2012. november 6., kedd

Dobos torta...mert nagyon szeretem...


Dobostorta recept fotókkal

Klikkeljen a fotókra a nagyításhoz!

Mennyiség kalkulátor

Hány szeletre szóljon a recept?

Hozzávalók

Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához:
5 db piskótalap
A krémalaphoz:
220 g tojás (kikeverve)
220 g kristálycukor 
35 g étkezési keményítő
1 evőkanál vanília eszencia
A krémhez:
280 g vaj
70 g kakaópor - holland
A tetőhöz:
1 db piskótalap
120 g kristálycukor 
A dobostorta hungarikum, megalkotója Dobos C. József (1847-1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Egyes szakemberek számára fontos szempont, hogy a Dobostorta eredeti recept alapján készül-e, vagy sem - egyébként semmi jelentősége. Az ő kedvükért írom ide, hogy ez természetesen nem az eredeti recept!

Elkészítési idő

Értékelés

Átlag: 5 (2 szavazat)
Csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik a recepteket!

Tápérték információk

Energia5622.68 kcal
Fehérje111.42 g
Szénhidrát640.665 g
Zsír293.575 g
A közölt tápérték információk körülbelüli értékeket mutatnak a teljes receptre számítva!

Elkészítés:

1. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük.
 
2. Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
3. A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
4. Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szoba hőmérsékletűre vissza nem hűl.
5. Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
 
6. Öt lapot összetöltünk a krémmel, a maradékkal körbekenjük a tortát.
  
7. A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral. A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét!
Fontos! Ez a karamell dísz nagyon veszélyes! Magas hőfokú, és ragadós! Ha kezünkre fröccsen, komoly sérülést okoz! Csak fokozott odafigyeléssel készítsük! Gyermek ne tartózkodjon a közelünkben.
 
8. Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
 
9. A feldarabolt tetőket, a felvágott tortaszeletek tetejére tesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése