2019. november 7., csütörtök

Márton napi "jószokások"




A képen a következők lehetnek: madár és túra/szabadtéri


Fotó: Ágnec Ferenctől

Gyerekkoromban mindég voltak libáink...akkoriban én még nem tudtam, hogy a liba legeltetésen...meg a tömésen kívül ...különböző népszokások is csatlakoztathatóak ezekhez a szegény jószágokhoz...

Mindég izgatottan vártuk a tojók működését, hogy letojják azt a mennyiséget ami nekik volt a módi...hogy édesanyám elültesse a kotlós tyúkok alá...sose értettem ezt a béranyaságot...azóta sem tudom az okát...

Arra szigorúan ügyelt ha volt MÁTYÁS napi tojás azt megegyük...mert abból rendes liba sose lesz...
A szomszédban kelt is ki ilyen kisliba 3 lába volt ...és én mindég írígykedtem...mert az ottani gyerekek megkapták játszani...szegény kis bice-bóca vicces jószág volt...ahogyan bukdácsolt mindég valamelyik 2 lábán...1 meg tótágast állt...😉

Alig vártuk hogy hangosak legyenek a tojások...elkezdjenek repedezni...és kibújjanak pihe puha sárga libuskák...Szakajtóba gyűjtöttük melengettük őket...majd mikor mind kibújt ládába kerültek és bent őrizgettük őket a hideg ellen...Húsvétnál hamarább nem volt ildomos kirakni őket...akkor már volt friss zöld fű is...kezdődhetett a a "libalegeltetés".Jó móka volt az is...amíg kicsik voltak...Csoportokba verődtünk gyerekek...minden "libatulajdonos"ásott egy mélyedést a hegyoldalban...kb olyan 1,5 x1,5 méteres helyet ,  mikor a megfelelő mélyítés meg volt, az aljára kerültek vissza a kiásott gyepkockák  ez volt a libák udvara...nem is tudtak kimászni belőle amíg kicsik voltak...(meg az is jó volt mikor az előző évi gödör megmaradt a már oda belenövő fűvel)

Így mi szabadon játszhattunk ...

...mikor már ez a hely nem volt megfelelő a nagyobbacska libáknak akkor volt félelem össze ne keveredjenek a csoportok...ezért minden libus kapott egy pöttyet a fejére...voltak zöld , kék , piros csoportok...

valaki mindég ügyelt rájuk a lombos pálcájával...

aztán ha jólakott a libasereg...úgy hogy lett oldalbegyük is hazahajthattuk őket...volt amelyik olyan sokat evett hogy bukdácsolva gurult le a hegyoldalban...😊😊😊😊😊

A libusok nőttek ...lett belőlük nagy liba...sziszegtek állandóan ...és hangoskodtak...volt amelyik félelmetes lett...azt mondta az Anyu az GÚNÁR...na attól az időtől fogva csak gereblyével mentem feléjük...nem kellett már legeltetni őket...megették a maguk adagjukat...

Egy hidegebbre forduló napon azt mondta az Anyu...befogjuk a vágásra szántakat ...és kezdődhet  tömés...
Minden reggel még iskola előtt kellett menni segíteni...az Anyu leült valami alacsonyabb padszerűre...fogott 1 zsákot betekerte vele a libát és kezdte a műveletet a már előre beáztatott kukoricával...mindég tett bele egy kanál zsírt is...hogy jobban csússzon az eleség...
Fogta a liba csőrét szétnyitotta és a kukoricából véve a liba szájába tömte...segített a hüvejkujjával, hogy nyomuljon lefelé a kukorica áradat a nyakán a begyébe....én mindég féltem mert lehetett látni a liba "fogait"...és az Anyu azok között matatott...
Boldogság volt mikor végzett eggyel és a szegény fogvatartott szabadult a szorításban...széttárta szárnyait...szinte örömtánccal üvöltötte....GÁ-GÁ
GÁG...
Eljött a Márton naphoz legközelebbi vasárnap...az 1. liba "pusztítás"

Szépen megtépte a jószágot szinte kopaszra közben mindég mondta gyere húzzad te is...ez nem fáj neki...a toll bekerült az odakészített csücskös fehér zsákba...(azóta már tudom régebbi angin volt...de valamilyen módon olyan érdekesre volt tömve és kötözve hogy az is úgy nézett ki mint egy nagyra nőtt libus)....ebből lett utána a télen lévő tollfosztás...

Levágta a libát kezdődhetett az osztás...

A nyakából készült az imádott kisgömböc...a finom töltött libanyak...

az aprólékból a leves és a ludaskása

a háját a felesleges bőrrel kisütötte volt töpörtyű

a máját megsütötte a zsírjában...és amit olyan nagyon szerettem apróra vágott lilahagymát dinsztelt kicsit bepaprikázta és ez került a zsírba

a combokat megsütötte...párolt káposztával és resztelt krumplival

és a melle már olyan felesleges volt, hogy azt elrakta egy más napra...abból már CSAK fasírt készült...

Az Apukám se maradt ki a mókázásból a szépen lefejtett csontok nem ám a kutyának lettek hajítva, hanem csinált nekem belőle "bikát"

Azóta is gondolkozom a felnőtt fejemmel hogyan lehetett egy libát ennyire beosztani....❤️❤️❤️


Teszem én is a dolgom...de a libákat már csak ronggyal tömöm (textil libusok)...hagyom hogy elrepüljenek libás "fellépésekre"😏









A képen a következők lehetnek: ülő emberek, asztal, cipők, madár és túra/szabadtéri 
A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri és étel

Kapolcs...a finom "libafinomságokkal"...

A családomat azért én sem éheztetem,...mert maradt a mondás "Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik



2019. november 5., kedd

Varrógépcentrum: Tűbefűző

Varrógépcentrum: Tűbefűző: Sziasztok! Bizonyára tapasztaltátok néhányan, hogy a mai korszerű gépek némelyikében van tűbefűző is! Nekem, a 4-es szemüvegem mellett ez ha...

2019. november 3., vasárnap

MENTŐÖTLET - kreáció, újrahasznosítás: Betlehemi csillag

MENTŐÖTLET - kreáció, újrahasznosítás: Betlehemi csillag: Apró karácsonyi ajándékot stílszerűen adhatsz át 'betlehemi csillag' formába csomagolva. A képek az elkészítés menetét lépésről-lép...

Őszi illatosító

Készíts őszi illatosítót természetes alapanyagokból
A képen a következők lehetnek: ital és étel
Elkészítés
Engedjünk egy kis lábosba vizet és tegyük fel forrni. Az általunk szimpatikusnak vélt recept hozzávalóit tegyük a vízbe forrás után, majd pár percig hagyjuk őket együtt rotyogni.
Ezután vegyük kisebbre a hőfokot és lassú tűzön főzzük tovább. Időnként ha kezd elpárologni a víz, akkor azt pótoljuk. Ha már minden hozzávaló illatát érezzük, kioldódtak belőlük az illatanyagok, akkor kis üvegcsékbe öntsük ki őket, és helyezzük el őket a lakás különböző pontjain.
Akárhányszor elmegyünk mellettük, mindig érezni fogjuk a finom illatokat. Akár a radiátorra is tehetünk egy ilyen üvegcsét, mert a hő hatására mindig intenzívebbek lesznek az illatok.
Recept 1.
Fahéj rudak
1 alma cikkekre vágva
1 narancs héja
1 evőkanál egész szegfűszeg
Recept 2.
1 citrom héja
1 narancs héja
2 babérlevél
3 rúd fahéj
2 evőkanál egész szegfűszeg
Recept 3.
Egy pár csepp vanília
Narancshéj
Recept 4.
1 csésze szárított levendula
1 teáskanál ánizs
1 evőkanál szerecsendió
1 evőkanál egész szegfűszeg
1 rúd fahéj
Recept 5.
5 babérlevél
1 evőkanál egész szegfűszeg
2 rúd fahéj
Ha kiöntöttük őket az üvegcsékbe, akkor akár egy-egy úszógyertyát is a tetejére helyezhetünk mindegyiknek. Nagyon szépen mutat, igazán romantikus hangulatot kelt ráadásul az illat áramoltatásában is segít a felszálló meleg levegő miatt.
Érdemes minden helységbe tenni egyet, csak esténként lefekvés előtt ne felejtsük el elfújni őket.