2012. december 6., csütörtök

Mézeskalács ALAP RECEPT ( és omlós, puha)



Mézeskalács alaprecept

(mézeskalácshoz)

Hozzávalók:

125 g folyékony méz
200 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
150 g lágy vaj vagy margarin
4 evőkanál tej
3 csepp Dr. Oetker Aroma mandula
1 csapott teáskanál fahéj
400 g liszt
100 g Dr. Oetker Gustin Étkezési Keményítő
2 csapott evőkanál kakaópor
1 tasak Dr. Oetker Sütőpor

Elkészítés:

Egy lábasban felmelegítjük a mézet, a cukrot, a vanillincukrot, a vajat vagy margarint és a tejet, amíg a méz és a cukor meg nem olvad. A kihűlt masszába belekeverjük a többi hozzávalót, majd belisztezett munkalapon kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük a süteményt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2-3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 - 15 perc
                                                    x x x

Omlós mézeskalács


Hozzávalók:

  • a tésztához:
  • 55 dkg liszt
  • 30 dkg Rama margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 4 dkg kakaó
  • 1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • A díszítő mázhoz:
  • 1 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • kevés citrom

Elkészítés:

A lisztet a kakaóporral elkeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. A többi hozzávalóval együtt, határozottan összegyúrjuk. A kész tésztát 3 órán át pihentetjük, majd kissé átgyúrjuk. Kinyújtjuk 3 mm vastagra, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük, úgy 5-6 percig. Kihűlés után díszíthetjük, de azonnal fogyasztható.

A díszítéshez a tojás fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot kanalanként hozzákeverjük. Elektromos habverővel keverjük addig, amíg a porcukor szemcséit már nem érezzük, ez úgy 15-20 perc. Keverés közben egy kevés citromlevet csepegtetünk bele, ettől fényesebb lesz a máz. 
                                                              x x x 

Nagyon puha mézeskalács


Hozzávalók:

  • 9 evőkanál kristálycukor
  • 2 egész tojás + 2 tojás sárgája
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 7 dkg zsír
  • 7 dkg vaj
  • 2 kanál tejföl
  • 9 evőkanál méz
  • fél evőkanál szódabikarbóna
  • 60 dkg liszt

Elkészítés:

A cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat és a tejfölt egy tálban összekavarom. A szódabikarbónát a mézzel felforralom, majd a masszához öntöm, és belerakom a lisztet, összedolgozom. Pár órára hűtőbe teszem, akkor könnyebb vele dolgozni, de volt már, hogy idő hiányában azonnal nyújtottam és sütöttem.

Nagyon pici lisztet szoktam szórni a nyújtódeszkára, mielőtt kinyújtom, nem igényli a tészta, de én parás vagyok, tehát lisztezek. Félujjnyira nyújtom, kiszaggatom.

Előmelegített sütőben, kb. 160-180 fokon pár perc alatt világosra sütöm, ne barnuljon meg nagyon, mert akkor nem marad puha.

Különféle alakzatokat szoktunk kiszaggatni, amit pedig a fenyőfára szeretnénk tenni, abba hurkapálcikával szúrunk egy lyukat, hogy később át tudjuk rajta fűzni a cérnát. Díszítéshez 1 tojásfehérjét szoktam elkeverni annyi porcukorral, hogy folyós, szép fehér masszát kapjak. Pár óra alatt megszárad.

Megjegyzés:

Ha készen van akkor egy nagy tál aljába beleteszek egy meghámozott almát, köré ültetem a mézeskalácsokat, és letakarom az egészet egy koyharuhával. Nagyon sokáig puha marad, amit viszont a fenyőfára szeretnénk tenni, azt nem takarom le, mert ha túlpuhul, átszakítja a cérnát a tészta és leesik a fáról.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése