2014. december 4., csütörtök

Zöldeket főzök: Sütőtök és alma - alapok a dzsemfőzéshez

Zöldeket főzök: Sütőtök és alma - alapok a dzsemfőzéshez: Nem szeretnék tudományos értekezést írni, miféle nagyszerű hatásai vannak e két gyümölcsünknek, erről sok-sok cikk szól. Csak azt szeretném ...

Zöldeket főzök: Kandírozott narancshéj - ínyenc ropogtatni való "h...

Zöldeket főzök: Kandírozott narancshéj - ínyenc ropogtatni való "h...: Nem kizárólag a narancsdzsem készítésénél keletkezik narancshéj felesleg... Eddig sosem gondoltam rá, hogy felhasználjam, mert én magam nem ...

Zöldeket főzök: Confiture d'orange - avagy narancsdzsem a magam mó...

Zöldeket főzök: Confiture d'orange - avagy narancsdzsem a magam mó...: Immár 3-4 éve a karácsony előtti készülődés része lett a házi narancsdzsem készítése. Eleinte csak a családban ajándékoztam, ma már a baráti...

2014. november 30., vasárnap

Gazdag Erzsi: Honnan jöttél Télapó



Gazdag Erzsi: Honnan jöttél Télapó?

Honnan jöttél, Télapó?
– Hóországból, hol a hó
hegyvastagnyi takaró
a tenger meg hat akó.
Jegesmedve barátom
varrta meg a kabátom.
Kibélelte bundával,
hogy az úton ne fázzam.
Szarvasomat befogtam,
szíves szóval biztattam:
"úgy szaporázd a lábad,
szél se érjen utánad.”
Meseország (világos)
Hóországgal határos.
S Meseországból az út
egyenesen ide fut.
Szerencsémre nyitva volt
útközben egy mesebolt.
Jöttek elém tündérek,
megkérdezték, mit kérek.
"Nem kérek én egyebet,
csak amit a gyerekek:
diót, csokit, mogyorót,
Ráadásul minden jót!"
S halljátok csak! Mily csuda:
termett ott egy mesefa
Meseország közepén.
Arról szüreteltem én.
Szedtem róla száz mesét.
Mind a száza csudaszép,
altató és ringató.
Gyerekeknek ez való.
Zsákba raktam mind a jót:
diót, csokit, mogyorót,
babát, mackót, madarat,
tücsköt, szöcskét, bogarat.
Tücsök, szöcske megszökött,
megugrott egy híd fölött,
Elrepült a legyecske...
Itt a mese helyette.

MIKULÁS MESE

 http://gyor.babamama.info/.../veress-miklos-mese-a.../

Veress Miklós: Mese a Mikulásról  

images

Erdő mélyen farakás,
ott lakik a Mikulás.
Piros arca, mint kalács.
Szakálla, mint a faháncs.
Csalogasd ki, énekelj,
mint kerengő hópehely.
Dalalj, dalolj havakat,
álmodj paplanod alatt.
Ne lesd meg a Mikulást,
rajta varázsos palást:
úgy látsz át a süvegén,
mint az ablak üvegén.
A puttonya fél vagon,
szánja vihar a havon,
éjszakába ne tekints-
meglesz reggelre a kincs.
Ott lakik ám a kalács
ízében a Mikulás.
Szeme, mint a hópehely,
hogyha csillog, énekelj!
A pék szitál, az ég szitál,
havas a rét, lisztes a tál.
Kalács készül, esik a hó,
nemsokára jön Télapó!
És ahol jár, hópihe száll,
hópaplan alatt a fűszál.
Az őz is csak keresgélget,
hol találna eleséget.
Fagyos ágra holló röppen,
szellő szárnyán szarvas szökken.
Nyúl is nyargal, róka is fut,
nem keresi merre az út.
Néz a mókus odújából,
ki-kijön és fázva táncol.
Fák között a hó keringel,
messziről egy szán csilingel.
Fenn a szánon ül Télapó,
teli a szán, jól látható.
Mennyi mindenféle játék,
mennyi tündöklő ajándék!
Ahol megáll, játékhalom
sorakozik az asztalon,
Csokoládé, szaloncukor,
kisautó és bababútor.
Hát a pallón? Villanyvasút!
Kisvágányon kisvonat fut.
El-eltűnik a domb mögött,
pirinyó kis házak között.
Odakünn is vonat robog,
füstfátyola messze lobog.
Szétterül az egész tájon,
oly szép, mint egy gyermekálom.
Kinn is fenyő, benn is fenyő,
sok gyerekszem mind nevető.
Néznek a szállongó hóra,
így gondolnak Télapóra

HÁZI KLENYÉR 5 perc alatt

Öt perc a munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés kenyere! Nagyon jó kis aduász arra az esetre is, ha elfogy a kenyér, vagy nincs kedvünk boltba menni, mert vacak az idő.

Nem egyszer találkoztam már a dagasztás nélküli kenyérrel különböző blogokon, de megmondom őszintén az, hogy valamit nem kell dagasztani, önmagában enyhén szólva kevés, ha azt nézzük, hogy 12 órát kell pihentetni a tésztát, aztán további egy órát, meg a tálat melegíteni még húsz percig.  Na ez nem az a recept! Hanem az, ami ötperces munkával kezdődik és harminc percnyi láblógatás után ropogósra sült kenyérrel ért véget. Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a héja kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell tépnünk, könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos…
20140307_132219l
20140307_1418h09
20140307_141809
A mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.
Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
– 2 dl víz (1 pohár víz)
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.
20140307_124118
A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.
20140307_124553
Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre
Jó étvágyat!
Szerző:Rupáner-Gallé Margó

Szabásminták

https://www.google.hu/search?q=moldesedicasmoda+blogspot&biw=1280&bih=709&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-7t6VOWKLsbfywOemYCYBQ&ved=0CCwQsAQ