KONYHAI TURPISSÁGOK
Mivel
soha nem kedveltem a csirkemellet, főleg a tyúk vastag, száraz húsát, mindig
igyekeztem tőle megszabadulni, holott a legdrágább alkatrésze a
szárnyasoknak. Itt tanultam meg, hogy mielőtt pl. kirántanám, éjszakára
íróban (savanyú tej) kell áztatni, amitől igen finom zamatos íze lesz. Nem
lesz száraz, hanem olyan lesz, mint a borjúhús.
Van
úgy, hogy rengeteg gyönyörű petrezselyem van a - kb. 2 nm-es -
kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs. Itt tanultam meg azt is, hogy
amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg kell mosni, nem kell
összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és az
aromáját, hanem össze kell tekerni szivar alakúra, és be kell csomagolni jó
szorosan nylon zacskóba és így kell tárolni a mélyhűtőben. Ha szükség van rá,
úgy fagyott állapotban gyönyörűen lehet szeletelni, és épp olyan az íze és az
állaga, mintha épp akkor szedtem volna frissen a kertből.
A
petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így
teszem zárható üvegbe.
Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom
(fasírozott, töltöttpaprika, töltött csirke),
valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.
Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy
spagettivel
végezzük, így biztos nem károsodik a forma.
A
krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a
rántásba reszelt hagymát teszünk.
Ha
a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét,
legyen az főzelék vagy leves.
Ha
a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem
"köpköd" sütés közben
Amikor
olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott
gyümölcs
héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű
edénybe teszem és lefagyasztom..
Süteményekhez kiváló.
A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor
elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
Fasírozott
készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat,így nem ragad az
edényaljához,
és az olaj is kevésbé habosodik.
A
sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem
száradnak ki..
A
fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány
percre.>
Fűszereket
nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.
Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy
más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
A
füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte
hideg vizet engedsz rá.
Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
Ha
túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához,
nokedlihez, stb.
teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe lesz tőle.
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt
zöldséget összeturmixolom.
Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
A
szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm,és amikor már
majdnem kész a leves
(gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
A
túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forróvízbe. Gyors és nem
maszatolós.
Ha
a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd
előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne..
Kovászos
uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem
az üvegbe,így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.
Ha
megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel - VAGY szórj rá lisztet !
Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen,
egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
A
mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt:
nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit
mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
Mikróban
melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután
kivettük, keverjük fel.
Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit,ha vízfürdőbe rakjuk
(pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beletszünk egy magas
falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést
is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a
vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett
részt: nem fog felhólyagosodni.
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a
fehérjét, és másnapig használjuk fel:rántottához, omlettekhez, panírozáshoz
lazítónak kiváló,
ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.
Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a
fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt:
vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le.
Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, Ez tartósítani
fogja.
Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.
Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad,
Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe
tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel
készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le,
és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas
ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,
sokkal több palacsinta süthető belőle.
A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg
vizet öntünk a főzőléhez.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy
kis sört is öntünk.
Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat.
Garantáltan
lecsusszan róla a méz!
A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen
reszelhető.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a
módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire
szükség van.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le,
hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem,
ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból
, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.
A
hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda,
ahonnan el akarjátok űzni őket!!!
Áttetsző
jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.
A
Tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)
Rágógumi
a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe
A
fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg
vízben !-ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
Hajad
nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg,
VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTŐBE!!!
Hogy a
citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána
csavard
Hogy
ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret
a káposzta tetejére,(egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a
káposzta közé)
A
hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.vagy tegyél a szádba vizet!
Hogy a
krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát
Tintafolt
a ruhán ? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak
utána mosd ki.
Távol
tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a területet ahol
tanyáznak. Elmennek másfelé,
Kínai közmondás;
Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi
kötelességed, hogy azt Te megoszd mással !
|
|
|