http://melzamelo.blogspot.hu/2010/04/bolsinha-japonesa-japanese-purse.html
2013. április 23., kedd
Házi fehér kenyér
Házi fehér kenyér
Hozzávalók
A tésztához:
- 90 dkg búzaliszt (BL55)
- 1 csapott evőkanál só
- 4 kávéskanál kristálycukor
- 3 dkg élesztő (friss)
- 6 dl víz
- 3 evőkanál étolaj
A kenéshez:
Elkészítés
1
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. Az élesztőt egy pohárban kevés, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldódjon.
2
Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk maradék langyos vizet és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvehet még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc), egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle
3
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni. 2 órán át hagyjuk kelni. 2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.
4
És ismét visszatesszük 1 órát kelni a tésztát. Ha ez megvan, ismét leeresztjük és formára igazítjuk.
5
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük.
6
Amíg kel, addig felverjük a tojást a kenéshez és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.
Kovászos házi kenyér recept / Feltöltötte zuborandi/
Kovászos házi kenyér
Hozzávalók
A kovászhoz:
- 15 dkg búzaliszt (BL55)
- 1 csapott mokkáskanál kristálycukor
- 1 dl víz
- 1 apró csipet só - jódozott, finomított
- 0.5 dkg élesztő (friss)
A tésztához:
- 50 dkg búzaliszt (BL55)
- 2 púpozott teáskanál só - jódozott, finomított
- 2 dkg élesztő (friss)
- 3 dl víz
Elkészítés
4
Kb. 10 percig dagasztom. A liszt minőségétől függően egy kevés vizet tehetünk még hozzá ha szükséges.
9
Még egyet hajtok rajta. Tenyeremmel jól lenyomkodom, összezárom a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek.
12
200 fokon kb. 70 percig sütöm gőzös légtérben. Ezt úgy szoktam csinálni,hogy amikor bekapcsolom a sütőt beteszek a sütő aljába egy üres tepsit. Ez felforrósodik. Amikor beteszem a kenyeret sülni beleöntök 5 dl vizet az üres tepsibe. Óvatosan kell, mert a gőz egyből felcsap.
Kovászos-magos házikenyér
Kovászos-magos házikenyér recept
Hozzávalók
Kovászhoz:
- 15 dkg kenyérliszt (BL80)
- 5 dkg rozsliszt (RL190)
- 1.25 dkg élesztő (friss)
- 2.5 dl víz
Kenyérhez:
- 15 dkg búzaliszt (BL55)
- 45 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1.25 dkg élesztő (friss)
- 3 dl víz
- 2.5 dkg só - tengeri
- 1 marék olajos magok vegyesen
Elkészítés
1A kenyérsütést megelőző este elkészítjük a kovászt.Abba az edénybe, amiben majd dagasztani fogunk, kimérjük a kovász hozzávalóit,hozzáöntjük a langyos vizet, összekeverjük. Ennek időigényét nem tüntettem fel,mert ijesztő lenne! Kb. 1 perc alatt összekeverhető, a többire csak várni kell!Ezután az edényt bekötjük egy műanyag szatyorba, és meleg helyre tesszük.2A kovászt tartalmazó edénybe tesszük a kenyér összes többi hozzávalóját,kivéve a magokat (ha azt is akarunk bele, azt később tesszük hozzá). Előszöregy fakanállal összekeverjük, majd a robotgép dagasztóspiráljával3Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipót formázunk belőle. Tiszta ruhával bélelt kosárba/edénybe tesszük, letakarjuk. 25-27 C fokos helyen kb. másfél órát kelesztjük.4Ha magos kenyeret szeretnénk, tehetünk bele, tökmagot, diót, szezámot, lenmagot, ízlés szerint kb. 1 maréknyit. Én a tökmagot előtte kicsit megpirítom.5A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kilapogatjuk és rászórjuk a magokat. Szépen összegyúrjuk, kenyérformára igazítjuk, tepsire tesszük. Átlósan 4-5 ször bevágjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 45 percig újra megkelesztjük.6A sütőt bekapcsoljuk 240 C fokra. Ha a kenyér szépen megkelt, lespricceljük vízzel a tetejét, és a forró sütőbe tesszük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)