Hogyan készítsünk házilag aszalt gyümölcsöt?
Az aszalás, vagyis a napsugarak felhasználása a gyümölcs szárítására ősi tartósítási módszer, melynek eredménye a tápanyag dús és finom aszalt gyümölcs.
aszalgyum1Az aszalásnak is megvan a megfelelő időszaka (legalább 30 fok és száraz idő), így nem árt nézi az időjárás-jelentést, mielőtt belekezdünk.
Nézzük a munkafolyamatot!
Készíts elő egy aszaló tálcát, vagy használhatunk lazán szőtt textilt is jó erősen egy fakeretre tűzve.
Akkor gyűjtsük be a gyümölcsöket, amikor már majdnem túlérettek. Hibátlan gyümölcsöket használjunk.
Ha meleg a naptól, hagyd lehűlni, majd mosd meg, magozd ki és hámozd meg (ha szükséges), majd vágd vékony szeletekre. A vékonyra vágott gyümölcs gyorsabban aszalódik. Próbáljuk meg egységes vastagságúra vágni, hogy egyformán aszalódjanak.
Előzd meg a gyümölcs barnulását az alábbi technikákkal!
Merítsd a gyümölcsöket sós vízbe. 3 liter vízhez használj 5 evőkanál fimon szemcséjű sót, majd vedd ki és szárítsd meg a gyümölcsöket.
Az almát és a sárgabarackot fehérítheted, ha a szeleteket 5 percig gőzölöd, majd jéghideg vízbe teszed.
Az is segít a barnulás ellen, ha az őszibarackot, ananászt vagy a banánt egy bögre cukor, 3 bögre víz és 1 bögre méz keverékébe mártogatod.
Mártsd a gyümölcsdarabokat meleg víz, ananászlé és citromlé keverékébe.
Keverj össze 2 evőkanál aszkorbinsavat (C-vitamint) 4 bögre vízzel – ez bármely gyümölcs esetén használható.
aszaltgy2A gyümölcsdarabokat úgy helyezd el az aszalótálcán, hogy azok ne érintkezzenek.
Tegyél egy üveglapot a tálcára. Így intenzívebb lehet a napsugárzás hatása. Arról azonban győződjünk meg, hogy elég-e a légmozgás a gyümölcsök számára.
Kettő-négy napra hagyjuk a napon a tálcát. A tényleges idő a gyümölcstől és a körülményektől nagyban függ.
Ha esik, vidd be a tálcát, illetve esténként is, hogy megelőzd, hogy pára gyűljön a gyümölcsökre.
Egyenlítsük ki az aszalt gyümölcsöket a szárítást követően. Néhány darab szárazabb, mások nedvesebbek maradnak az aszalást követően. Ezt azonban kiegyenlíthetjük úgy, ha összekeverjük őket, és néhány napra papírzacskóba tesszük, és kiakasztjuk a szárítókötélre. Napi egy-két alkalommal rázzuk meg a zacskó tartalmát.
Az aszalt gyümölcsöket tegyük olyan tárolóedénybe, amit szorosra tudunk zárni. Ha sötét, hűvös helyen tároljuk, legalább 6 hónapig biztosan jó marad.
Az első hetekben rendszeresen ellenőrizd, nincs-e benne penészedő darabka, s ha igen, azt távolítsd el.
Kis adagokban tároljuk, így ha egy adag tönkre is megy, nem az egész veszik kárba.
Ne aszaljunk olyan helyen gyümölcsöt, ahol nagy a légszennyezettség.
Forrás: hogyankell.hu
Fotó: lifepress.hu
Hogyan készítsünk házilag aszalt gyümölcsöt?
Az aszalás, vagyis a napsugarak felhasználása a gyümölcs szárítására ősi tartósítási módszer, melynek eredménye a tápanyag dús és finom aszalt gyümölcs.
aszalgyum1Az aszalásnak is megvan a megfelelő időszaka (legalább 30 fok és száraz idő), így nem árt nézi az időjárás-jelentést, mielőtt belekezdünk.
Nézzük a munkafolyamatot!
Készíts elő egy aszaló tálcát, vagy használhatunk lazán szőtt textilt is jó erősen egy fakeretre tűzve.
Akkor gyűjtsük be a gyümölcsöket, amikor már majdnem túlérettek. Hibátlan gyümölcsöket használjunk.
Ha meleg a naptól, hagyd lehűlni, majd mosd meg, magozd ki és hámozd meg (ha szükséges), majd vágd vékony szeletekre. A vékonyra vágott gyümölcs gyorsabban aszalódik. Próbáljuk meg egységes vastagságúra vágni, hogy egyformán aszalódjanak.
Előzd meg a gyümölcs barnulását az alábbi technikákkal!
Merítsd a gyümölcsöket sós vízbe. 3 liter vízhez használj 5 evőkanál fimon szemcséjű sót, majd vedd ki és szárítsd meg a gyümölcsöket.
Az almát és a sárgabarackot fehérítheted, ha a szeleteket 5 percig gőzölöd, majd jéghideg vízbe teszed.
Az is segít a barnulás ellen, ha az őszibarackot, ananászt vagy a banánt egy bögre cukor, 3 bögre víz és 1 bögre méz keverékébe mártogatod.
Mártsd a gyümölcsdarabokat meleg víz, ananászlé és citromlé keverékébe.
Keverj össze 2 evőkanál aszkorbinsavat (C-vitamint) 4 bögre vízzel – ez bármely gyümölcs esetén használható.
aszaltgy2A gyümölcsdarabokat úgy helyezd el az aszalótálcán, hogy azok ne érintkezzenek.
Tegyél egy üveglapot a tálcára. Így intenzívebb lehet a napsugárzás hatása. Arról azonban győződjünk meg, hogy elég-e a légmozgás a gyümölcsök számára.
Kettő-négy napra hagyjuk a napon a tálcát. A tényleges idő a gyümölcstől és a körülményektől nagyban függ.
Ha esik, vidd be a tálcát, illetve esténként is, hogy megelőzd, hogy pára gyűljön a gyümölcsökre.
Egyenlítsük ki az aszalt gyümölcsöket a szárítást követően. Néhány darab szárazabb, mások nedvesebbek maradnak az aszalást követően. Ezt azonban kiegyenlíthetjük úgy, ha összekeverjük őket, és néhány napra papírzacskóba tesszük, és kiakasztjuk a szárítókötélre. Napi egy-két alkalommal rázzuk meg a zacskó tartalmát.
Az aszalt gyümölcsöket tegyük olyan tárolóedénybe, amit szorosra tudunk zárni. Ha sötét, hűvös helyen tároljuk, legalább 6 hónapig biztosan jó marad.
Az első hetekben rendszeresen ellenőrizd, nincs-e benne penészedő darabka, s ha igen, azt távolítsd el.
Kis adagokban tároljuk, így ha egy adag tönkre is megy, nem az egész veszik kárba.
Ne aszaljunk olyan helyen gyümölcsöt, ahol nagy a légszennyezettség.
Forrás: hogyankell.hu
Fotó: lifepress.hu
Az aszalás, vagyis a napsugarak felhasználása a gyümölcs szárítására ősi tartósítási módszer, melynek eredménye a tápanyag dús és finom aszalt gyümölcs.
aszalgyum1Az aszalásnak is megvan a megfelelő időszaka (legalább 30 fok és száraz idő), így nem árt nézi az időjárás-jelentést, mielőtt belekezdünk.
Nézzük a munkafolyamatot!
Készíts elő egy aszaló tálcát, vagy használhatunk lazán szőtt textilt is jó erősen egy fakeretre tűzve.
Akkor gyűjtsük be a gyümölcsöket, amikor már majdnem túlérettek. Hibátlan gyümölcsöket használjunk.
Ha meleg a naptól, hagyd lehűlni, majd mosd meg, magozd ki és hámozd meg (ha szükséges), majd vágd vékony szeletekre. A vékonyra vágott gyümölcs gyorsabban aszalódik. Próbáljuk meg egységes vastagságúra vágni, hogy egyformán aszalódjanak.
Előzd meg a gyümölcs barnulását az alábbi technikákkal!
Merítsd a gyümölcsöket sós vízbe. 3 liter vízhez használj 5 evőkanál fimon szemcséjű sót, majd vedd ki és szárítsd meg a gyümölcsöket.
Az almát és a sárgabarackot fehérítheted, ha a szeleteket 5 percig gőzölöd, majd jéghideg vízbe teszed.
Az is segít a barnulás ellen, ha az őszibarackot, ananászt vagy a banánt egy bögre cukor, 3 bögre víz és 1 bögre méz keverékébe mártogatod.
Mártsd a gyümölcsdarabokat meleg víz, ananászlé és citromlé keverékébe.
Keverj össze 2 evőkanál aszkorbinsavat (C-vitamint) 4 bögre vízzel – ez bármely gyümölcs esetén használható.
aszaltgy2A gyümölcsdarabokat úgy helyezd el az aszalótálcán, hogy azok ne érintkezzenek.
Tegyél egy üveglapot a tálcára. Így intenzívebb lehet a napsugárzás hatása. Arról azonban győződjünk meg, hogy elég-e a légmozgás a gyümölcsök számára.
Kettő-négy napra hagyjuk a napon a tálcát. A tényleges idő a gyümölcstől és a körülményektől nagyban függ.
Ha esik, vidd be a tálcát, illetve esténként is, hogy megelőzd, hogy pára gyűljön a gyümölcsökre.
Egyenlítsük ki az aszalt gyümölcsöket a szárítást követően. Néhány darab szárazabb, mások nedvesebbek maradnak az aszalást követően. Ezt azonban kiegyenlíthetjük úgy, ha összekeverjük őket, és néhány napra papírzacskóba tesszük, és kiakasztjuk a szárítókötélre. Napi egy-két alkalommal rázzuk meg a zacskó tartalmát.
Az aszalt gyümölcsöket tegyük olyan tárolóedénybe, amit szorosra tudunk zárni. Ha sötét, hűvös helyen tároljuk, legalább 6 hónapig biztosan jó marad.
Az első hetekben rendszeresen ellenőrizd, nincs-e benne penészedő darabka, s ha igen, azt távolítsd el.
Kis adagokban tároljuk, így ha egy adag tönkre is megy, nem az egész veszik kárba.
Ne aszaljunk olyan helyen gyümölcsöt, ahol nagy a légszennyezettség.
Forrás: hogyankell.hu
Fotó: lifepress.hu