2013. május 1., szerda

Szúnyog riasztó


2013. április 28., vasárnap

Pitypang méz

Pitypangméz receptje:

Két nagy marék pitypangvirágot 1 l vízben felfőzünk. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről, és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük a főzetet, és jól kinyomkodjuk.
Az 1 l léhez hozzáadunk 1 kg. cukrot, egy citromot, karikára vágva, és fedő nélkül, közepes lángon főzzük. A fehér cukrot, hogy kissé megreformáljuk, helyettesíteni lehet nádcukorral, és így még egészségesebb!
Vigyázni kell, hogy ne forrjon és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik! Nagyom finom és egészséges mézet kapunk

PESTÓ


Pesto, újhagyma szárából.http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2013/04/az-ujhagyma-meltatlanul-mellozott.html

A tavasz derekán járunk, és lassan lecseng a medvehagyma őrület. Ennyi medvehagymás receptet, posztot még nem láttam. Legutóbb, a Gyulai Pálinkafesztiválon, három medvehagymás pogácsát volt lehetőségem megkóstolni. Főztünk, és a vendégeinknek, épp ez jutott eszébe. Két margarinos, hajtogatott, és egy szintén hajtogatott, (tekert) vajas pogi volt köztük. A vajas jobb lett! Még a másik két alkotó is megjegyezte, hogy legközelebb vajjal készítik. Majd jövőre! Merthogy a medvehagyma szezonnak vége.

Az így árult medvehagymát, nem biztos,
hogy sikerül elültetni. A földből kitépve
annyira sérülhet gyökere, hogy elpusztul. 
Láttam viszont a neten keringő, sok medvehagymás kép közt egyet, ami kicsit felnyomta agyamat. Olyan medvehagymát árultak, ami gyökerestől lett kitépve a földből. 
A medvehagymának, csak a levele használható, és azzal, hogy gyökerestől tépjük ki, hosszú időre kiirtjuk a medvehagyma populációt. 
A medvehagyma szaporodása, hosszú ideig tart!

Bosszúságomban, kimentem a piacra, és én is találkoztam ugyanilyen módon árult medvehagymával. A kofa féláron ideadta a két csomót, mert annyira el volt fonnyadva, hogy... Kísérleti jelleggel, eldugtam. Az eredményről be fogok számolni. Egyáltalán nem biztos, hogy megfakad.


Róla szól írásom. Az újhagyma száráról.

A másik, ami miatt nemtetszésemet fejeztem ki, a hihetetlen pazarlás. Mindjárt elmondom, mire gondolok.


Így szárítottam nyáron, az újhagyma szárát.


Újhagymát vettem. A kofa, rögtön le akarta tekerni a szárát. Rá kellett szólnom, hogy ne csinálja! Megkérdezte, miért van szükségem rá! Úgy kellett bizonygatnom, hogy rendkívül sok mindenre használható. Mivel neki is elmondtam, nem tarthatom titokban. Nincs is szándékomban, hiszen arról vagyok híres, hogy megosztom tapasztalataimat. 
A piacról hazafelé jövet viszont, majd infarktust kaptam! Láttam mikor az egyik árus, több kilónyi újhagymaszárat dobott ki. Ez már nekem is sok volt!

Kapóra jött kedves Gasztopajtim, Farkas Betti felkérése, hogy nekem szeretné átadni a stafétát, a Gasztroblogok oldalon. 
Ismeretségünk egy évre tehető. Egymás ellen indultunk egy versenyen, és barátok lettünk. Köszönettel tartozok neki! Talán, azért kezdtem blogolni, mert hatással volt rám oldala, a gasztronómia szeretete. Meg a verseny, és a sok elismerés. Köszönöm!
Most, hogy hosszan írtam az előzményekről, jöjjön végre az újhagyma. Annak is az egyik legfinomabb, de méltatlanul hanyagolt része, a szára. 

Újhagyma szárítva, morzsolva. 
Én, nagyon sok mindenbe használom. Kevesen tudják, hogy kitűnően szárítható. A legínségesebb, téli hónapokban is van a nyáron szárított, karikázott, majd morzsolt újhagymaszárból. A legegyszerűbb dolog a szárítása. Karikára szelve, szellős helyen, tálcán, félárnyékban szárítani a nyári hónapokban, majd bébiételes üvegben, felcímkézve tárolni, míg el nem jön a következő szezon. Jól osztottam be! Már csak egy üveg maradt! 
Mire használható? Mindenre! Mindenre, amibe hagymát tennél, és azt szeretnéd, hogy ne legyen túl karakteres, a hagyma íze. Salátákba, paprikásba, de szinte minden ételbe. Az újhagyma viszont sokkal gyengébb, mint a vöröshagyma. Ugyanaz a hagyma íz, de lényegesen lágyabb. Ha főzöl vele, nem kell az elején hozzáadnod. Elég, ha ezt a vége fele teszed. Gyorsan szétfő! 

Tudom, tudom! Elvárjátok, hogy ne csak a süket dumát olvassátok, hanem végre valami receptet, vagy legalább receptszerűséget is kapjatok, a pénzetekért. Mert az idő pénz! Még az az idő is, amit bejegyzésem olvasásával töltetek.

Így készítettem az újhagyma szárából pestot.

Hirtelen felindultságomban, két módon hasznosítottam az újhagyma szárát. Meg fogtok lepődni! Pestot is csináltam belőle. Nagyon finom pestot! 
A frissen készült pestom, üvegbe zárva. 
Nem én lennék, ha nem kísérleteznék. Nem tudom miért van, de eddig szinte semmit nem tudtam elrontani. Ezt sem! 
Az újhagyma zöld szárát felszeltem, friss lestyánt, és petrezselyem zöldet vágtam hozzá, néhány fokhagymagerezddel, erdei mogyoróval, olívaolajjal, kevés sóval, őrölt borssal összeturmixoltam. Ennyi az egész. Nem csináltam sokat, de néhány napig elég lesz. Pirítósra kenve, saláta, tükörtojás mellé, tésztára, húsos tölteléknek, de raviolihoz is ajánlom. Tudom, semmi köze az eredeti pestohoz, mert az bazsalikomból készül, fenyőmaggal. De a pesto zúzottat jelent, és mindenre értelmezhető, ami zöld, és finom.
Így készítettem tehát én, az újhagyma szárából pestomat.

Így sikerült. Hamar el fog fogyni.

Próbáljátok ki! Nem fogtok csalódni! Azt, hogy a kuka mélyén végezze ez a finom, de méltatlanul nélkülözött alapanyag, nem érdemli meg! Jobb sorsra érdemes!




Képkeret készítés

INTELEM




 Csak olyan hátizsákot érdemes felvenni, amibe minden egyes belevalót gondosan mérlegelve pakoltunk be és mellécsomagoltunk a lelkünkből egy féltve őrzött darabkát is. Akkor legyen akármilyen nehéz az a zsák, soha nem érzünk rá vágyat, hogy letegyük.
Galgóczi Dóra