk belőle, a következő módon: itt a gesztenye héját el kell távolítani (6-8 darab elegendő körülbelül 1 liter vízhez), a belső részt apró darabokra vágjuk, és forró vízben 10 percig főzzük. Ha ez megvan, újabb 10 perc „pihentetés” következik, majd lehet szűrni a „mosószert”. Hűtőben érdemes tárolni a „nedűt”.Kb. 4,5 kg ruhához kell 1 dl „lé”, a mosógép dobjába öntve.
Nagyon makacs foltok esetén ne várjunk tőle csodákat, de a mindennapi szennyeződésekkel könnyen elbánik.

Mosószappan

A mosószappanok korábban állati eredetű zsiradékból készültek, melyet lúgokkal (pl. hamulúg) főztek össze. Napjainkban növényi zsírból készül. Sokan ennek tulajdonítják gyengébb mosóhatását. Reszelt, folyékony, sőt, krém változata is létezik.

Szódabikarbóna

Ha természetes fehérítőt szeretnél, akkor most megtaláltad. Nagyobb darabok esetén, mint például lepedők, törölközők, függönyök esetén így használd: víz a kádba, bele a szódabikarbóna (10 liter vízhez körülbelül fél kg szódabikarbóna szükséges), majd a fehéríteni kívánt ruhadarabok. Néhány óra áztatás után már csak az öblítés van hátra, és már kész is

Ecet

Az ecetnek köszönhetően finomabb a vasárnapi ebéd, hisz van mellé savanyúság. De a fürdőszobában, folttisztításnál is a segítségetekre lehet. Az olyan makacs foltokat, mint a vörösbor, a gyümölcslé, vagy a tinta, ecettel átitatott szivacs segítségével megkísérelhetjük eltávolítani. De a téli latyak okozta sófoltok is eltűnhetnek neki köszönhetően. Sőt, öblítőként is funkcionál, élénkíti a színeket, pihe-puhává varázsolja öltözékeinket.

Citromlé

Akár az ecet, ő is remek folttisztító, leginkább a gyümölcsfoltokkal bánik el. Frissítő hatása nemcsak a limonádéként, hanem mosószerként is kiemelkedő.

Illóolajok

„Adalékanyagként” „szimplán” kellemes illatot kölcsönöz a ruháknak. A legjobb a levendula, de a citrom, rózsa, jázmin, illetve egyéb virágkivonatok is jó szolgálatot tehetnek.

DUGULÁSELHÁRÍTÁS

Amikor úgy látod, hogy lassabban csordogál le a víz a lefolyón, mint kellene, ne húzd az időt a végsőkig, mert sokba kerülhet! Nyilván a legjobb az, ha megpróbálod tisztán tartani a lefolyót, például körültekintő használattal és folyamatos karbantartással. De mit jelent a körültekintő használat és a folyamatos karbantartás, ha egy lefolyóról beszélünk?
Duguláselhárítás, tiszta lefolyó | Fotó: 123rf.comDuguláselhárítás, tiszta lefolyó | Fotó: 123rf.com

Fontos a lefolyó karbantartása!

Először is ügyelj arra, hogy ne borogass bele mindenfélét, és ne hagyj benne ételmaradékokat! Az olaj, a zsíros lerakódások, a sok morzsa és zöldségdarabka, a fürdőszobában pedig a haj és a szappan törmelék, nem a lefolyóba való dolog, mind-mind okozhat dugulást. Ügyelj arra, hogy ezekből minél kevesebb kerüljön oda!
Használj kis szűrőt a lefolyóhoz, ha biztosra akarsz menni, ezek viszonylag olcsón kaphatóak, műanyag és fém változatban is. (A lényeg, hogy ezekbe se maradjon ott semmi.) Zsíros edényeket forró vízzel moss, ha pedig a fáradt olajtól és az ételmaradékoktól a wc-be borítva búcsúzol, akkor mindenképpen hígítsd forró vízzel, és adj hozzá zsíroldót is (mosogatószert)!
Havonta egyszer végezhetsz egy kis fertőtlenítést: ez lehet ecetes vagy valamilyen fertőtlenítőszeres, ami neked bevált. Mi a természetes dolgokra szavazunk, teljesen elégséges az ecetes öblítés is.
Ezt így végezd: önts kb. 2-3 dl ecetet a mosogatóba, majd forrázd le 1-2 liter vízzel, majd ismét 2 dl ecet, s a végén engedj rá simán a csapból meleg vizet, majd hideget. Ez egyébként segít megszüntetni a kellemetlen szagokat is. (Igaz, rövid távon ecetszagba burkolózik majd a konyha.)
Ha már a természetes lefolyó karbantartásnál tartunk, sokan a kávézaccra esküsznek. Ugyanis a kávézacc szinte leradírozza a lerakódott zsírt és más szennyeződéseket a lefolyóról. Ha folyamatosan ügyelsz arra, hogy ne legyen dugulás, és tökéletesen lefolyik a víz, akkor nincs is ezzel gond. Nyugodtan ürítsd a kávézaccot a mosogatóba. Viszont, ha problémáid vannak, és már eldugult a cső, akkor ne ezzel a szerrel ess neki. Teszteld inkább a következő módszereket!

Természetes duguláselhárítás

Nos, az ecetet ne tedd messze! És a szódabikarbónát vedd elő hozzá! A mikrotisztításnál és amosógépnél már bevált, miért ne használna a lefolyónak is? Kipróbálhatsz bármit, a lehető leghatékonyabb az a módszer lesz, amit a nagymamától lestünk el!
  1. Dugulás ide vagy oda, várj, amíg lefolyik a víz. Esetleg segíts egy pumpával.
  2. Adagolj szódabikarbónát a lefolyóba, kb. egy csészényivel, majd önts rá kb. 3 dl ecetet!
  3. Várj pár percet! (Ezalatt enyhülni fog a habzás.)
  4. Önts a lefolyóba egy nagy lábos forró vizet!
  5. Amíg folyik a víz, pumpáld, ha szükséges.
  6. Öblítsd ki a lefolyót hideg vízzel.
  7. Ha megszűnt a dugulás, akkor tartsd be a fent említett szabályokat, és szép tiszta lesz a lefolyód!

A végső pumpálás

Ha viszont a fent említett házi módszer nem segített, akkor valószínűleg a boltban kapható drága duguláselhárító szerek sem fognak. Ezek kombinációja pedig végképp rossz ötlet, a különböző hatóanyagok csak fokoznák a dugulás mértékét. Spórold meg ezeknek az árát, és fordulj inkább szakemberhez.