2014. október 8., szerda

A "MI " CUKRÁZDÁNK


Már régen tervezem, hogy készítek "diétás sütikéket"...most duplán jött az alkalom...részt veszek egy pályázaton a TRÉV ben ...a "Varrok neked tortát" címmel...és hát a legfőbb dolog...az én imádott unokámnak töltögetni kell a babakonyháját...



                                                           Csoki torta ribizlis krémmel


Dinnye süti

Dinnye süti egyszerűbben - step by step

2009-10-30

sponsored links


Természetesen ezt a receptet is Andinál találtam. Mivel nem szeretek sokat pepecselni, ezért egyszerűsítettem Floryka receptjét.  Első ránézésre kicsit macerásnak és bonyolultnak tűnik az elkészítése, de valójában nagyon könnyen megy. Az íze nagyon finom, úgy kellett eldugdosnom a család elől, mert mindig belecsipegettek a masszába...
Az eredeti recept ITT olvasható.
Tehát én az eredeti recepttől eltérően ömlesztve, egyforma alapanyagokból gyúrtam be a masszát, és csak a festés előtt vettem két felé.  Lehet, hogy így más lesz az ízélmény, de nekünk így is nagyon-nagyon ízlett!


Tehát a hozzávalók az egyszerűsített változathoz :

25 dkg Ráma
50 dkg darált keksz
20 dkg porcukor
1 rum aroma
kb. fél dl víz
1 piros ételfesték
1 zöld ételszínezék
tortadara
A hozzávalókat jól összegyúrom, két részre osztom, és az egyikbe piros, a másikba zöld ételfestéket gyúrok. Vigyázni kell, mert a kettő között alaposan kezet kell mosni, mert megfogja egymást a két szín. A piros színűbe belegyúrom a tortadarát is, ezek lesznek a magok. Mindegyik masszából hat - hat gombócot kell formázni.

A zöld gombócot kilapítom a tenyeremben, és  beleteszem a közepébe a piros gombócot.
 A zöld masszát rányomkodom a pirosra úgy, hogy mindenhol egyformán takarja be. Nekem nem mindig sikerül egyformára, de sebaj!
  Teszek egy kis pohár vizet az asztalra, és ha szükséges, azzal nedvesítem a tenyeremet, hogy jobban csússzon a massza, és könnyebben lehessen gyurmázni vele. Amikor mind a 6 dinnye készen van, akkor a beteszem a hűtőbe 1 éjszakára. ( Na nálunk ez mindig csak néhány órát jelent, de a szándék mindig megvan:)
  Tálalás előtt félbevágom a dinnyéket.
 Floryka tanácsai alapján lefelé fordítva, a zöld rész felől kezdem a szeletelést, mert így nem morzsolódik olyan könnyen a dinnye héja.
Így néz ki egy szelet dinnye!  Nem lett túl egyenletes a héja, de nem lehet mindig minden tökéletes:)


Nagyon mutatós, ötletes süti, ajánlom vidám bulikba, szülinapi zsúrokra, és lagzis sütinek! Nagyon feldobja a hangulatot! Próbáljátok ki Ti is, és írjátok meg, hogy Nektek milyen lett!

2014. október 7., kedd

Mosógép tisztítása házilag

2014. május 06.
mosogep_lerakodas_tisztitas_ecettel.jpg
Mosd ki a mosógépedet, hogy újra régi fényében ragyoghasson! Tényleg csak egy mosás és nem fogsz hinni a szemednek.mosogep_tisztitas_ecettel.jpg
Ecet! Csodákra képes egyéb területeken is, és itt is nagyon látványos. Ha már próbáltad, pontosan tudod, mennyire hatásos, ha pedig Neked is újdonság, vagy láttad már máshol is, de nem merted kipróbálni... hadd mutassam meg, nálam, mit produkált.
A mosószeredet is dobd ki, adok inkább egy receptet házi mosószerre! --->
Ugye, megérdemel egy lájkot? ;) Maradj velünk, mert mókusnak lenni jó! 
Hogyan csináljam?
Csak annyit kell tenned, hogy beleöntesz fél liter 20%-os (vagy egy liter 10%-os) ecetsavat a mosógépedbe (bátran! *), és elindítasz egy 90 fokos mosást. Az ecetet öntsd elosztva a mosószer, illetve az öblítő helyére, a maradékot pedig csak locsold bele a dobba.
Miután lejárt a program, csak töröld át egy tiszta ronggyal vagy szivaccsal, hogy a feloldódott maradék trutyit is eltűntesd és kész is! :)
mosogepdob_ecettel_tisztitva.jpg
Találd ki, mit használok öblítő helyettElmondom, hogyan! --->
*Mielőtt elkezdtem volna ecetezni, sok helyen láttam, hogy "de hát az ecet szétmarja a mosógép alkatrészeit", illetve hogy befolyhat olyan részekre, ahol kárt okozhat, stb... majd utánaolvastam olyan helyeken is, amely forrásokban már megbízom és megnyugodva használom most már évek óta. Itt is olvashatsz arról, hogy ezt a tévhitet csak a vízkőoldó- és egyéb termékeket forgalmazó cégek terjesztik. Semmi gond nincs az ecet használatával. Nálam már a sok-sok évi problémamentes használat bizonyított. ;)
+ szűrő kipucolása
Ha már kikozmetikázzuk a kis gépünket, akkor tegyük is tisztába. A mosógép hátulján vagy elején - keresd-megtalálod ;) - van egy - a legtöbb modellen könnyen, kézzel elforgatható - kis szűrő, amiben csúnyán összegyűlik a piszok. Ilyenkor ezt is érdemes kipucolni, csak pár mozdulat az egész.
mosogep_szuro_tisztitasa.jpg
Milyen gyakran?
Van, ahol azt írják, hogy pár havonta érdemes, de igazából, ha évente egyszer megcsinálod, már az is jót tesz. A lerakódásokból látni fogod, hogy a Te gépednek milyen gyakran van rá szüksége. Én legutóbb - feláldozva a cikkért a gépemet :P :D - kb. egy évvel ezelőtt eceteztem ki, de nálunk extrém kemény a víz. Lehet, hogy nálad nincs is rá szükség. Úgyis látod.
Mi történik?
Az ecet gyönyörűen tisztává és újjá varázsolja a mosógéped belsejét. Nem csak a vízkövet, de minden egyéb mosószer- és öblítő- vagy koszmaradékot is eltakarít, szerintem egyszerűen csak megeszi. :)
mosogepdob_tisztitas.jpg
Meggyőző, ugye? Ne hagyd holnapra, rakj be még ma egy ecetes mosást!



Ajánlott bejegyzések:

Ne dobjuk ki a dió héját http://tudnodkell.info/ezert-ne-dobjuk-el-a-dio-hejat/

EZÉRT NE DOBJUK EL A DIÓ HÉJÁT!

 | 2014.10.01.
A dió az egyik legmegbecsültebb növényünk, hisz a mellett, hogy számos desszertet, süteményt ízesítünk vele, számos betegséget, fertőzést is kezelünk vele.
hej
Mint tudjuk a diófa minden részét felhasználták régen a gyógyításban és az egészségmegőrzésben. Egy ideig sajnos feledésbe merültek jótékony tulajdonságai, de napjainkban újra kezdenek előtérbe kerülni a természet hatékony kincsei, köztük a dió is.
Az orvostudomány atyja, Hippokratész volt az első, aki írásba foglalta a dió gyógyhatását, és kiemelte féreghajtó, gilisztahajtó voltát.
A régi görögök és rómaiak is használtak diókivonatot bőrgombásodás és más bőrfertőzések ellen, sőt, még halálos mérgek semlegesítésére is alkalmazták.

NÉZZÜK AKKOR MIRE IS JÓ A DIÓ HÉJ

Ha megkérdezünk egy háziasszonyt, hogy miért érdemes dióhéj-teát inni a legvalószínűbb válasz az lesz, hogy jót tesz a vérkeringésnek, mivel hígítja a vért.
Emellett azonban egyéb gyógyhatásai is vannak:

CSILLAPÍTJA A KÖHÖGÉST

Mindenki küzd időközönként köhögésrohamokkal. A diótöréskor megmaradt – tiszta – dióhéjat teának teszik fel, és addig főzik, amíg a tea kellő világos színt nem kap. Rendszerint melegen és nem forrón isszák, mézzel és citrommal ízesítve. A meleg mézes tea kellemes és enyhíti a panaszokat, ám a nagyon forró italok növelik a gégerák kialakulásának kockázatát.
Ha törés közben a diódarabok és a dióhéjak összekeveredtek, dobjuk mindkettőt együtt vízbe. A héjak hamarosan a víz tetején úsznak, míg a diódarabok lesüllyednek.

JÓTÉKONYAN HAT A GYOMORFEKÉLYRE

Fekély esetén főzzünk egy jó erős dióhéj-teát, amit éhgyomorra kanalazzunk be.

KITŰNŐ KALCIUMFORRÁS

Ha kalciumhiányban szenvedünk az egyik legjobb módszer a pótlásra, ha gyakran iszunk dióhéj-teát. Naponta 0,5-1 liter tea fogyasztása javasolt.

BŐRRADÍRKÉNT

Bőrradírozásra nem is kell drága kozmetikai készítményt vásárolnunk, magunk is készíthetünk.
A dióhéj-poron kívül csak durva barnacukor kell hozzá és méz. A  keverékkel dörzsöljük le az elhalt hámsejteket.
A barna cukorszemcsét és finomra őrölt dióhéjat tartalmazó készítmények nem egyszerűen leválasztják az elhalt bőrréteget, hanem közben élénkítik a vérkeringést. Így javul a bőr oxigénellátása és a barnacukor közben tápanyagokhoz is juttatja a bőrt.
Indiában a Himalaya cég tubusos bőrradír-készítményéhez használ dióhéjat. Mint mondják, hatékonyabban távolítja el az elhalt, méreganyagot tartalmazó hámsejteket az arcról, a szem környékéről. Ezáltal megfiatalítja a bőrt.
Őrleménye kiváló csiszoló anyag
Azt már a régiek is tudták, hogy a finomra, apróra őrölt dióhéj kiváló csiszolóanyag, humán célra is.
Már Facciola Ehető növények forráskönyve című művében is leírta, hogy fogkrémekbe keverve súroló hatása fehérebbé, tisztábbá teszi a fogat.
Bőrradírozási célra, az elhalt hámsejtek ledörzsölésére dióhéj-őrleménnyel dúsított készítmények már a natúr termékek közt kaphatók.
Miért is alkalmas a dióhéj erre a célra.
Melyek azok a jellemzői, amelyek tisztálkodási, kozmetikai célra a legalkalmasabbakká teszik?
  • Kemény rostokat tartalmazó természetes anyag, ami keménységét tekintve a lágy súrolószerek közé tartozik, hiszen keménységi foka csak 3-as, mégis hatásos.
  • Rendkívül tartós, minőségét hosszú ideig megőrzi. Vízben oldhatatlan.
  • A dióhéjszemcse felülete éles, többszörösen is.
  • Nem mérgező. Az emberi egészségre semmilyen formában se káros. Bőrbe dörzsölve vagy lenyelve se okoz semmilyen károsodást.
  • Nem lép reakcióba savas vagy lúgos közegekkel se.
  • Újrahasznosítható, a környezetet elbomlásakor se szennyezi, mert természetes úton bomlik el.
Az orchidea kedvelőknek
Az orchidea epifita növény, nem jó neki a közönséges anyaföld, fákon él. Mesterségesen kell  szubsztrátumot készíteni számára, amin gyökereivel megkapaszkodhat.
Erre jó, ajánlott a dióhéj, amit az orchidea természetes anyagnak tekint, és aminek előnyei a következők:
  • alig vesz föl vizet, így a gyökérpenészedés nem fenyeget
  • a dióhéjszemcséket jól átjárja a levegő
  • lassan bomlik el.
A dióhéj a művészetben
A festészetben is használatos. Őrleményéből speciális hatású festékeket készítenek. A dióhéj-szemcsékkel kevert festék plasztikus, homokszerű felületet ad, amivel kifejező hatások érhetők el.
Maga a dióhéj is tartalmaz kisebb mennyiségű festékanyagot, a kifőzött csonthéjból drapp szín állítható elő. Ha pedig megégetjük és utána főzzük ki, a könyvnyomtatásban régebben használt fekete festéket kapunk.
juglans

DIÓ

Iumban, tanninokban és polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telítetlen zsírsavakról.
Húsz gerezd dió kb. 2 gramm omega-3-zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, melynek szívre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen.
A dió csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladás gátló tulajdonságai is vannak. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet.
A friss diót fogyasztás előtt áztassuk be egy éjszakára, hogy az enzimgátló réteg lekerüljön róla. Majd másnap szárítsuk meg, és már fel is lehet használni. Ellenkező esetben a szervezetnek sokat kell dolgoznia azon, hogy valamennyi tápanyagot hasznosítson belőle. Így sokkal finomabb is, hiszen nincs olyan kesernyés íze!
Egy régi orvosi javaslat szerint, minden reggel: éhomra vegyünk magunkhoz két-három dió beléből, kevés jó minőségű aszalt fügéből, húsz rozmaring-levélből, két-három só szemcséből készült csemegét, amit összezúzással, töréssel, keveréssel állítunk elő. Ez meg fog védeni a mérgezésektől és a fertőzésektől.
A spanyolok szellemi gyengeség ellen is ajánlják. Kiváló a szívre és az észre – mondják.
Ajánlott írás: AZ AGY 5 TÁPLÁLÉKA: TERMÉSZETES AGYFUNKCIÓ JAVÍTÓK
Javasolják még vérszegénységre, sápadtságra is. Ha valakinek erősödésre, hízásra van szüksége, a dióbél-fogyasztás igen ajánlott. Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé, és szinte teljes értékű.

FORRÁS: TUDNODKELL.INFO,FILANTROPIKUM.COM

CSOKI HÁZILAGhttp://sporolok.blog.hu/2014/09/11/csokolade_bonbon_hazilag

2014. szeptember 11.
 •   

Így készíts egy tábla csokit 100 forintból - házilag + recept (tej+ét)

hazi_csoki.jpg
"Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta:
A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csoko..."
(Pom-pom meséi)
Ha ismerte volna az én receptemet a kedves, molett madár, hozzátette volna: "... a MÓKUSCSOKOLÁDÉT!"
Ha nem akarsz - márpedig feleslegesen soha! - bolti édességre költeni, ám valami igazi szeretetbombára vágysz vagy valakit épp meg akarsz ajándékozni egy kedves meglepetéssel, akkor a házi csokikészítés jusson először eszedbe! 
A mókuscsokoládé neeem, nem mókusból van, azonban sok finomság előfordul benne, amit Te is imádni fogsz és persze a körülötted levő kicsik is. Sokféle csokirecept van, de én ezért vállalok felelősséget, nálunk ez vált be a legjobban.
hazi_csokibonbon.jpg
Lájkolj és készítsd el Te is velem hétről-hétre a mókusok kedvenc spórolós csemegéit! Hetente jöhet egy? ;)

Mi a titok?

Elárulom a legegyszerűbb, legspórolósabb, leg-E-mentesebb, de a legfinomabb házi csoki változatot! A kalóriákért nem vállalhatok mókusfelelősséget (de van egy remek recept arra is, hogyan ne hízz meg a fincsi házi csokitól: főzz, kavarj, önts... majd nézd, ahogy a többiek megeszik! :P), bocsi!
25-30 deka házi csokit vagy bonbont varázsolhatsz össze szinte pillanatok alatt, minden drága és nehezen beszerezhet hozzávaló nélkül! (Rögtön mutatom.) Kezdő konyhamókusok is elkezdhetik! Egy kb. 10 dekás tábla ára így 100-200 forint között lesz max., aminek csak a többszöröséért találhatsz a polcokon, úgyhogy már a spórolás miatt megéri elkészíteni! Pedig hát az íze... nyammi! :) No, nézzük! 

Tejcsokiimádó vagy?

Szerezd be ezeket:
  • 2,5 dl porcukor (500 g - 159,- Ft)
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor (10 dkg - 260,- Ft)*
  • 1 dl főzőtejszín (500 ml - 495,- Ft)*
  • 2 tasak vaníliás cukor (40,- Ft)
  • 12,5 dkg vaj (250 g - 619,- Ft)
  • 1 ek étolaj 
  • 1 ek liszt
*Fontos, hogy jó minőségű kakaóport vegyél! Van az olcsó is, csak keresni kell. Ez pl. mindig legalul elrejtve található meg (Auchan). Főzőtejszínből legalább 20%-osat használj, úgy lesz az igazi! ;)
PLUSZ: darált vagy apróra vágott mogyoró, dió, mazsola, karamella, aszalt gyümölcsök... amit szeretsz, vagy szeret az ajándékozott!
#Tipp: x-edik próbálkozásra nyugodtan fűszerezd a csokit pl. kis fahéjjal, chilipaprikával vagy éppen borssal! Mind különleges. egyedi ízt ad a csokinak és elronthatatlan. A paprikát vagy borsot a tetejére is szórhatod, az őrölt verziókat pedig a csokiba rakd az utolsó kavarásnál: csak egy csipetnyit használj először, majd teszteld!
Ha megbízható tippekre, receptekre vágysz,iratkozz fel mókus költségcsökkentő tréningjére is! 

Elkészítés

Szitáld át a porcukrot és a kakaóport, szórd bele a vaníliás cukrot. Olvasztott vajjal alaposan ismertesd össze, őket majd mutasd be a tisztelt társaságnak a tejszínt. Ragadj egy célszerszámot, keverd simára, majd máglyára vele!
Főzd 10 percig kis lángon, közben kevergesd szorgosan. Ha valami pluszt szeretnél, most szórd bele bátran! Vedd le a tűzről a fazekat és szórd bele a forró krémbe a lisztet, kutyuld csomómentesre és fényesítsd az olajjal.
tejcsokiontes_otthon.jpg

Most jön a lényeg

Általad lesz a masszádból kerek csokoládé, szögletes csokoládé, lukas csokoládé, stb., attól függően, hogy milyen kiolajozott formába öntöd a csokidat. Egy óra alatt kihűl - frigóval rásegíthetsz - utána csomagolható, ajándékozható, kínálható, ehető.
Táblás csoki ajándékba: műanyag dobozkát olajozz ki, öntsd bele a folyékony masszát és szórj rá aszalt gyümit, magokat vagy ehető virágszirmokat!  
Csomagold celofánba az alkotásodat és kösd át egy szalaggal, vagy ha a természetesség híve vagy, újrapapírba csomagolva egy kis raffiával átkötve is mutatós.
csokikeszites_hazilag.jpg

Édes az életed, ezért a keserűre esküszöl?

Ezekre lesz szükséged:
  • 2 dl cukrozatlan kakaópor
  • 10 deka vaj vagy margarin
  • 1 dl cukor
  • 1 ek liszt
  • 1 ek étolaj
  • 1 tk fahéj
Titkos adalékok: őrölt kávé, pár csepp eredeti levendula illóolaj, menta kivonat, chilipor, rumos meggy...

Így készítsd:

Olvassz vajat a lábosban, majd a cukrot is olvaszd fel benne. Kavarj, kavarj rendületlenül!
Amikor elelegyedett a kettő, akkor a kakaóport és a fahéjat is hozzáöntheted, illetve itt csempészheted bele a titkos adalékokat is.
Hűtőben hagyod, hogy kilelje a hideg és kész is! 
bonbonkeszites_hazilag.jpg
Töltött bonbon készítése: kanalazd félig finom csokival a formácskákat, tegyél a közepükbe valami fincsit - karamella darabkát, egész, vagy darált mogyorót, rumos meggyet, gumicukrot, mazsolát - majd rejtsd egy újabb csorgatásnyi csoki alá!
Ha a bonbont szeretnéd utólag megszórni bármivel, akkor a megdermedt gombócokat vizes kézzel simizd meg, majd mehet a csokireszelék, diótöret, vagy amit csak kívánsz! De akár egy plusz réteg forró csokit is adhatsz neki, nem fog megsértődni akkor sem. :)
#Tipp: Különböző formájú szilikon jégkockatartókban különleges vagy vicces formájú bonbonokat formázhatsz és most már tényleg bármilyen alakút találsz! Lehet ez legófanoknak egy figura, vagy akár Star Wars-os halálcsillag.
csokifigurak_jegkockatartoban.jpg
Persze egy sima mezei jégkockatartóba is el tudod készíteni. Elég sűrű a massza ahhoz, hogy ne folyjon szét, max. nem lesz szabályos gömb vagy téglatest alakú, na és akkor mi van? :D Legalább nem keveredhetsz mókusgyanúba, hogy a bolti bonbont csomagoltad át. Ráadásul mind teljesen egyedi lesz, az pedig külön értékelendő egy saját készítésű ajándéknál. 

Formacsoki

Fontos! Ha kiöntőformába szeretnéd a csokit készíteni és szeretnél minél szebb végeredményt elérni, akkor ezt a 3 + 1 szabályt tartsd be:
1. mindenképp olajozd ki előtte (igen, a szilikont is!) a formát,
2. használj több tejszínt,
3. a lisztet pedig cseréld tejporra +
ha van időd és türelmed, gőz fölött olvaszd össze a hozzávalókat! 
Ez az az utolsó állag, amikor még önthető: 
csokiolvasztas.jpg
Mindig hamarabb fejezd be a főzést, mint amilyen sűrűségűt szeretnél, mert hűlés közben sokat sűrűsödik még (annyira azért nem különleges, hogy ebből a szempontból is kilógjon a sorból a többi krémhez képest :P).
Próbálgasd, teszteld és tökéletesítsd a Te ízlésednek megfelelően! És ha kész van, akkor tudod, mit kell tenned?! ;) Várjuk a fotót itt vagy facebook-on! 
Mókuscukrászműhelyünk első alkalommal jelentkezett, de rengeteg jobbnál jobb édesség van még a tarsolyunkban. Hozunk majd házi sportszeletet, igazimüzliszeletet csupa jóval (minden rossz nélkül), mókusbrownie-t, egészséges házi fagyikat, csodakpohárkrémeket... és persze a torták sem maradhatnak ki.