2012. január 31., kedd

A KALOCSAI és MATYÓ MINTA FELHASZNÁLÁSA A RUHAIPARBAN

A kalocsai mintás ruha lesz az új divat? + Képek
kategória: Kultúra
2012 január 31, kedd - 14:21 | szerző: szeretlekmagyarorszag.hu/Fotók: Huszár Boglárka
Címkék: kalocsai minta, népviselet, kalocsai overall, kalocsai ruha, divat, ruházat, címkefelhő
Hozzászólás: 1
Emlékeztek még a Forma1-es overall-szavazás körüli procedúrára? Brazíliában végül bizonyított a kalocsai minta. És nem csak ott, egyre több modern ruhadarabon tűnnek fel a hagyományos minták, egészen új minőséget hozva létre. Nézzétek!





Kalocsa újrafestve – divatot teremtő hagyomány címmel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága változatos bemutatókkal tarkított programnapot szervezett Budapesten. A hétvégi rendezvény középpontjában a kalocsai népművészet, folklór és gasztronómia állt.

A Kossuth Klubban január 28-án az érdeklődők többek között a divattervezők modern, kalocsai mintás ruhadarabjaival és a nevezetes Forma1-es pilótaruhával ismerkedhettek meg.

Mint ismeretes, a Kalmár István által tervezett Forma 1-es overallt viselte az idei Magyar Nagydíj időmérő edzésén Jenson Button és Lewis Hamilton is, majd egy szavazás eredményeként Button szintén ilyet öltött magára a szezonzáró Brazil Nagydíjon. Az itthoni versenyen hordott ruhák egyikét később elárverezték, s mintegy félmillió forintért kelt el.


A Kossuth Klub délutánján továbbá trendi testfestési tippeket is adtak. Felpróbálható volt a kalocsai virággal díszített farmer, póló és bőrdzseki, a hagyományt éltető közösség pedig pingálást, porcelánfestést, táncot tanított, táncházba invitálta a lelkes közönséget, és bemutatta a vidám asszonyfarsangi szokást is.




A világszerte ismert népművészeti minta modern korba való átültetésével sokat tehetünk kulturális identitásunk megőrzéséért, a kalocsai népművészet fennmaradásáért, valamint Magyarország jó hírének öregbítéséért.


A Kossuth Klub szervezte: “Élő örökség” sorozat középpontjában szombaton a kalocsai népművészet, folklór és gasztronómia állt. Az egész napos, színes, kézműves foglalkozáson megismerkedhettünk a pingálás, tojáskarcolás, porcelánfestés fortélyaival, a kézi-és gépi hímzés tudományával.







A kézműves kavalkádot a kalocsai asszonyok viselettörténeti bemutatója, majd Hrivnák Tünde A By Me Spicy kollekciója követte. A divatbemutató szervezőinek szándéka az volt, hogy a gazdag és értékes motívumvilágot a hozzá illő köntösbe öltöztetve hordható, egyéni és egyben elegáns darabokat ismertessen meg velünk.
A kitűzött cél nem kevesebb, mint értékeink megőrizése, a kézműves manufaktúra jelentőségének átadása és megismertetése a jövő nemzedékkel.






Úgy véljük, sikeres a koncepció, a magyar motívumok tényleg jól mutatnak a mai ruhákon. A tiszta selyemsantungból, gyapjúszövetből, pamutbársonyból varrt ruhákra Kalocsán kerültek rá a hímzések.
Az egyedi aprólékos díszek, az elegáns anyagok, a természetes vonalvezetés különleges kollekciót eredményezett.

A ruhák fekete – bézs kombinációján remekül mutatott az ellentétes színű hímzés, és az itt-ott felbukkanó bordó díszítés is.
























http://www.kalocsatv.hu/videok/a-szellemi-kulturalis-orokseg-reszekent-pesten-mutatkozott-be-a-kalocsai-minta-.1126

1 megjegyzés:

  1. SZERETNÉM KORRIGÁLNI a TÉVEDÉST....mivel más is belecsúszott a csapdába...ha jól megnézzük ezen a divatbemutatón nem az volt a cél, hogy kalocsai motívumokat alkalmazzanak, hanem a NÉPI MOTÍVUMOK felvitele.Van közte MATYÓ IS...ami ugyan színes, de MÁS...ezért ismerjük meg előbb a mintaelemeket, a színek alkalmazását...a matyó rózsa középkékjét...

    VálaszTörlés