http://www.mindmegette.hu/valogatas/illatos-karacsonyi-sutemenyek-235
Csokis pöffeteg
Hozzávalók:
- 10 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 20 dkg csokoládé
- 25 dkg liszt
- 2 kanál tej
- vanília
- fél csomag sütőpor
- 1 kiskanál fahéj
- porcukor a hempergetéshez
Elkészítés:
A vajat összekeverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a gőz fölött megolvasztott csokoládét. Belevegyítjük a fahéjat, a sütőport, a tejet és a vaníliát, majd a lisztet. A kész masszát fóliába csomagoljuk és éjszakára a hűtőben tartjuk.
Másnap reggel a kemény tésztát késsel feldaraboljuk, és diónyi golyóbisokat gömbölyítünk belőle, majd megforgatjuk a porcukorban is.
Sütőpapíros tepsiben közepes hőfokon, előmelegített sütőben 12 percig sütjük (nem tovább!!!).
Másnap reggel a kemény tésztát késsel feldaraboljuk, és diónyi golyóbisokat gömbölyítünk belőle, majd megforgatjuk a porcukorban is.
Sütőpapíros tepsiben közepes hőfokon, előmelegített sütőben 12 percig sütjük (nem tovább!!!).
Megjegyzés:
Figyeljünk oda a csokoládé minőségére.
Diós-mazsolás vaníliakifli
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál vanília-aroma
- 1 marék mazsola
Elkészítés:
A diót ledaráljuk a mazsolával, majd az összes hozzávalót összedolgozzuk. 1 órára a hűtőbe tesszük.
Ha kivettük, kifliket (vagy más formákat, szíveket, gyakorlatilag bármit) formázunk belőle. Zsírpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha az alja barna, akkor jó, ez kb. 8-10 perc.
Még melegen beleforgatjuk a porcukorba, de lehet csokoládéval is díszíteni.
Ha kivettük, kifliket (vagy más formákat, szíveket, gyakorlatilag bármit) formázunk belőle. Zsírpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha az alja barna, akkor jó, ez kb. 8-10 perc.
Még melegen beleforgatjuk a porcukorba, de lehet csokoládéval is díszíteni.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!
Kandírozott gyömbér
Hozzávalók:
- 40 dkg gyömbér
- 1 bögre cukor
- 1/2 bögre barnacukor
Elkészítés:
A gyömbért megtakarítjuk és gyufaszálra vágjuk.
Egy edénybe 1 bögre vizet és 1 bögre cukrot teszünk főni, amikor a szirup már gyöngyözik, hozzáadjuk a gyömbérdarabkákat, és lassú tűzön majdnem 1 órát főzzük. Közben gyakran kevergetjük, figyelve, hogy ne égjen oda.
Amikor a gyömbér megfőtt és a cukorszirup teljesen átitatta, szűrőben alaposan lecsöpögtetjük (a szirupot el lehet külön fogyasztani teában, vagy ásványvízzel hígítva üdítőnek), és sütőpapírra szórt barnacukorban megforgatjuk.
Legalább 1 napig szellős helyen szárítjuk.
Egy edénybe 1 bögre vizet és 1 bögre cukrot teszünk főni, amikor a szirup már gyöngyözik, hozzáadjuk a gyömbérdarabkákat, és lassú tűzön majdnem 1 órát főzzük. Közben gyakran kevergetjük, figyelve, hogy ne égjen oda.
Amikor a gyömbér megfőtt és a cukorszirup teljesen átitatta, szűrőben alaposan lecsöpögtetjük (a szirupot el lehet külön fogyasztani teában, vagy ásványvízzel hígítva üdítőnek), és sütőpapírra szórt barnacukorban megforgatjuk.
Legalább 1 napig szellős helyen szárítjuk.
Megjegyzés:
Amikor gyömbért vásárolunk, igyekezzünk minél frissebb, feszesebb héjút választani, amelyik már száraz kívül, az fás belül is.
A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!
A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!
Almás zserbó szelet
Hozzávalók:
- egy 25×39 cm-es tepsihez:
- 35 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg Rama margarin vagy 15 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- A töltelékhez:
- 15 dkg cukrozott darált dió
- 1,5 kg alma reszelve, párolva, kihűtve
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg cukor vagy 2-3 evőkanál méz
- A sütemény lekenéséhez:
- 1 db tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport, és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk.
Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rá simítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, erre jön a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal. A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük.
Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején mintákat húzunk. Még 10 percet pihentetjük, míg a tojásfehérje rászárad, és 180 fokon aranybarnára sütjük. Szép csillogós, márványos lesz a sütink teteje.
Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rá simítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, erre jön a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal. A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük.
Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején mintákat húzunk. Még 10 percet pihentetjük, míg a tojásfehérje rászárad, és 180 fokon aranybarnára sütjük. Szép csillogós, márványos lesz a sütink teteje.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése