2017. november 24., péntek

A PAJZSMIRIGYRŐL

Hashimoto pajzsmirigy betegségről.
Jó kis ismeretanyag azoknak, akik ebben szenvednek, ill akik megérteni szeretnék ismerősük, rokonuk betegségét.
A szív és az agy közötti energiaáramlási útvonalak szabaddá tévője, a szervezet ritmusszabályozója, a neurohormonális rendszer egyik legfontosabb szereplője, a pajzsmirigy egyre gyakrabban mutatja a kimerülés jeleit. Ezen nem csodálkozhatunk, ha figyelembe vesszük, hogy ezt az életkedvet adó hormonokat termelő mirigyünket minden fizikai és pszichés megterhelés jelentősen igénybe veszi, ráadásul terhelhetőségét csökkenti a gyenge immunállapot is. A túlhajszolt életmód, az ennek következtében kialakult energiahiány és a szervezet önszabályozó képességének bénulása okozza például, hogy a pajzsmirigy-elégtelenség egyik gyakori oka, a Hashimotoféle „autoimmun thyreoiditis” a leggyakoribb autoimmun-betegséggé lépett elő, mindenekelőtt a „jól teljesítő államokban”, az USA-ban és Japánban!
A pajzsmirigy alulműködését (hypofunkcióját) általában nem a köztudatban forgó komoly tünetek jellemzik, mint például az elhízás, a vizenyőképződés, vízvisszatartás, a puffadt arc, a hajhullás vagy a tésztatapintatú bőr. A napi gyakorlatban sokkal gyakrabban utalnak erre a kórképre olyan mindennapos jelenségek, mint a feledékenység, a koncentrációs képesség gyengülése, a fizikai és pszichés terhelhetőség csökkenése, a depresszió felé hajló pszichés állapot, a menstruációs rendellenességek, a félelmi állapotok, az alvási zavarok, emésztési panaszok, ízületi és izomfájdalmak. A laboreredményeknél általában azt tartják, hogy ha a pajzsmirigyet stimuláló hormon, a TSH értéke 2,5 felett van, akkor normál T3 és T4 értékek esetén is be kell már avatkozni!
A pajzsmirigyhormonok hiánya lehet fokozott fertőzésre való hajlam fenntartója is, éppen azért, mert a hormonrendszerben szoros összefüggések láncolata van, vagyis az agyalapi mirigy, a mellékvese és a petefészek hormonrendszere egymással csak harmóniában képes optimálisan működni. Az alulműködés vezető tünete azonban a nehezen leküzdhető fáradtságérzés: a páciensek nagy része a legkisebb erőfeszítésre bekövetkező, nehezen uralható testi, szellemi fáradékonyságra panaszkodik, valamint több napig, illetve hétig tartó izomfájdalmakra. Az eredmény általában az, hogy ezek a betegek orvostól orvosig vándorolnak, és mivel semmi specifikus elváltozást nem találnak náluk, fájdalomcsillapítókon és élénkítőszereken élnek – ami természetesen az alapállapotot csak ronthatja.
A nem specifikus tünetek arzenálja különösen jellemző a Hashimoto- féle autoimmun pajzsmirigygyulladásra. Mint minden hypothyreoid betegségnél, itt is a táplálékok jódhiányos mivolta játszik nagy szerepet. A hölgyeknél a betegség tízszer olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál. Minden ötödik betegnél az immunválaszok kaotikus rendetlensége miatt olyan kísérőbetegségek fordulnak elő, mint a vastagbélgyulladás (Crohn-betegség), hasmenés, cukorbetegség, a nyálkahártya-sorvadásos gyomorhurut, a pigmenthiányos bőr, a mellékvese-elégtelenség, a foltos hajhullás, a vérszegénység, a fájdalmas ízületi duzzanatok.
Az egyik főbűnös: a progeszteronhiány
Már 1912-ben, a betegség első leírójának, a japán sebész és patológus Hakaru Hashimotónak feltűnt, hogy az általa struma lymphomatosának nevezett kórkép nagyon gyakran terhesség után lép fel, de leginkább a változó korú nőknél jelentkezik, így mindenképpen a női hormonháztartás zavarával függ össze. Ma már tudjuk, hogy a lecsökkent progeszteronszint egyik komoly előidéző tényezője a Hashimoto-betegségnek. A modern kutatások igazolták, hogy a pajzsmirigy nem csak a saját – T3 és T4 – hormonjai, hanem a D3-vitamin megkötésére alkalmas fehérjéket is termel, de ösztrogén- és progeszteronreceptorokkal is rendelkezik az „ösztrogénreceptor-alcsalád” részvevőjeként. Ez a magyarázata annak, miért tízszer gyakrabban sújtja ez a kórkép a hölgyeket, mint az urakat. A tények azt mutatják, hogy a női hormonstátusz megváltozása, esetleg a pubertás idején, nagyon gyakran a terhesség után, valamint a klimaktériumban jelentősen megnő a pajzsmirigy-alulműködés vagy a Hashimoto-betegség előfordulási aránya.
További érdekesség, hogy a pajzsmirigy ösztrogén- és progeszteronreceptorainak működése a glutation nevű fehérje anyagcseréjével van szoros kapcsolatban. Amennyiben a glutation-S transzferáz nevű enzim és a glutation vérszintje lecsökken, az önmagában kiváltó oka lehet az ösztrogéntúlsúlynak, progeszteronhiánynak, vagyis kiválthatja a Hashimoto-betegséget. Ezért lehetséges, hogy ebben a kórképben nagy dózisú glutation infúziójával is értek el igen jó eredményeket.
A hölgyeknél a betegség tízszer olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál
A klinikai megfigyelések azonban arra mutatnak, hogy az általános állapot romlása és a sokoldalú – például gyógyszerrel történő – környezetszennyezés miatt a férfiak körében is emelkedik a megbetegedések száma. A legújabb kutatások egyértelműen igazolják, hogy a progeszteronnak a férfiak élettanában nagyobb szerepe van, mint azt korábban gondolták, nevezetesen védő hatása van a jóindulatú prosztatatúltengéssel szemben.
Sok klinikai jel mutat arra is, hogy a Ha­shimoto-betegség fontos részoka a női terméketlenségnek, valamint megnöveli a vetélések esélyét is. A kivizsgáláskor sok esetben találnak ilyenkor kifejezett ösztrogéntúlsúlyt, inzulinrezisztenciát, amelyek nagyon gyakran együtt járnak a progeszteronhiánnyal. Meg kell jegyeznem, hogy legalább ilyen gyakori, amikor még csak energiahiányos állapotok vannak laboratóriumi elváltozások nélkül, és ezek helyrehozásával egyrészt megelőzhető a hormonális rendszer felborulása!
Az eredendő okok legfontosabbja: az energiahiány
A pszichoszomatikus energetika (PSE) segítségével azt az általános tapasztalatot lehet leszűrni, hogy az alapbajok a szervezet energiavesztésével kezdődnek. A lecsökkent energiaszint miatt a szervezetben általános pangás, elsavasodás kezdődik, aminek a következménye a sejtszintű gyulladás és a szervezet önszabályozó rendszerének felborulása. Ezért tapasztalnak az orvosok ennyire sokféle – elsősorban gyulladásos és hormonális – funkciózavart Hashimoto-betegség esetén. A PSE szervtesztjeivel az is megállapítható, hogy a legtöbb esetben a problémák a stressz-szerv, a mellékvese kimerülésével kezdődnek. Nem véletlenül nevezik a neurohormonális rendszer e katonáját a szervezet kazánjának. A mellékvese kortizoljának megfelelő szintje ugyanis elengedhetetlenül szükséges a pajzsmirigy T3 és T4 hormonjának előállításához is. A kölcsönösséget mutatja, ahhoz, hogy a mellékvese a szteroidokat előállítsa a koleszterinből, okvetlenül pajzsmirigyhormonokra van szüksége.
A kiváltó okok közé sorolják a fertőzéseket is, de lényeges tudnunk, hogy azok is az esetek túlnyomó többségében már következményei a szervezet leromlásának, energiahiányos állapotának! A Hashimoto-betegséget mindenekelőtt energiaszegénységből eredeztethető csendes gyulladásnak foghatjuk fel, amelynek általában hosszabb ideje fennálló, egyéb szervekben, szövetekben jelentkező „valódi” gyulladásos előzményei vannak. Legtöbbször a herpeszcsaládból vagy az Epstein–Barr-vírusból származó fertőzéseket találnak a háttérben. Emellett természetesen különböző fertőzéses gócok is jelen lehetnek (fogak, melléküregek, ízületek, reumás gócok stb.), általános immundeficit, nyomelem- vagy vitaminhiány is fennállhat, amit természetesen adekvát módon kell kezelni.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a környezetszennyezés szerepét a pajzsmirigybántalmak kialakulásában. Régóta ismert, hogy az ún. xenoösztrogének – vagyis a külvilágból a szervezetbe bekerülő hormonszerű anyagok – blokkolják az ösztrogénreceptorokat és gyengítik az immunrendszert. Nagyon sok rovarölő szernek, valamint az állati eredetű zsíroknak van ilyen toxikus, ösztrogéndominanciát és következményes gyulladást kiváltó hatása, ugyanis a zsírszövetben halmozódnak fel nem csak a méreganyagok, de a nehézfémek is. A vizsgálatok szerint a xenoösztrogének az állati zsírokban a megengedett 25-szörösére, míg a nehézfémek az elfogadhatónak 100-szorosára, sőt ezerszeresére is felgyűlhetnek!
A női hormonstátusz megváltozása után, valamint a klimaktériumban jelentősen megnő a pajzsmirigy-alulműködés vagy a Hashimoto-betegség előfordulási aránya
Az alapvető okokat a pajzsmirigy-működési zavarok esetében is a finomenergetikai rendszerben kell keresnünk, a fent említett okok legtöbbször csak következmények. Az általános energiahiány mellett az energiaáramlás zavarai a meghatározóak a betegségek kialakulásában. A pajzsmirigy az 5. csakra szerve, a kínai orvoslásban a tűz elemhez, vagyis a kiterjedéshez kapcsolódik. Ez az „érzelmek és kifejezés kapuja”, amely vagy túlságosan beszűkül, vagy túl szélesre tárul.
A mínusz variáns esetében jellemző az érzelmi kiürültség, az élettraumák következtében bekövetkező apátia, visszahúzódás, amely során szinte a torokba fagynak az érzelmek és nem képesek kommunikáció útján a külvilág felé közlekedni.
A pluszvariáns esetében megint csak a kifejezés zavarával állunk szemben, csak itt a gondolatok rohanását nem képes követni a beszéd, az értelem elvész a szaggatott gondolatok között, és a beszélgető partner nem képes felfogni, tulajdonképpen miről is van szó, mi lenne a mondanivaló lényege? Így az „5. csakra beteg” úgy érezheti, ő állandóan a körülmények áldozata, ezért folyamatosan frusztrált, mintegy „dadognak az érzelmei és a gondolatai”, esetleg persze a beszéde is.
Kezelési lehetőségek
Az 5. csakra ilyen jellegű pszichovegetatív problémáira specializálódtak a rendkívül hatásos megfelelő homeopátiás komplexek, az ortobionómia és a finomtest-kezelések.
Molekuláris szinten viszont több anyag, fehérje pótlására lehet szükség. A pajzsmirigy betegségei – mint láttuk – a szexuálhormonok háztartását befolyásolják, s különösen a progeszteron bír ebből a szempontból kiemelt jelentőséggel. A progeszteronhiány ugyanis nem csak a menopauza körüli női korosztályt érinti, hanem már egyre több harminc körüli hölgynél lép fel hypo- vagy amenorrhea (gyenge vagy elmaradt menstruáció) és/vagy a libidó csökkenése, és ez elsődlegesen előidézheti a T3 hormon hiányát. A progeszteron pótlása mindenképp megfontolandó nyálból vagy vérből történő elemzés alapján. Azért is, mert ez egyrészről megemeli a testi és szellemi teljesítőképességet, másrészt normalizálhatja a pajzsmirigyellenes antitestek számát. A pótlás történhet kis hormontartalmú tablettákkal, a természeteshez hasonló növényi anyagokkal (pl.Yam-gyökérből készült kenőcsökkel), speciális teakeverékekkel, tinktúraelegyekkel, illetve homeopátiás progeszteronkészítményekkel, de szigorúan egyénre szabottan!
A legújabb kutatások egyértelműen igazolják, hogy a progeszteronnak a férfiak élettanában nagyobb szerepe van, mint azt korábban gondolták, nevezetesen védő hatása van a jóindulatú prosztatatúltengéssel szemben
Mint említettük, a neurohormonális rendszerben a pajzsmirigy szorosan együttműködik a mellékvesével, s annak kimerülése a mai stresszes világban a mérések szerint sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. A hiányos vagy erősen emelkedett kortizolszint egyaránt akadályozza a T4 T3-má alakulását, így mindenképp pajzsmirigy-működési zavarokhoz (is) vezet. Támogatására nagyon alkalmas a mágnesmező-terápia, a teljes értékű táplálékok, valamint a mellékvesehormonokból készített nozódák, homeopátiás szerek. A leggyakrabban a DHEA (dehydro epiandroszteron) alacsony potenciálú (D4-6) készítményeivel vannak jó tapasztalataim, a DHEA ugyanis a mellékvesének sokoldalú szabályozó hormonja, amely a stressztűréstől a libidón keresztül az izomanyagcseréért és a kollagéntermelésért is tesz jó szolgálatokat.
Magának a pajzsmirigynek a működési harmóniáját enyhébb esetben ragyogóan helyre lehet állítani thyreoidea homeopátiás készítményekkel, a nátrium-jodátum, kálium-jodátum szintén alacsony potenciálú tartós adásával, de szükség lehet kis mennyiségű L-thíroxin-pótlásra is.
A szubsztitúciós terápiák közül hazánkban különösen fontos a szelén pótlása, mivel Magyarország Európában az egyik szelénben legszegényebb ország. Régóta ismert, hogy a szelénhiány nagyon megemeli a Hashimoto-betegség kialakulásának kockázatát. Ez a fémes elem erős általános antioxidatív hatású és szinergikus, azaz kölcsönösen erősítő hatása van a D3-vitaminnal, a redukált glutationnal és a progeszteronnal is a klinikai tanulmányok szerint.
A Hashimoto-betegség esetén legtöbbször a herpesz-családból vagy az Epstein–Barrvírusból származó fertőzéseket találnak a háttérben
A hypothyreozis és a béltraktus nyálkahártya-problémái, gyulladásai gyakran járnak együtt. A klinikai gyakorlatban sokszor ez vezet a vashiányhoz. A vas hiányos felszívódása szintén akadályozza a pajzsmirigyhormonok normális előállítását, úgyhogy már egyedül a szérum-vashiány pajzsmirigy-alulműködési tüneteket produkálhat, sőt a vasat a pajzsmirigyhez szállító fehérje, a ferritin hiánya már normális szérum-vas esetén is utalhat hypothyreozisra! A rossz felszívódás miatt ilyenkor hiába kap a páciens vastartalmú tablettákat, a probléma így nem oldható meg, hanem egyéb, komplex kezelésekkel kell a gyomor-bél traktust rendbe tenni.
Ez utóbbinak egyik fontos eleme a B12-vitamin, nevezetesen a hydroxokobalamin. A hypo­-
thyreozisban szenvedő páciensek gyakran szednek a népbetegséggé fajult „reflux” miatt gyomorsavblokkolókat, amely csak fokozza a B12- és vashiányt, így ennek holisztikus megoldása, esetleg a B12 pótlása is szóba jön.
A Hashimoto-betegségben a nyálkahártya-gyulladások miatt egyrészt hiány lehet nyomelemekből és vitaminokból (szelén, cink, C- és B-vitamin, D-vitamin, kálium, magnézium, kalcium), így ezek pótlására is gondot kell fordítanunk. A bélnyálkahártya problémáit jó minőségű pro- és prebiotikumokkal is rendbe kell hozni.
A terápia fontos részét képezi az alvászavarok kezelése. Ezt a macskagyökér, az Avena sativa, a coffea vagy egyéb homeopátiás készítmények, tinktúrák segítségével oldhatjuk meg.
Rendkívül fontos tisztában lennünk azzal, hogy a neurohormonális rendszer élénken reagál olyan pozitív környezeti tényezőkre, mint a tiszta levegő, a csend, a fények, a színek, valamint a ritmusos életmód, a stresszfaktorok csökkentése és általában az életminőség javítása.
Dr. Simoncsincs Péter

Vízesés fonás lépésről-lépésre