2013. március 2., szombat

2013. március 1., péntek

Ki süz nekem ilyent?


ŐSZIBARACK SÜTI

Hozzávalók:

A tésztához: 75 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál ecet, (esetleg kis tej).

A töltelékhez: 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl rum, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál baracklekvár.

A díszítéshez: piros és zöld ételfesték, kristálycukor, marcipánlevelek, csokidarabkák.

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a szódabikarbónát, az ecetet, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, kis tejet adjunk apránként hozzá. Egy jól gyúrható, könnyen formázható masszát kell kapnunk.

A tésztából lapos tallérokat formázunk, és egymástól 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 10-12 perc alatt világosra sütjük.

A megsült sütemények belsejét karalábévájóval, hegyes kis késsel vagy éles szélű mokkáskanállal kikaparjuk az aljuk felőli oldalon. (Vigyázat, nagyon könnyen törnek, óvatosan kell dolgozni velük!)

A kikapart tésztát egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a töltelék hozzávalóit, és egybegyúrjuk.

Két-két üreges tésztafélgömböt összeragasztunk a töltelékkel.

Az egyberagasztott gömböket kis ételfestékkel megszínezzük, aztán kristálycukorba hempergetjük.
Díszíthetjük őket csokidarabkákból formált szárakkal és marcipánlevelekkel.

forrás:http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek--edessegek/ozsibarack-suti.html

2013. február 26., kedd

Hogy kerül a minta az anyagra

A minap egy csúnya foltot kellett "behímeznem" egy farmernadrágon...az életemből éveket rabolt el mire a minta rákerült...de azóta ezt találtam...http://www.facebook.com/media/set/?set=a.197012623769789.45595.151205515017167&type=3

Ezzel a módszerrel biztos nekem is kedvem lesz kedvenc mintáimat átmásolni

2013. február 25., hétfő

Fogzik a baba



http://www.femina.hu/gyerek/az_5_leghatekonyabb_termeszetes_modszer_fogzasi_kinok_ellen


http://www.borostyanbolt.hu/index.php/erdekessegek-informaciok-a-borostyanrol/borostyan-nyaklanc-fogzasra.html


http://borostyanlanc.hu/


http://www.matti.hu/termekek/egyeb_babatermek/egyeb/matti_borostyanlanc_babaknak.html

Tavaszi fa medál

http://www.facebook.com/media/set/?set=oa.129722870536530&type=1

ezt meg kéne tanulni...

Uborka virág készítése




Ezt a csodás módszert muszáj volt elmenteni...kipróbálni.

2013. február 24., vasárnap

Húsos batyu





Recept:
Hozzávalók
Tésztához
80 dkg liszt 5 dkg élesztő 1 evőkanál cukor 5 dl tej 1 csapott evőkanál só 2 dl étolaj ( NEM kell bele tojás!!)
Töltelékhez

sonka kockára vágva ( 30 dkg), 2 db lilahagyma, 2 db kukorica konzerv, sajt reszelt ( 25-30 dkg), 2 db fokhagymagerezd,1 db nagy tejföl, bacon kockára vágva
Tetejére
2 evőkanál tejföl,1 tojássárgája, szezámmag ( lehet lenmag és társai is)
Elkészítés
1 dl langyos tejben ( tegyünk bele 1 csipet cukrot) felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk.


Konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. ( 40 perc-1 óra)
Megfelezzük a tésztát,vékonyra kinyújtjuk,
megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, majd ráhalmozzuk a sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, sajtot
és feltekerjük, éles késsel háromszögekre vágjuk.
Megkenjük a tetejét tejföl és tojássárgája keverékével, majd háromszögeket vágunk belőle. ( én itt most fordítottam, előbb vágtam fel, és utána kentem meg ez így is-úgy is működik.
A tetejére szezámmagot szórunk és 180 fokon 15-20 percig sütjük.