2012. december 6., csütörtök

Mézeskalács HÁZIKÓ (Recept)

http://youtu.be/Lqr0lHfUmqw


Mézeskalács házikó

Hozzávalók:

300 g folyékony méz
75 g porcukor
2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 tojás (közepes méretű)
50 g lágyvaj vagy margarin
4 evőkanál víz
600 g liszt
30 g kakaópor
3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Megkenéshez:

Kevés folyékony tejszín

Mázhoz:

200-300 g porcukor
1-2 tojásfehérje

Díszítéshez:

Diófélék
Kevés porcukor

Elkészítés: 

A tésztához a mézet, a cukrot, a vanillincukrot, a tojást, a vajat vagy margarint és a vizet a robotgép keverőfejével a legmagasabb fokozaton jól elkeverjük. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük, átszitáljuk, és a robotgép gyúrófejével beledolgozzuk.
Ezután liszttel meghintett munkalapon sima tésztává gyúrjuk és 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk.
Először a ház elejét és hátulját vágjuk ki (legjobb, ha papír sablont használunk). Oromoldalak: oldalhossz 10 cm, oldalmagasság 5 cm, taréjmagasság 14 cm. Ezután kivágjuk a tetőt (2 darab 14 x 12 cm nagyságú téglalap) és a ház oldalait (2 darab 5 x 12 cm nagyságú téglalap).
A tésztadarabokat sütőpapírral kibélelt sütőlapokra helyezzük, tejszínnel megkenjük. A maradék tészta egy részéből különböző méretű alakzatokat szaggatunk ki, ezeket a tetőre rakjuk, és tejszínnel megkenjük. A sütőlapokat egymás után (légkeveréses sütő esetén egyszerre) a sütőbe tesszük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc sütőlaponként

A kisült elemeket a sütőpapírral együtt a sütőlapokról tortarácsokra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Az alap elkészítéséhez a maradék tészta egy részét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és tejszínnel megkenjük.
A maradék tésztából kerítést, fenyőfákat és a ház bejáratára kerülő lapokat formálunk. Ezeket is a sütőlapra helyezzük, és tejszínnel megkenjük. Az elemeket az előzőek szerint beállított sütőben kb. 15 percig sütjük, majd tortarácson hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a porcukrot és a tojásfehérjét sűrű masszává keverjük.
A ház részeit az alapon kevés mázzal összeállítjuk. A mázat hagyjuk megszáradni. A házat, a fenyőfákat és a kerítést a maradék mázzal díszítjük. A mézeskalácsházat a diófélékkel és édességekkel díszítjük. Az egészet porcukorral meghintjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése