2019. október 7., hétfő

Habos linzer

Hozzávalók:



Tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
1 db tojás sárgája
1 db citrom reszelt héja

A habhoz:


4 tojás fehérje
36 dkg cukor

Díszítéshez:

barack lekvár
5 dkg ét- vagy tejcsokoládé, 1 evőkanál étolaj

Elkészítés:



A tészta hozzávalóiból linzertésztát készítünk. Jól összegyúrjuk.
Vékonyra kb 3 mm-esere nyújtjuk. Karikákat szaggatunk belőle,és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180C°-on sütjük, de vigyázzunk meg ne barnuljon. Még forrón szedjük ki a tepsiből mert ha meghűl akkor nagyon törik.
Elkészítjük a habot: 24 dkg cukrot kevés vízzel (épp hogy ellepi a cukrot) sűrűre főzzük. Ezt nagyon kis lángon csináljuk, mert ha karamellizálódik a cukor akkor nem lesz szép fehér. Míg főzzük kevergetni nem szabad. Addig főzzük amíg szépen gyöngyözni nem kezd.
Közben a tojásfehérjét fölverjük a maradék 12 dkg cukorral. Kemény habot verünk. Lassan hozzácsorgatjuk a főzött cukrot. A főzött cukorral együtt még egy rövid ideig verjük a habot. ( A hab kemény legyen)
Ezután a már meghűlt linzerkarikákat visszarakjuk a kihűlt tepsikbe és nyomózsákból a habból kört formázunk rá. Utána a sütőbe 100 C°-on szárítjuk kb. 15 percet. ( addig míg a hab már nem ragad hanem szépen megszárad). Mikor kész akkor a közepébe lekvárt teszünk. A tetejét csokival díszítjük. ( Gőz fölött a csoki és étolaj fölolvasztva)