2013. június 13., csütörtök

Meggymag párna

Meggymag párna  (készítése, ötletek másoktól...de minden forma felhasználható a sajátjaimból is...)


Árgép 

 Rákerestem a neten innen-onnan, h mire is lehet használni: 

Valójában mindenhol hasznosíthatod, 'tetőtől talpig', szó szerint. Hát- és derékfájásra, ’monitortól meszes’ nyakra jó, ha tarkód alá helyezve ezen alszol, oldalra forgolódva is használhatod, de aki magas párnákon aludt eddig, annak beletelik 1-2 hétbe, amíg megszokja és komfortosnak érzi így az alvást. Segít, ha tudatosan gondolsz rá, hogy ez neked használ és ne add fel túl hamar! Persze nem vagyunk egyformák, ha egy alkalmazás nálad „nem jön be”, próbáld ki valami másra! Ha lumbágós vagy, hasra fekve tedd fel hátul a derekadra, keresztcsontodra egy perces mikrózás után a párnát és olvass el egy jó magazint, vagy 1-2 novellát, 25-30 percig melegen tart és ha nem „aludtál be”, akkor ismételheted!
Indulj el a legalapvetőbb használattól a legegyedibb, személyiséged és életmódod legkülönösebb sajátságaihoz igazodó felhasználásai felé és ezeket a tapasztalatokat oszd meg másokkal is! Például: ha télen hátizsákos kirándulásra mész, nemcsak a termoszban vitt otthoni tea-kávé melengeti meg testedet-lelkedet, hanem a mikróban egy-másfél perc alatt ’felfűtött’ meggymag párna-kondenzátorod is, amit bolti mirelite szigetelő zacskóba, vagy polársapkába, polársálba bugyolálva elvihetsz. Meglátod, milyen boldog, elégedett leszel, mikor a hegytetőn, vagy a balatoni sétányon kicsomagolod, a popsid alá rakod és rávackolódva megeszed a szendvicsedet és nem koccannak össze közben a fogaid!!
Van úgy, hogy nem a melegítés, hanem a hűtés a cél: törés, rándulás, zúzódás, égés, forrázás után „jegelheted” a bajt szenvedett testrészt, tedd a mélyhűtőbe 15-20 percre a meggymag párnát, ezután a testrészre helyezve (jól ráilleszkedik) kíméletesen, és tartósan enyhíti a fájdalmat, lüktetést, anélkül, hogy „lefagyasztana”, mint a jég, vagy jégakku, vagy vizes borogatás, ami sokszor nem is alkalmazható, mert a sérült tájék felázik!! Ha hidegből hazaérsz, vagy be a munkahelyedre, átfagyott lábakkal, csak bedobod a mikróba fél-egy percre, azután ráállsz, vagy  TV,  Net elé leülve rápolcolod a lábadat és hamarabb megmelegít, mintha percekig meleg vízben mosnád-áztatnád a lábfejedet, arról nem is szólva, hogy nem csorgatod hiába a vizet…
Ágymelegítőnek is pompás, jóval kényelmesebb a ’téglánál’, de ne felejtsd el szellőztetni ezt is, akár az ágyneműdet!... időnként ki is moshatod, de fontos, hogy hamar, intenzív melegen szárítsd meg, nyáron legjobb a napon, télen a radiátor, konvektor tetején, többször átforgatva.


MEGGYMAG PÁRNA AZ EGÉSZSÉGES PIHENÉSÉRT


A meggymag párna nagyon jól formázható, felvéve a fej kontúrját stabilan és lazán tartja azt. Tartós és könnyű alátámasztást ad a nyaknak, egyenesen tartja a gerincet, így biztosítja a hát- nyak- és vállizmok tehermentesítését és pihenését. A meggymagok formája miatt ez a párnajó hatással van a vérkeringésre. Így a megújuló és pihentető alvás egyik fontos tartozéka lehet.


A meggymag serkenti a vérkeringést

Meggymag párna a termoterápiában


A meggymag párna használata már régóta elterjedt és rendkívül népszerű a népi gyógyászatban, a melegítéssel és hűtéssel enyhíthető egészségügyi bántalmak kezelésére.




A meggymagok a sütőben való felmelegítés után – egy –két perc alatt akár a mikro sütőben is felmelegíthetjük a párnát – hosszan megtartják a hőt, és fokozatosan engedik ki magukból azt.




A meggymag párna ezért hatékonyan segít a fülfájás tüneteinek enyhítésében, illetve a kis gyermekek fájó pocakjára is gyógyírt jelent. A felmelegített párna vagy tasak a nyak- hát-, és derékfájást is eredményesen gyógyítja, a keresztcsontra helyezve hason fekvéskor pedig a lumbágót segít elviselhetőbbé tenni.




Ha azonban bokánk ficamodott ki, vagy másmilyen rándulásos, töréses, zúzódásos balesetet szenvedtünk, rakjuk párnánkat a fagyasztóba 15-20 percre. Ilyenkor hűtőtasakként használva lehet jegelni a fájó testrészt. A bántalmat szenvedett testrészre kiválóan rásimul, kíméletesen enyhíti a fájdalmat és lüktetést. Ráadásul nem fagyaszt le, mint a jeges borogatás, ugyanis a fagyasztás után a meggymag párnából nem csapódik ki pára.




A meggymaggal töltött tasak masszírozáshoz is remekül használható, kezünkbe morzsolgatva pedig stressz oldó, nyugtató hatású. Ágymelegítőnek is kiváló, ilyen esetben azonban ne felejtsük el az ágyneműhez hasonlóan kiszellőztetni.






A meggymag párna a hideg és meleg borogatáshoz is kiváló

Meggymag párna és az atkák


Nyugodt szívvel ajánljuk az allergiásoknak, vagy asztmatikus betegségben szenvedőknek a meggymag párnát, a meggymag ugyanis nem molyosodik,antiallergén. A meggymag párna a nagy magoknak köszönhetően jól szellőzik, nem melegszik túl, ezért nyugtató hatása van, fejünk a nyári éjszakákon sem izzad majd le. 100%-os pamut huzattal használva az atkák nem telepednek meg rajta.

Nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a mag és héj töltetű párnák bio termesztésből származzanak, ugyanis a héjon lerakodó vegyszer maradványok károsak lehetnek egészségünkre.


Nincs helye benne az atkáknak!
 
Hogyan tisztítsuk a meggymag párnát?
A meggymag párnát moshatjuk kézzel, vagy gépben kíméletes fokozaton, semleges mosószerrel. Ecetes vízben lehet öblíteni, kifőzve pedig fertőtleníteni. Mosás után azonnal meg kell szárítani, napra kirakva vagy fűtőtesten. 2-3 napba is beletelik, mire a magok kiszáradnak. Száraz, szellős helyen tároljuk.

Cseesznyemag gyűjtése

A cseresznye és meggy magja remek párna töltő anyag...





Nagyon sok a munka vele, de megéri...hálás segédeszközzé válik .

Elérkezett az ideje, hogy végre fel is használjam jótékony eszközökre...

Töltöttem már játékba nehezéknek is...



De a cél mindenképpen a gyógyító hatású párnácskák lesznek...
A cseresznyemag párna természetes melegítő palack. Sütőben vagy mikróban kell átmelegíteni, hosszan tartja a hőt és fokozatosan engedi ki magából. Babáknak pocakfájásra kitűnő. Hideg borogatásként is használható például szoptatós anyukáknak mellgyulladás esetén.

A meggymag párna kiválóan formázható, ezért könnyen és tartósan támasztja alá a nyakat, ezáltal a nyaki izmok pihennek az alvónak pedig kényelmes nyugodt alvást biztosít. Jól szellőzik, nem melegszik túl, allergiásoknak is ajánlott. Tartósabb a cseresznyénél, de ugyanúgy használható melegítésre és hűtésre is. Saját készítésű csak szigorúan alaposan letisztított, kifőzött (sóval, vagy hyperol tablettával) magból legyen.


kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /   

Jéghideg és tűzforró receptek cseresznyével

Jéghideg és tűzforró receptek cseresznyével

Roskadoznak a fák a cseresznyétől, használd ki, mielőtt leérik, és készíts valami igazán izgalmasat és finomat az egész családnak!

Szerző: Kári Diána
Forrás: Femina.hu
2008.06.24.
 

Cseresznyés piskótafelfújt

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 evőkanál vaj
  • 450 g kimagozott fekete cseresznye
  • 25 g finomliszt
  • 50 g porcukor
  • 4 tojás
  • 250 ml tej
  • 30 ml cseresznyelikőr
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, gáztűzhelynél 4-es fokozaton legyen. Egy mély, tűzálló tálat vajazz ki vastagon.
Szórd az aljára a kimagozott cseresznyét. A tojásokat habosítsd fel egy kézi habverővel. A lisztet és a porcukrot szitáld egy tálba, és fokozatosan add hozzá a felvert tojásokat.
A végére sima masszát kell kapnod. Add hozzá a tejet, miközben kevered a habverővel, és végül a cseresznyelikőrt is add hozzá. Öntsd a tésztát a cseresznyék tetejére, és süsd 35-45 percen keresztül. Hagyd hűlni negyed órát tálalás előtt, és hintsd meg porcukorral a tetejét.

Cseresznyés omlett

Hozzávalók:

  • 25 dkg cseresznye
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • fél citrom leve
  • 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál Grand Marnier likőr
A tojásokat verd habosra a tejjel, add hozzá a lisztet, a porcukrot, a citromlevet, a sót és a reszelt citromhéjat. Az egészet keverd sima masszává. A megmosott és leszárazott cseresznyét magozd ki, és vágd össze nagyon apróra. A tojásmasszát oszd négy részre. Egy adagot önts a negyedrésznyi felforrósított vajra, és azonnal szórd rá a negyedrésznyi cseresznyét is. Keverés nélkül addig süsd, amíg az alja megszilárdul, majd az omlettet óvatosan lapátkanál segítségével fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd meg. Pár csepp Grand Marnier likőrrel locsold meg. Azonnal tálald.

Cseresznyés pite

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kg cseresznye
  • 5 dkg darált dió
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
A lisztbe szórd bele a sütőport, és az összes hozzávalót gyorsan gyúrd össze, majd dolgozd sima tésztává. Formálj belőle egy nagyobb és egy kisebb cipót, és két-három órán keresztül pihentesd hűtőszekrényben. A cseresznyét magozd ki. A nagyobbik cipót nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy tepsit. Szórd rá a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd terítsd rá a cseresznyét. Erre szórj cukrot, és a másik fél kinyújtott tésztával fedd be. Kicsit nyomkodd rá a gyümölcsre, majd egy felvert tojással kend meg a tetejét. Villával szurkáld meg, és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon süsd, ezután mérsékeld a lángot, és süsd aranybarnára. Csak teljes kihűlése után vágd kockákra. A tetejét hintsd meg porcukorral elkevert darált dióval.

Jeges cseresznyés-meggyes szuflé

Szükséged lesz hat darab porcelán vagy kerámia szuflés tálkára.

Hozzávalók 6 személyre:

  • negyed-negyed kiló cseresznye és meggy
  • 250 ml víz
  • 275 g finom kristálycukor
  • 30 ml gin
  • 4 tojásfehérje
  • 3 dl tejszín
  • pár szem gyümölcs és mentaág a díszítéshez
  • sütőpapír
A szuflés poharakra erősíts körben sütőpapírt, úgy, hogy bőven túlnyúljon az edény szélén. Tekerd körbe az edényt, és spárgával rögzítsd. Verd fel a tejszínt kemény habbá, és tedd félre.

A meggyet és a cseresznyét a víz felével és 50 g cukorral párold, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. A pépet passzírozd át, így a szufléba nem kerül héj és mag. Keverd a püréhez a gint. Tedd félre. A maradék cukrot és vizet melegítsd fel. Akkor jó, ha egy kis mennyiséget hideg vízbe cseppentesz, és az kis golyóvá áll össze. Verd nagyon kemény habbá a tojásfehérjéket. Ha kész, akkor további keverés mellett folyasd bele a cukorszirupot, amíg megint kemény nem lesz a hab. A cseresznyés-meggyes pürét és a tejszínhabot forgasd bele. Adagold az edénykékbe, és tedd be mélyhűtőbe, hogy megszilárduljon. Ha megfagyott, szedd le róla a papírt, és díszítsd mentalevelekkel és gyümölccsel.

A legjobb cseresznyés receptek

A legjobb cseresznyés receptek

  • 2012.06.03.
Azon gyümölcsök közé tartozik, aminek igen nehéz ellenállni. De miért is kellene?

Az érett gyümölcs fényes héja lehet egészen világos, fehéres sárga is, így könnyen megtévesztheti a kertek mellett elhaladó és érett szemekre vadászó turistákat, de vannak már-már fekete, mély bordóra érő cseresznyefajták is. Minél nagyobb szeműek, annál jobbak, szebbek.


Termését gyógynövényként is számon tartják, szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Hasonló élettani hatást lehet megfigyelni magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is, télire azonban csak a száraz szár marad. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma.

Jól bírja a mélyhűtést, így vitaminjai is megmaradnak. Előtte érdemes kimagozni.
A cseresznye főzéssel is tartósítható. Ízletes ételek a cseresznyével készült gyümölcslevesek, rostos gyümölcslevek, torták és sütemények, rétesek. A kandírozott cseresznye süteményekbe vagy koktélok díszítésére használatos.

Cseresznyeleves citromos habgaluskával

Hozzávalók:50 dkg cseresznye, 6 dkg cukor, 1 citrom leve, 5 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 2 dl tejszín, a galuskához: 1 tojásfehérje, 2 dkg cukor, 1 citrom, reszelt héja, tej a főzéshez

Elkészítés:A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, lecukrozzuk és állni hagyjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.

A szegfűszeget és a fahéjat kb. 1 dl vízben kiforraljuk, majd leszűrjük, és a levét félretesszük. A cseresznyét kinyomkodjuk, a levét felfogjuk, a gyümölcs felét összeturmixoljuk. A gyümölcs levét a szegfűszeges, fahéjas lével és annyi vízzel, hogy 7 dl legyen, feltesszük főni. Egy csipet sóval ízesítjük, és amikor forr, beletesszük az összeturmixolt cseresznyét, a citrom levét és a tejszínt. Kíméletesen, 3-4 perc alatt összeforraljuk.

Beleszórjuk a visszamaradt cseresznyét, megvárjuk, hogy még egyszer felforrjon, és levesszük a tűzről. Kihűtjük. Amíg a leves hűl, a tojásfehérjét a cukorral és a reszelt citromhéjjal kemény habbá verjük. Kiskanállal, gyöngyöző, forrásban levő tejbe vagy vízbe szaggatjuk.

A galuskákat 1 perc elteltével megfordítjuk, még 1 percig főzzük, és kiszedjük. Tálalásnál a kihűlt levesre helyezzük a galuskákat.



Hozzávalók:14 dkg sütőporos liszt, fél teáskanás őrölt fahéj, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás, 4 evőkanál tej, 8,5 dkg vaj - megolvasztva, 35 dkg lédús, érett cseresznye, leszárazva és kimagozva, a tetejére: 2,5 dkg finomliszt, negyed teáskanál őrölt fahéj, 2,5 dkg kristálycukor, 2,5 dkg vaj, kockákra vágva és megpuhítva

Elkészítés:Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki - vagy béleljünk ki sütőpapírral - egy kb. 20 cm átmérőjű, kerek, szétszedhető tortaformát. Tegyük a lisztet, a fahéjat és a cukrot tálba, keverjük össze. Alakítsunk ki mélyedést a közepébe, és tegyük bele a tojást, a tejet és az olvasztott vajat. Keverjük össze, és alaposan dolgozzuk ki, hogy sűrű, sima keveréket kapjunk. Akkor jó, ha kemény, és nem folyós.

Kanalazzuk a tortaformába, és óvatosan egyengessük el a tetejét. Szórjuk rá a cseresznyét, és óvatosan nyomkodjuk bele. Borítsuk a tetejéhez valókat tálba. Morzsoljuk össze a vajjal, hogy morzsához hasonló keveréket kapjunk, majd dolgozzuk össze, amíg borsó nagyságú darabokká áll össze. Hintsük a cseresznye tetejére.

Süssük 35-40 percig, amíg a közepébe szúrt hústűre már nem ragad a massza. Hagyjuk a tortaformában addig, amíg olyan melegre hűl, hogy meg tudjuk fogni. Azután vegyük ki a formából, hűtsük ki, majd fahéjas porcukrot szitáljunk a tetejére.

Cseresznyés krémes

Hozzávalók:a tésztához: 7 tojás, 15 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 dl étolaj, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor, 1 csokoládéaroma, 50 dkg magozott cseresznye, 2 evőkanál kristályukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, a krémhez: 2 csomag csokoládés pudingpor, 6 dl tej, 20 dkg Rama margarin, 15 dkg porcukor, a tetejére: csokimáz

Elkészítés:A tepsit szilikonos sütőpapírralkibéleljük , rászórjuk a cseresznyét, amit meghintünk 2 evőkanál fahéjjal ízesített kristálycukorral.

7 tojásfehérjét keményre verünk a 15 dkg cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Belekeverjük az étolajat, a lisztet és a sütöport. A massza felét ráöntjük a cseresznyére. A maradékhoz 1 evőkanál kakaóport adunk, valamint a csokoládéaroma felét. Ezt összedolgozzuk, és a sárga tésztára öntjük. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük.

A krémhez a 2 csomag csokoládés pudingot 6 dl tejben felfőzzük, kihűtjük. 20 dkg margarint 15 dkg cukorral és a csokiaroma felévelkikeverünk, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. Ha a tészta kész, kiborítjuk, hogy a cseresznyés rész legyen felül. Erre kenjük a krémet, majd csokimázzal bevonjuk.


Hozzávalók:4 tojás, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 7 dl tejszín, 12 dkg cseresznye (vagy cseresznyebefőtt a leve nélkül), 4 dkg szárazon pirított mandulaszelet, a forma kikenéséhez: kevés vaj, a tálaláshoz: porcukor, citromfű, a karamellöntethez: 4 púpozott evőkanál cukor, 1 dl zöld tea, 1,5 dl narancslé

Elkészítés:A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd összekeverjük a sütőporral elkevert liszttel és a tejszínnel. Ha egynemű a tészta, beleszórjuk a nagyobb darabokra vágott cseresznyét, a durvára tört pirított mandulát, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazán összeforgatjuk.

Kivajazott szilikonformákba háromnegyedig töltjük, a tetejére 1-1 szem cseresznyét, kevés mandulát szórunk, és 180 fokos sütőben megsütjük.

Az öntethez a cukrot közepes barnára karamellizáljuk, hozzáöntjük a forró zöld teát, a narancslevet, és 6 percig főzzük, amíg tejszínsűrűségű lesz. Megszórjuk porcukorral, és körbelocsoljuk az öntettel.

Gyümölcskocka sütés nélkül

Hozzávalók:20 evőkanál cukor, 1 kg magozott cseresznye, meggy vagy reszelt alma, 1 teáskanál fahéj, 20 evőkanál búzadara, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 liter tej, a pudinghoz tetszőlegesen cukor, 2 dl tejszín

Elkészítés:

A gyümölcsöt a cukorral 1 liter vízben feltesszük főni, majd belerakjuk a fahéjat, és 5-10 percig főzzük.

Óvatosan kevergetve beleengedjük a búzadarát, és kevergetve megfőzzük.

Ezt a masszát kivizezett tepsibe öntjük, a tejjel és ízlés szerinti cukorral megfőzött pudingot.

Ha kihűlt, a tetejére tejszínt rakunk, s nagyobb kockákra szeleteljük. Szeletelés előtt hűtőben 2-3 órát állni hagyjuk.

Meg kezdődött az idei befőzős szezon...CSERESZNYE az aktuális

Az elmúlt év zord és ínsége után kedvenc fám szépen termőre fordult...


Az alatta lévő árnyas hely szokott lenni kedvenc nyári munkafelületem,


de az idei évben már  innét is kiszorított.

Az ágai leérnek majdnem a földig, roskadozik a sok cserkótól...Mindég erre vágytam, hogy újra egy telefa cseresznyém legyen, de most nem győzzük a szedését...bár vannak segítőink...elszaporodott a már hajnali koncertező feketerigó sereg.

Tegnapi cseresznyés sütikém...

2013. június 11., kedd

Csereresznye

Cseresznyés sztrapacska
Hozzávalók: 500 g liszt, 250 g cseresznye, 3 burgonya, 1 tk. só, 100-150 g zsemlemorzsa, 2-3 ek.
olaj, 2 dl tejföl
A cseresznyét kimagozzuk, ledaráljuk, a megtisztított burgonyát lereszeljük, majd a liszt és só
hozzáadásával galuskatésztát készítünk. Forró vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Az olajon megpirított
zsemlemorzsára szedjük, meghintjük fahéjas cukorral és tejföllel meglocsolva, melegen tálaljuk.

Szlovák receptek

Tarkedli
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 8-10 dkg cukor, olaj, só.
Valahol az elfelejtett kacatok között még meg kell lenni, nagyanyám tarkedli sütőjének, amely
hasonlatos volt a jobbára már szintén elfelejtett tükörtojássütőhöz. Morva nagyapám ugyanis a
vasárnapi ebédhez gyakran megkívánta a cseh fánkot, a tarkedlit, melyet természetesen mi,
gyerekek is nagyon szerettünk.
A langyos tejjel megfuttatott élesztőből, lisztből, cukorból, egy csipetnyi sóból a palacsintatésztánál
sűrűbb masszát keverünk, és megkelesztjük. Amikor megkelt, kevés olajat melegítünk a tarkedlisütőben, s egy-egy kanál tésztát teszünk a mélyedésekbe. A palacsintához hasonlóan, de kisebb
lángon mindkét oldalát jól átsütjük. Megszórjuk porcukorral, de adhatjuk lekvárral is.