2012. december 6., csütörtök

Mézes PUSZEDLI


Mézes puszedli III.


Hozzávalók:

  • 2 bögre cukor
  • 2 bögre víz
  • 1 dkg őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • kis tyúktojásnyi zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kg liszt
  • 4 tojás
  • 60 dkg porcukor

Elkészítés:

A cukrot megpirítjuk, felengedjük a vízzel. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen elolvad, ekkor levesszük a tűzről. Összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel, a zsírral, a sütőporral, 4 tojás sárgájával és a liszttel.

Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kisméretű
pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Pár óra pihentetés után kisütjük.

A puszedlik bevonásához elkészítjük a habot úgy, hogy a 4 tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, addig keverjük, amíg jó kemény hab nem lesz belőle.

A megsült puszedlit beleforgatjuk a habba, szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Zárt dobozban sokáig eláll.

Megjegyzés:

A receptet Nemes Judit küldte. Köszönjük!

Mézespuszedli Nagymama módra


Hozzávalók:
  • 25 dkg méz
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg Rama margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítés:

A megmelegített mézben feloldjuk a margarint, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét diszitem tettszés szerint.

Megjegyzés:

Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.

A receptet Duci küldte. Köszönjük!
                                                           x x x 

100 g porcukor
350 g méz
50 g vaj
700 g liszt
3 tojás
4 g szódabikarbóna
2 g fahéj

A vajat a mézzel és a cukorral habosra kavarni, majd egyenként hozzáadni a tojásokat és szintén jó habosra kavarni. Egy másik tálban a lisztet a szódabikarbónával és a fahéjjal elkeverni és a mézes masszához adni. 15-20 percre a hütöbe tenni. Közben a sütöt elömelegíteni 200°-ra és a sütölemezt papírral kibélelni.
A kihült tésztát 5-7 cm vastagra nyújtani, kiszaggatni és a sütöbe tolni. Vigyázat! Hamar kisül (kb. 10-15 perc)
Még langyosan tojásfehérje habba forgatni (már aki szereti így!)
Fém dobozban nagyon sokáig eláll.
                                                                             x x  x 
Hozzávalók                                                      

- 25 dg méz,                                          
- 10 dkg margarin,5
- 5 evőkanál sárgabarack lekvár,
- 12 dkg porcukor, 
- 3 tojás sárgája, 
- 1 egész tojás,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 6 evőkanál tejföl, 
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja,
- 80 dkg liszt,
- 3 púpos kávéskanál szódabikarbóna,
- csipetnyi só,
- 2 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér.

Elkészítés A mézet és a 

   
Aargarintmeglangyosítjuk. Nem szabad felforralni, a lényeg, hogy folyékony legyen. Hozzáadjuk a sárgabarack lekvárt, a porcukrot, a 3 tojás sárgáját, 1 egész tojást, a vanília cukrot, a tejfölt. A citrom és a narancs héját belereszeljük, a levét pedig belefacsarjuk.

A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket, és dolgozzuk össze a fenti keverékkel. Legalább 24 órán át letakarva pihentetjük, addigra megfelelően formázhatóvá válik.

Másnap még egyszer átgyúrjuk, és mivel elég nagy adag lesz, ezért egyszerre a felével vagy a harmadával dolgozunk. Diónyi golyókat formálunk belőle, és - kellő távolságra egymástól – a sütőpapírral letakart tepsibe helyezzük. 170-180 fokos sütőben készre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, cukormázba vagy olvasztott csokoládéba (akár fehérbe is) mártogatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése