Jéghideg és tűzforró receptek cseresznyével
Roskadoznak a fák a cseresznyétől, használd ki, mielőtt leérik, és készíts valami igazán izgalmasat és finomat az egész családnak!
Szerző: Kári Diána
Forrás: Femina.hu
2008.06.24.
Cseresznyés piskótafelfújt
Hozzávalók 6 személyre:
- 2 evőkanál vaj
- 450 g kimagozott fekete cseresznye
- 25 g finomliszt
- 50 g porcukor
- 4 tojás
- 250 ml tej
- 30 ml cseresznyelikőr
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, gáztűzhelynél 4-es fokozaton legyen. Egy mély, tűzálló tálat vajazz ki vastagon.
Szórd az aljára a kimagozott cseresznyét. A tojásokat habosítsd fel egy kézi habverővel. A lisztet és a porcukrot szitáld egy tálba, és fokozatosan add hozzá a felvert tojásokat.
A végére sima masszát kell kapnod. Add hozzá a tejet, miközben kevered a habverővel, és végül a cseresznyelikőrt is add hozzá. Öntsd a tésztát a cseresznyék tetejére, és süsd 35-45 percen keresztül. Hagyd hűlni negyed órát tálalás előtt, és hintsd meg porcukorral a tetejét.
Cseresznyés omlett
Hozzávalók:
- 25 dkg cseresznye
- 4 tojás
- 4 evőkanál tej
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál porcukor
- fél citrom leve
- 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
- 2 dkg vaj vagy margarin
- só
- 2 evőkanál Grand Marnier likőr
A tojásokat verd habosra a tejjel, add hozzá a lisztet, a porcukrot, a citromlevet, a sót és a reszelt citromhéjat. Az egészet keverd sima masszává. A megmosott és leszárazott cseresznyét magozd ki, és vágd össze nagyon apróra. A tojásmasszát oszd négy részre. Egy adagot önts a negyedrésznyi felforrósított vajra, és azonnal szórd rá a negyedrésznyi cseresznyét is. Keverés nélkül addig süsd, amíg az alja megszilárdul, majd az omlettet óvatosan lapátkanál segítségével fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd meg. Pár csepp Grand Marnier likőrrel locsold meg. Azonnal tálald.
Cseresznyés pite
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- só
- 1 kg cseresznye
- 5 dkg darált dió
- 15 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A lisztbe szórd bele a sütőport, és az összes hozzávalót gyorsan gyúrd össze, majd dolgozd sima tésztává. Formálj belőle egy nagyobb és egy kisebb cipót, és két-három órán keresztül pihentesd hűtőszekrényben. A cseresznyét magozd ki. A nagyobbik cipót nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy tepsit. Szórd rá a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd terítsd rá a cseresznyét. Erre szórj cukrot, és a másik fél kinyújtott tésztával fedd be. Kicsit nyomkodd rá a gyümölcsre, majd egy felvert tojással kend meg a tetejét. Villával szurkáld meg, és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon süsd, ezután mérsékeld a lángot, és süsd aranybarnára. Csak teljes kihűlése után vágd kockákra. A tetejét hintsd meg porcukorral elkevert darált dióval.
- beküldte: KGIZISalátaleves »
- bekülde: ttimea27Epres piskótatekercs »
- beküldte: gjuditTavaszi spárgás pite »
Jeges cseresznyés-meggyes szuflé
Szükséged lesz hat darab porcelán vagy kerámia szuflés tálkára.
Hozzávalók 6 személyre:
- negyed-negyed kiló cseresznye és meggy
- 250 ml víz
- 275 g finom kristálycukor
- 30 ml gin
- 4 tojásfehérje
- 3 dl tejszín
- pár szem gyümölcs és mentaág a díszítéshez
- sütőpapír
A szuflés poharakra erősíts körben sütőpapírt, úgy, hogy bőven túlnyúljon az edény szélén. Tekerd körbe az edényt, és spárgával rögzítsd. Verd fel a tejszínt kemény habbá, és tedd félre.
A meggyet és a cseresznyét a víz felével és 50 g cukorral párold, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. A pépet passzírozd át, így a szufléba nem kerül héj és mag. Keverd a püréhez a gint. Tedd félre. A maradék cukrot és vizet melegítsd fel. Akkor jó, ha egy kis mennyiséget hideg vízbe cseppentesz, és az kis golyóvá áll össze. Verd nagyon kemény habbá a tojásfehérjéket. Ha kész, akkor további keverés mellett folyasd bele a cukorszirupot, amíg megint kemény nem lesz a hab. A cseresznyés-meggyes pürét és a tejszínhabot forgasd bele. Adagold az edénykékbe, és tedd be mélyhűtőbe, hogy megszilárduljon. Ha megfagyott, szedd le róla a papírt, és díszítsd mentalevelekkel és gyümölccsel.
A meggyet és a cseresznyét a víz felével és 50 g cukorral párold, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. A pépet passzírozd át, így a szufléba nem kerül héj és mag. Keverd a püréhez a gint. Tedd félre. A maradék cukrot és vizet melegítsd fel. Akkor jó, ha egy kis mennyiséget hideg vízbe cseppentesz, és az kis golyóvá áll össze. Verd nagyon kemény habbá a tojásfehérjéket. Ha kész, akkor további keverés mellett folyasd bele a cukorszirupot, amíg megint kemény nem lesz a hab. A cseresznyés-meggyes pürét és a tejszínhabot forgasd bele. Adagold az edénykékbe, és tedd be mélyhűtőbe, hogy megszilárduljon. Ha megfagyott, szedd le róla a papírt, és díszítsd mentalevelekkel és gyümölccsel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése