2013. október 24., csütörtök

Sál készítése

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=276938099098076&set=a.259330397525513.1073741833.231996843592202&type=1&theater

Őszi játékaink

A lányom, megint kész tények elé állított...
Anya...Őszi témával kezdünk...az idő kevés volt mindenre, az előkészületek kicsit zsúfolva mentek...mégis mikor megláttam az új helyszínt igazi meglepetés fogadott...A Bródy Kisszínház lett az új kuckó...
A kedvesen berendezett pince...már kellemes élmény volt...a helyszínen az éjszaka folyamán Mezei Réka igazi öszi fillinget varázsolt a 8 ker.es pincébe..
Vittem én is a kosár erdőkincseit...amit az egész család gyűjtögetett ....
Remek délelőttöt töltöttünk a gyerekekkel:
...beszéljenek a képek...

https://picasaweb.google.com/108865107527524590760/TEKEREGAZORSO










2013. október 21., hétfő

8 as fonás





http://www.flornatura.hu/2009/06/01/kumihim/8 as fonás

Házi cipő

bögrés süti

BÖGRÉS-MIKRÓS SÜTEMÉNY 3 PERC ALATT RECEPT

Hozzávalók:
Az alaprecepthez:
  • 4 csapott evőkanál finomliszt
  • 2-3 csapott evőkanál cukor vagy gyümölcscukor
  • 1 késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 2 evőkanál főző kakaópor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj (ínyenceknek. dióolaj)
  • 2 evőkanál tej
Elkészítése:
Vegyük a bögrét, és kanalazzuk bele a száraz elemeket.
Jó alaposan keverjük őket össze. Üssük rá a tojást, és adjuk hozzá a nedves elemeket. Egy kanál segítségével alaposan keverjük össze a hozzávalókat, folyós masszát kapunk. A bögre szélét törüljük le egy szalvétával. Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe, majd állítsuk be az időszabályozót 3 percre. Kb. 1 perc alatt szépen megemelkedik a tészta, de ne vegyük ki előbb semmi esetre sem. Ha megállt a mikró, hagyjuk bent 30 másodpercet, majd vegyük ki.
Nekem szépen kiesett a formából a sütemény, de ha ez nem menne ilyen simán, akkor egy kés segítségével vágjuk körbe, mielőtt kivennénk. A süti a bögre formájától függően lehet magas is. Ha ez így van, nekem így volt, akkor vágjuk ketté, majd így tegyük a tányérra.
Csokis karamellöntettel és naranccsal nagyon finom.
Mákos, narancsos verzió
Hozzávalók:
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukros darált mák
  • 1 evőkanál cukor vagy gyümölcscukor
  • csipet szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj (vagy. dióolaj)
  • 1-1 evőkanál tej és narancslé vagy csak 2 evőkanál narancslé
  • csipet fahéj
Bögrés mikrós sütemény 3 perc alatt recept fotó
Forrás: Rita Konyhája

2013. október 20., vasárnap

ANYAGISMERET

http://textilorszag.hu/varras-alapok/egy-kis-anyagismeret

Egy kis anyagismeret
Kategóriák: Varrás alapok | 2010. július 7.
Milyen anyagot válassz ha gyermekednek szeretnél varrni? Miből mit lehet készíteni? Összegyűjtöttem egy csokorra valót a leggyakrabban használt anyagokból.


Egy fontos szempont, hogy gyerekruhák, ágyneműk készítésénél ha a ruhaanyag közvetlenül érintkezik a testfelülettel, mindenképpen természetes alapút érdemes választani. Legjobb a 100% pamut alapú textília. Az anyagokat gyakran keverik különböző arányban szintetikus szálakkal. Ezek megváltoztatják a textil tulajdonságait. Az ilyen méteráruk  olcsóságuknál fogva vonzóak lehetnek, de hajlamosabbak a kibolyhosodásra, a légáteresztő képességük sokszor kisebb. Ugyanakkor alkalmasak lehetnek például kabátok, pulóverek, sapkák, falvédők, gyerekjátékok készítésére.

Batiszt: pamutból, lenből, gyapjúból vagy pamut/poliészterből készített, finom, vászonkötésű szövet. Fehérített,  pasztellszínekre festett vagy apró mintás lehet. Kedvelt, jól mosható anyag. Varrott csipkék alapanyagaként is használják, létezik hímzett, bordűrrel díszített változata is. Lánykablúz, ruha, ing, fehérnemű készülhet belőle.

Puplin: vászonkötésű pamutszövet szövet finom harántbordázattal. Létezik pamut-poliészter és 100% poliészter alapú is. Vastagságtól függően lehet ingek, hálóruhák, blúzok, ruhák alapanyaga.

Zefír: vászonkötésű, sűrű szövésű pamutszövet. Fehérítve, tarkán szőve (kockás), esetleg apró kötésmintákkal teletűzdelve gyártják. Gyakran keverik poliészterrel. Ingek, blúzok, ruhák készítésére használják.

Krepp: különleges nyomási eljárással gyártott pamutszövet. A pamut tömény nátronlúg hatására erősen duzzad, zsugorodik. Ha a nátronlúgot nem a teljes szövetfelületre viszik fel, csak helyenként, akkor csak a lúggal kezelt felületen zsugorodik, így a felület fodros, krepphatású lesz. Létezik úgynevezett kérges, hólyagos vagy fodros krepp. Mintázatától függően ágynemű, ruha, blúz, ing készülhet belőle.

Karton: közepes finomságú fonalakból, vászonkötéssel szőtt, keményített, nyomott mintás pamutszövet. Speciális fajtája a jellegzetes kék-fehér színű kékfestő vászon. Ágynemű, falvédő, foltvarrással készített takarók, nyári ruhák, szoknyák készítésére alkalmas.

Kordbársony: Általában pamutból készült, hosszanti bordás bársony. A bordaszélességtől függően különböző fajtái léteznek. A mikrokord egészen keskeny, de van széles bordázatú, regular (szabályos) és irregular (eltérő bordaszélességű), nyomott mintás fajta. Létezik rugalmas, spandexet tartalmazó strech változat is, ami nagyon kedvelt. Kiváló, strapabíró, sokrétűen felhasználható gyerekruha alapanyag. Készülhet belőle nadrág, kabát, ruha, szoknya, sapka, vékonyabb változataiból ing, blúz.

Flanell: vászon vagy sávolykötésű, gyakran színes fonalból készített, könnyű vagy közepesen nehéz szövet, melynek egyik vagy mindkét oldala bolyhozott. Kellemes tapintású, nagyon finom anyag. Ágynemű, ing, blúz készíthető belőle.

Düftin: pamutból készült, bársonyos felületű vetülékatlasz szövet. A bársonyos felületet, bolyhozással, keféléssel, nyírással érik el. Melegségénél fogva kedvelt téli ruhaanyag. Főképp nadrágok, kabátok, ruhák készítésére ajánlott.

Frottír: pamutból készült, lágy, hurkos felületű szövet. Fürdőköntösökhöz, törölközőkhöz, játékfigurák  készítésére alkalmas.

Ballon: puplinszerű, de durvább cérnából készült pamutszövet. Gyakran impregnált. Könnyű kabátok, esőkabátok, ruhák, nadrágok készíthetők belőle.

Farmer: láncsávoly kötésű, kopásálló pamutszövet. Eredetileg fonalban festett, létezik rugalmas változata is. Nagyon jó alapanyag kabátokhoz, nadrágokhoz, ruhákhoz, szoknyákhoz.

Lenvászon: többnyire vászonkötésű, pasztellszínekre festett szövetanyag. Nagy szilárdságú, kis nyúlású, jó nedvszívó képességű, jól mosható, főzhető anyagok. Hátrányos tulajdonságuk, hogy gyűrődésre hajlamosak, és nedvesség hatására, főleg első kezeléskor zsugorodnak. Emiatt a lenvászon anyagokat mindig avassuk be szabás előtt! Nyári ruhák, szoknyák, nadrágok, ingek, blúzok is készíthetők belőle.

Kötött kelmék: Rugalmas, nagy nyúlású, jó légáteresztő anyagok. Ezek a kelmék laza szerkezetűek, hajlékonyak, jól simulnak a testhez. Többféle kötésmóddal készülhetnek, ami miatt az anyagok tulajdonságai némileg eltérnek egymástól. Alapanyaguk is változatos, pamut, poliészter, poliamid, len vagy ezek keverékei lehetnek. A körkötött kelmék gyűjtőneve a dzsörzé. Pólók, felsők, szabadidőruhák, bodyk, fehérneműk alapanyaga.

Bébiplüss: a csecsemőruházat nélkülözhetetlen alapanyaga. Rugalmas, puha, sokrétűen használható anyag. Rugdalózók, nadrágok, felsők, sapkák, takarók, babajátékok készítésére alkalmas.

Műszőrme, plüss: nagyon magas száltakarójú szövet vagy kötött kelme. Nyersanyaga lehet gyapjú, alpakka, poliészter, poliamid, viszkóz. Sokféle alapanyag, gyártási mód, szálmagasság,  felületi kidolgozás, szín és mintázat létezik ami nagy választékot biztosít. Kabátbélés, játékfigurák készíthetők belőle.

Filc: lehet gyapjú vagy szintetikus alapanyagú, ez utóbbi olcsóbb. A filc nagyon kedvelt alapanyaga sokféle kreatív technikának. Főként játékokat, falvédőt, gyerekszobai kiegészítőket  dekorációkat készíthetünk belőle.

Kapcsolódó bejegyzések:
Egy csokor a pólóanyagokról
Őszi nyakmelegítő
Közeleg. Készülj!
Amit a bébiplüssről tudni kell
Nyári sapka szabásminta

Szivecskés SÜTI

http://kreativszakkor.blog.hu/2011/01/23/szivecskes_suti

Szívesen sütsz?
Akkor ezt a sütit mindenképpen ki kell próbálnod! :)
 

 Citromos - csokis finomság

B.B.M: Szivecskés süti

Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg porcukor,
20 dkg vaj, 4 tojás,
1 csomag vaniliás cukor,
reszelt citromhéj,
20 dkg rétesliszt
Mázhoz:14 dkg porcukor,
1 kanál forró víz,
2 kanál citromlé,
1 kávéskanál étolaj
2-3 dkg csokoládé

Így készül:
A porcukrot, vajat, tojássárgákat, vaniliáscukrot fél óráig keverjük.
Beletesszük a reszelt citromhéjat, lisztet és a keményre felvert tojásfehérjét. Az egészet könnyedén összekeverjük majd kikent, lisztezett tepsibe simítjuk.
Meleg sütőbe tesszük és megsütjük.
Ha kihűlt a tészta, a tetejét citrommázzal vonjuk be.
A forró vizet, az olajat, majd a citromlevet is a porcukorra öntjük és sűrűre keverjük.
A mázat simítsuk rá a tésztára,
Olvasztott csokoládét vékony, vizszintes csíkokat rajzolva folyassuk rá a mázra.
Majd villával húzzunk rá függőleges csíkokat. Így alakul ki a minta a süti tetején.
Kiszúróval szív formákat szaggatunk és tálra rendezzük őket.
Tipp:
Ha szimmetrikusan szaggatjuk a sziveket, a leeső darabok is szép formájúak maradnak.