2011. május 19., csütörtök

HÁ' mesehttps://picasaweb.google.com/bagoly.ma/HAMese

Há' meselányok s legények okulására, 7 hónapostól 1080 hónaposig ajánlott!

(ha szeretnéd kiszámolni, hogy az 1080 hó hány év, akkor oszd el 12-vel)– magyar népmesék alapján írta: Csák György

– látvány: Bagoly MariSzereplők:Hákli – Mezei Réka

Kelekóty – Seszták Szidónia

Gurgula –Szécsi DorottyaTörténik Mityóországban, ahol a ruha teszi az asszonyt. Minden a-körül forog, mint a lányok szoknyája is. Lehet bárki szegény, mint a templom egere, ruhája díszes, mesemondó.

A 3 leány szorgos, jóravaló, igyekvő, takaros, és egyéb jó dolgok. De mindemellett kelekótya, viháncoló és olykor hisztis is, ha a helyzet nem úgy kívánná.
https://picasaweb.google.com/bagoly.ma/HAMese


2011. május 16., hétfő

Csere-bere

Edina szappanjai jó célba értek, kedves ajándékká váltak gyerekeimnek húsvéti ajándék készült belőle.
Helyette én libuskákat készítettem ami szintén célba ért.

Ezeket a libuskákat-nem csak ennyi van:)- pedig* Mara varrta ... A meskán megtalálhatjátok! Még két cicuska is érkezett a libukkal, azt elfelejtettem fotózni... nagyon örültünk nekik is:)

2011. május 15., vasárnap

SZÓDABIKARBÓNA okosságok Trixitől

Szódabikarbóna
Áruházunkban már kapható a szódabikarbóna :-)
Nagyon sokan keresték már a háztartásban való sokrétű, olcsó és környezetkímélő alkalmazhatósága miatt.A szódabikarbóna gyengén lúgos, meleg vízben jól oldódó anyag. Jó nedvszívó és szagtalanító. A savakat szén-dioxid felszabadulása közben semlegesíti. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok melléktermékeként keletkezik. A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható. Manapság talán legtöbben gyomorégés ellen használják. Bár nagyon sok háziasszony próbálkozik vele a konyhában, fürdőszobában. Itt nemcsak fogfehérítésre, hanem folteltávolításra is. A szódabikarbóna is doppingol, fokozza sportteljesítményt. Nagyanyáink előszeretettel alkalmazták a szódabikarbónás lábáztatást. Különösen gyulladások, fertőzések, cukorbetegség, a szervezet savasodása, reuma és az immunrendszer gyengesége esetén ajánlott.

Fehérítő
 • Szódabikarbónát lehet nagytételben is venni. (NaturOnline webáruház)* Fele-fele arányban kell hozzátenni a mosandó ruhákhoz. Ahhoz hogy tényleg lássuk az eredményt ki kell tapasztalnunk az arányokat. Függ a mosandó ruhák mennyiségétől és a mosógéptől. A végeredmény mindeféleképpen lenyűgöző. 
 • Fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be
  egy tál langyos vízbe, majd pár evőkanál szódabikarbónát adjunk hozzá.

Fertőtlenítő

 • Fehér ruhákhoz használjunk egy-két kanállal. 

Folttisztítás

 • Sokkal olcsóbban jövünk ki a mosásnál, ha nem méregdrága foltisztítót használunk. 

Emésztést könnyítő
 • Ég a gyomra? Nehezen, emészt? Könnyen segíthet rajta! Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. 

Szagelnyelő
Szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a szagokat is. 
 • Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. 
 • Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.

Továbbá:
 • Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát     is szórunk a vízébe.
 • Ha kemény a víz szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
 • Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
 • Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
 • Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz. 
 • A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta. 
 • Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
 • Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
 • A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le. A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
 • Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
 • Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától
 • Teáskanna vízkőtlenítéséhez, ecettel felpezsdítve


A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. 
Forrás:szelektiv.hu, wikipédia
*eredeti cikkben nem szerepel