2013. június 13., csütörtök

A legjobb cseresznyés receptek

A legjobb cseresznyés receptek

  • 2012.06.03.
Azon gyümölcsök közé tartozik, aminek igen nehéz ellenállni. De miért is kellene?

Az érett gyümölcs fényes héja lehet egészen világos, fehéres sárga is, így könnyen megtévesztheti a kertek mellett elhaladó és érett szemekre vadászó turistákat, de vannak már-már fekete, mély bordóra érő cseresznyefajták is. Minél nagyobb szeműek, annál jobbak, szebbek.


Termését gyógynövényként is számon tartják, szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Hasonló élettani hatást lehet megfigyelni magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is, télire azonban csak a száraz szár marad. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma.

Jól bírja a mélyhűtést, így vitaminjai is megmaradnak. Előtte érdemes kimagozni.
A cseresznye főzéssel is tartósítható. Ízletes ételek a cseresznyével készült gyümölcslevesek, rostos gyümölcslevek, torták és sütemények, rétesek. A kandírozott cseresznye süteményekbe vagy koktélok díszítésére használatos.

Cseresznyeleves citromos habgaluskával

Hozzávalók:50 dkg cseresznye, 6 dkg cukor, 1 citrom leve, 5 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 2 dl tejszín, a galuskához: 1 tojásfehérje, 2 dkg cukor, 1 citrom, reszelt héja, tej a főzéshez

Elkészítés:A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, lecukrozzuk és állni hagyjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.

A szegfűszeget és a fahéjat kb. 1 dl vízben kiforraljuk, majd leszűrjük, és a levét félretesszük. A cseresznyét kinyomkodjuk, a levét felfogjuk, a gyümölcs felét összeturmixoljuk. A gyümölcs levét a szegfűszeges, fahéjas lével és annyi vízzel, hogy 7 dl legyen, feltesszük főni. Egy csipet sóval ízesítjük, és amikor forr, beletesszük az összeturmixolt cseresznyét, a citrom levét és a tejszínt. Kíméletesen, 3-4 perc alatt összeforraljuk.

Beleszórjuk a visszamaradt cseresznyét, megvárjuk, hogy még egyszer felforrjon, és levesszük a tűzről. Kihűtjük. Amíg a leves hűl, a tojásfehérjét a cukorral és a reszelt citromhéjjal kemény habbá verjük. Kiskanállal, gyöngyöző, forrásban levő tejbe vagy vízbe szaggatjuk.

A galuskákat 1 perc elteltével megfordítjuk, még 1 percig főzzük, és kiszedjük. Tálalásnál a kihűlt levesre helyezzük a galuskákat.



Hozzávalók:14 dkg sütőporos liszt, fél teáskanás őrölt fahéj, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás, 4 evőkanál tej, 8,5 dkg vaj - megolvasztva, 35 dkg lédús, érett cseresznye, leszárazva és kimagozva, a tetejére: 2,5 dkg finomliszt, negyed teáskanál őrölt fahéj, 2,5 dkg kristálycukor, 2,5 dkg vaj, kockákra vágva és megpuhítva

Elkészítés:Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki - vagy béleljünk ki sütőpapírral - egy kb. 20 cm átmérőjű, kerek, szétszedhető tortaformát. Tegyük a lisztet, a fahéjat és a cukrot tálba, keverjük össze. Alakítsunk ki mélyedést a közepébe, és tegyük bele a tojást, a tejet és az olvasztott vajat. Keverjük össze, és alaposan dolgozzuk ki, hogy sűrű, sima keveréket kapjunk. Akkor jó, ha kemény, és nem folyós.

Kanalazzuk a tortaformába, és óvatosan egyengessük el a tetejét. Szórjuk rá a cseresznyét, és óvatosan nyomkodjuk bele. Borítsuk a tetejéhez valókat tálba. Morzsoljuk össze a vajjal, hogy morzsához hasonló keveréket kapjunk, majd dolgozzuk össze, amíg borsó nagyságú darabokká áll össze. Hintsük a cseresznye tetejére.

Süssük 35-40 percig, amíg a közepébe szúrt hústűre már nem ragad a massza. Hagyjuk a tortaformában addig, amíg olyan melegre hűl, hogy meg tudjuk fogni. Azután vegyük ki a formából, hűtsük ki, majd fahéjas porcukrot szitáljunk a tetejére.

Cseresznyés krémes

Hozzávalók:a tésztához: 7 tojás, 15 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 dl étolaj, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor, 1 csokoládéaroma, 50 dkg magozott cseresznye, 2 evőkanál kristályukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, a krémhez: 2 csomag csokoládés pudingpor, 6 dl tej, 20 dkg Rama margarin, 15 dkg porcukor, a tetejére: csokimáz

Elkészítés:A tepsit szilikonos sütőpapírralkibéleljük , rászórjuk a cseresznyét, amit meghintünk 2 evőkanál fahéjjal ízesített kristálycukorral.

7 tojásfehérjét keményre verünk a 15 dkg cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Belekeverjük az étolajat, a lisztet és a sütöport. A massza felét ráöntjük a cseresznyére. A maradékhoz 1 evőkanál kakaóport adunk, valamint a csokoládéaroma felét. Ezt összedolgozzuk, és a sárga tésztára öntjük. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük.

A krémhez a 2 csomag csokoládés pudingot 6 dl tejben felfőzzük, kihűtjük. 20 dkg margarint 15 dkg cukorral és a csokiaroma felévelkikeverünk, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. Ha a tészta kész, kiborítjuk, hogy a cseresznyés rész legyen felül. Erre kenjük a krémet, majd csokimázzal bevonjuk.


Hozzávalók:4 tojás, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 7 dl tejszín, 12 dkg cseresznye (vagy cseresznyebefőtt a leve nélkül), 4 dkg szárazon pirított mandulaszelet, a forma kikenéséhez: kevés vaj, a tálaláshoz: porcukor, citromfű, a karamellöntethez: 4 púpozott evőkanál cukor, 1 dl zöld tea, 1,5 dl narancslé

Elkészítés:A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd összekeverjük a sütőporral elkevert liszttel és a tejszínnel. Ha egynemű a tészta, beleszórjuk a nagyobb darabokra vágott cseresznyét, a durvára tört pirított mandulát, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazán összeforgatjuk.

Kivajazott szilikonformákba háromnegyedig töltjük, a tetejére 1-1 szem cseresznyét, kevés mandulát szórunk, és 180 fokos sütőben megsütjük.

Az öntethez a cukrot közepes barnára karamellizáljuk, hozzáöntjük a forró zöld teát, a narancslevet, és 6 percig főzzük, amíg tejszínsűrűségű lesz. Megszórjuk porcukorral, és körbelocsoljuk az öntettel.

Gyümölcskocka sütés nélkül

Hozzávalók:20 evőkanál cukor, 1 kg magozott cseresznye, meggy vagy reszelt alma, 1 teáskanál fahéj, 20 evőkanál búzadara, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 liter tej, a pudinghoz tetszőlegesen cukor, 2 dl tejszín

Elkészítés:

A gyümölcsöt a cukorral 1 liter vízben feltesszük főni, majd belerakjuk a fahéjat, és 5-10 percig főzzük.

Óvatosan kevergetve beleengedjük a búzadarát, és kevergetve megfőzzük.

Ezt a masszát kivizezett tepsibe öntjük, a tejjel és ízlés szerinti cukorral megfőzött pudingot.

Ha kihűlt, a tetejére tejszínt rakunk, s nagyobb kockákra szeleteljük. Szeletelés előtt hűtőben 2-3 órát állni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése