2012. december 6., csütörtök

Karácsonyi ILLATOS SÜTIK


http://www.mindmegette.hu/valogatas/illatos-karacsonyi-sutemenyek-235

Csokis pöffeteg


Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg csokoládé
  • 25 dkg liszt
  • 2 kanál tej
  • vanília
  • fél csomag sütőpor
  • 1 kiskanál fahéj
  • porcukor a hempergetéshez

Elkészítés:

A vajat összekeverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a gőz fölött megolvasztott csokoládét. Belevegyítjük a fahéjat, a sütőport, a tejet és a vaníliát, majd a lisztet. A kész masszát fóliába csomagoljuk és éjszakára a hűtőben tartjuk.

Másnap reggel a kemény tésztát késsel feldaraboljuk, és diónyi golyóbisokat gömbölyítünk belőle, majd megforgatjuk a porcukorban is.

Sütőpapíros tepsiben közepes hőfokon, előmelegített sütőben 12 percig sütjük (nem tovább!!!).

Megjegyzés:

Figyeljünk oda a csokoládé minőségére. 

Diós-mazsolás vaníliakifli



Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vanília-aroma
  • 1 marék mazsola

Elkészítés:

A diót ledaráljuk a mazsolával, majd az összes hozzávalót összedolgozzuk. 1 órára a hűtőbe tesszük.

Ha kivettük, kifliket (vagy más formákat, szíveket, gyakorlatilag bármit) formázunk belőle. Zsírpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha az alja barna, akkor jó, ez kb. 8-10 perc.

Még melegen beleforgatjuk a porcukorba, de lehet csokoládéval is díszíteni.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!

Kandírozott gyömbér



Hozzávalók:

  • 40 dkg gyömbér
  • 1 bögre cukor
  • 1/2 bögre barnacukor

Elkészítés:

A gyömbért megtakarítjuk és gyufaszálra vágjuk.

Egy edénybe 1 bögre vizet és 1 bögre cukrot teszünk főni, amikor a szirup már gyöngyözik, hozzáadjuk a gyömbérdarabkákat, és lassú tűzön majdnem 1 órát főzzük. Közben gyakran kevergetjük, figyelve, hogy ne égjen oda.

Amikor a gyömbér megfőtt és a cukorszirup teljesen átitatta, szűrőben alaposan lecsöpögtetjük (a szirupot el lehet külön fogyasztani teában, vagy ásványvízzel hígítva üdítőnek), és sütőpapírra szórt barnacukorban megforgatjuk.

Legalább 1 napig szellős helyen szárítjuk.

Megjegyzés:

Amikor gyömbért vásárolunk, igyekezzünk minél frissebb, feszesebb héjút választani, amelyik már száraz kívül, az fás belül is.

A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!

Almás zserbó szelet



Hozzávalók:

  • egy 25×39 cm-es tepsihez:
  • 35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg Rama margarin vagy 15 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg cukrozott darált dió
  • 1,5 kg alma reszelve, párolva, kihűtve
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor vagy 2-3 evőkanál méz
  • A sütemény lekenéséhez:
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport, és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk.

Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.

Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rá simítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, erre jön a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal. A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük.

Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején mintákat húzunk. Még 10 percet pihentetjük, míg a tojásfehérje rászárad, és 180 fokon aranybarnára sütjük. Szép csillogós, márványos lesz a sütink teteje.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Nagymama mézes kuglófja


Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 20 dkg langyos méz
  • 20 dkg liszt
  • 3 kávéskanál fahéj
  • kevés őrölt szegfűszeg (vagy ezek helyett 2 kávéskanál mézes fűszerkeverék)
  • 1 kávéskanál sütőpor

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük, hozzáadjuk a sárgákat is, és jó sűrű habot verünk belőle. Ezután a langyos (!) mézet (én nem szeretem a folyós akácmézet, ezért mindig virágmézzel csinálom) belecsorgatva még kb. 5 percig verem, majd a sütőporral elkevert lisztet, a fűszereket beleszitálom a masszába. Óvatosan alákeverem a lisztet, majd egy alaposan kikent, lisztezett kuglófformába öntöm.

Mérsékelten forró sütőben (kb. 170 C fokos) kezdem el sütni, és 10 perc után még lejjebb veszem a hőfokot, úgy nagyjából 150 C fokosra. A lényeg, hogy lassan süljön, legalább 45-50 percig, hogy rendesen átsüljön. A méz miatt kell óvatosan sütni, mert könnyen megég, megbarnul. Beleszúrt hústűvel vagy kötőtűvel ellenőrizzük, hogy nem ragad-e már.

Miután kisült, meglisztezzük a tetejét, majd deszkára borítva hagyjuk kihűlni. Még langyos állapotában leönthetjük cukormázzal vagy csokival. Én most marcipán ízű cukormázzal vontam be.

Megjegyzés:

Gyerekkoromban nagyapám méhészkedett, ő szolgáltatta az alapanyagot, a mamám meg ilyen isteni kuglófot sütött belőle! Amikor ezt sütöm, mindig nosztalgiázok! :)

A receptet és a fotót Erzsi42 küldte. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése