2012. október 28., vasárnap

Hasznos tudni valók a babahordozóról

Kérdések és válaszok
Szabad egy újszülöttet függőleges pozícióban hordozókendőben hordozni?
Igen. Ha a baba szorosan van a kendőben. Ekkor ugyanis a kendő stabilan és biztonságosan tartja a kicsi hátát és fejét. A kendőt úgy kell megkötni, hogy jól megtámassza és megtartsa a kisbaba fejét. Később is – amikor a poronty már tudja tartani a buksiját – ügyelj rá, hogy ha a baba elalszik, akkor a kobakját megtartsa a kendő.

Image  Image


Mikortól hordozhatom a kisbabám?
Ha a szülés után már elegendő erőt érzel magadban, semmi akadálya, hogy hordozd a babád. Olyan kendőkötési módot válassz, amely a babát jól megtámasztja, hogy a pindur ne csússzon össze, mint egy harmonika, és ne bukjon oldalra se. Mindenképpen ügyelj arra, hogy a bébi fejét jól tartsa a kendő, és a kisbaba úgy üljön, hogy a lábacskái béka pozícióban (M-pozícióban) legyenek.


A hordozás nem megterhelő az újszülött gerince számára az első 3 hónapban?
Nem. Ha megfelelő kendőkötési módot választasz, akkor a hordozás még erősítheti is a baba saját testtartását.
                                       Image  Image

Elég levegőt kap a kendőben hordozott baba?
Igen. A hordozott babák vérének oxigénszintje ugyanolyan magas, mint a nem hordozott babáké. 
A kölni Egyetem Gyermekklinikájának a kendőben hordozott újszülöttek légzésével kapcsolatosan folytatott vizsgálatáról bővebb információt olvashatsz (német nyelven) awww.uni-koeln.de oldalon.

Naponta milyen hosszú ideig hordozhatom a kisbabám?
A bébi olyan sokáig lehet a hordozókendőben, amilyen sokáig az a mamának vagy papának és persze a babának tetszik. A kisbaba határozottan jelezni fogja, ha már teletankolt testközelségből. A hordozás hossza napról napra más lehet. Vannak olyan napok, amikor a kicsikéd sokkal többet szeretne a közeledben lenni (pl. fejlődési ugrás vagy betegség esetén), és olyanok is, amikor szinte egyáltalán nem igényli, hogy hordozod.

Elkényeztetem a kisbabám, ha állandóan hordozom?
Nem! A kisbabád alapvető szükséglete a testközelség és biztonság. Ha ezt pici korában megkapja tőled, akkor később sokkal magabiztosabb gyermek válik belőle!

Milyen hordozók léteznek?
• Szövött hordozókendő• Rugalmas hordozókendő
• Karikás kendő (RingSling)
• Kanga 
• Mei Tai
• Hordozó (pl. Manduca bébihordozó, Bondolino bébihordozó, Storchenwiegebabahordozó) vagy SSC (Soft Structured Carrier = puha, azaz nem vázas hordozó).

Milyen egy jó HORDOZÓKENDŐ?
Röviden összefoglalva egy hordozókendőnek az alábbi tulajdonságokkal kell bírnia:
• Keresztirányban elasztikus szövési mód (legjobb a keresztszemes- vagy Jacquard szövéstechnika);
• Duplán szegett kendőszélek;
• Károsanyag-mentes nyerspamut és színezőanyag;
• Középpont jelölés vagy különböző színű kendőszegélyek, amelyek megkönnyítik a kendő megkötését.
Milyen egy jó HORDOZÓ?
Egy jó hordozó
• alapja (baba popsijánál) a kicsi egyik térdhajlatától a másik térdhajlatáig ér;
• lehetővé teszi a béka- vagy M-pozíciót (felhúzott térdek, enyhén széttárt combok), azaz a baba úgy ül benne, hogy a térdecskéi a köldöke magasságáig vannak felhúzva;
• megtámasztja a kicsi fejét (különösen, ha a baba elalszik);
• jól megtámasztja a pindur hátát, hogy a baba ne csússzon össze, mint egy harmonika és ne is bukjon oldalra: így a hát természetes görbülete elegendő támasztékot kap;
• lehetővé teszi, hogy a baba szorosan a hordozó személyhez simulva üljön, amely a hordozó felnőtt hátát óvja: a testkontaktus nem csökkenhet, ha a hordozó személy a hasán hordozott babával előrehajol;
• kényelmes a hordozó számára is;
• alkalmazkodik a választott hordozási módhoz (hason, háton, csípőn) és a növekvő gyermekhez.

                                      Image    Image     Image

Milyen hosszú legyen egy hordozókendő?
Legtöbb esetben elegendő egy 4,2 – 4, 8 méter hosszú hordozókendő. Az elöl zsebes keresztezett (FWCC vagy Wickelkreuztrage) megkötési mód valamivel több anyagot igényel, ezért ilyenkor jobb egy 5,2 méter hosszú kendő. A megfelelő hossz kiválasztásánál minden esetben fontos szerepet játszik a hordozó személy konfekciómérete is. Itt találhatsz egy listát arról, hogy melyik megkötési módhoz milyen hosszú kendő szükséges.

Melyik kendőhossz a legjobb, ha a kendőt az apuka is használni szeretné?
Ha a babát az apukája is szívesen hordozná, akkor az ő konfekcióméretét is figyelembe kell venni a megfelelő hossz kiválasztásánál. Legtöbbször azonban ilyenkor is elegendő a 4 méter 70 centis hossz.

Mibe öltöztessem a kendőben hordozott kisbabám?
Egy pici babát a kabátod alatt is hordhatsz. Ilyenkor Te magad tartod őt melegen, ezért elegendő, ha rajta az a ruha van, amit otthon is viselt. De mindig legyen a babán meleg harisnya, egy kis kendő a nyakán (különösen télen) és egy sapka. 
Ha a gyermeked a kabátodon kívül hordozod, vagy a nagyobbacskákat a hátadra veszed, akkor öltöztesd melegen, nehogy megfázzon. De mindig vedd figyelembe, hogy maga a kendő is melegít: egy réteg kendő megfelel egy réteg ruhának.

Image   Image    Image    Image

hordozókendő és a karikás kendő (RingSling) ideális kiegészítője lehet ahordozókabáthordozómellény vagy hordozótakaró, amelyekben szintén elegendő, ha azt viseli a kicsi, ami odahaza is rajta volt. A sapka, a sál és a meleg harisnya ilyenkor is magától értetődő. Nyáron fontos, hogy a babát védd a naptól. Erre a célra megfelel egy testét fedő könnyű pamutruha és egy napernyő.

Nem okoz a hordozás hátproblémákat?
Vitán felül áll, hogy a porckorongoknak nem használ, ha folyamatosan nagy súlyt kell cipelni. Egy jó hordozó feladata éppen az, hogy a súlyt úgy ossza el, hogy az a tested a lehető legkevésbé terhelje meg.
Egy jó hordozókendő ideális esetben képes ezt a feladatot betölteni. A babának olyan közel kell lennie a hordozó testsúlyközéppontjához, amennyire csak lehetséges. A különleges szövési mód lehetővé teszi, hogy a súly egyenletesen terhelje a vállakat, a csípőt és a hátat, a különleges fonal pedig megakadályozza, hogy a kendő elcsúszhasson.
Ebből a szempontból is javasoljuk, hogy a kisbabád már a kezdetektől fogva hordozd. A baba súlyának növekedésével együtt apránként növekszik a hordozó személy hátának terhelése is, és eközben a hátizmok folyamatosan egyre erősebbé válnak.
Ne hordozd a babád arccal kifelé!
Hordozókendőben is lehetséges a kisbabát arccal kifelé hordozni. De erről határozottan lebeszélünk!!

                                                          Image

Nem javasoljuk ezt a hordozási módot sem hordozókendőben, sem más hordozóban (bár sajnos nagyon gyakran reklámozzák úgy a hordozókat, hogy abban arccal kifelé is hordozható a baba), mégpedig a következő okok miatt:
• A lábacskák a levegőben lógnak: a baba nem tudja őket megtámasztani, és a helyes béka (vagy M) pozíciót felvenni (felhúzott térdek, enyhén szétnyitott combok)!
• A baba gömbölyödő hátacskája nincs megtámasztva. A babát homorított testhelyzetbe kényszeríted!
• A kicsi a számára „félelmetes” szituációkban hiába keresi veled a megnyugtató szemkontaktust.
• A picurka akkor sem tud a sok ingertől elszakadni, amikor már fáradt. Elárasztja a rengeteg szembejövő információ, ami fokozott nyugtalanságot vagy akár hisztériát is okozhat.
Ha úgy gondolod, hogy a babád szeretne előrefelé nézni, mert kíváncsi a világra, akkor inkább a csípődön vagy a hátadon hordozd őt.
A kisbabám sír és nyugtalan a kendő megkötése közben. Mit csinálok rosszul?
Ha kezdő vagy a hordozásban, eltarthat egy darabig, míg magabiztosan meg tudod kötni a kendőt. Addig azonban kicsit bizonytalankodsz, és ezt a kisbabád is érzi, azért nyugtalankodik. Ne aggódj, egy kis gyakorlással hamarosan rutinos leszel és a kendő megkötése egyre könnyebben és gyorsabban megy majd!
Addig pedig énekelj vagy mesélj a babádnak kendőkötés közben és maradj mindig mozgásban (ringatózz előre hátra). Az új kendőkötési módok megtanulására válassz olyan időpontot, amikor a picurkád nem éhes és nem túl fáradt a „gyakorláshoz”.

A kisbabám sír hordozás közben. Talán nem szeretné, hogy hordozzam?
Ha a baba éhes és inkább szopizna, mint hogy a hordozóban csücsüljön, akkor ezt közölni fogja veled. Azt is észrevettük már, hogy a babák nem szívesen pisilnek ahordozókendőben-/hordozóban, és ezért olyankor is nyugtalanná válnak, ha pisilni szeretnének.
Különösen az első hónapokban a túl sok felgyülemlő energia is okozhat nyugtalanságot. Ilyenkor segít az energia levezetésében, ha a pindurral együtt körbetáncolod a lakást vagy kimentek a friss levegőre!

• Újszülött kortól a hordozási időszak (2, 3 vagy 4 éves kor) végéig használható.
• Klasszikus hordozóeszköz és sokféle megkötési módja miatt nagyon változatosan alkalmazható.
• A kendő mindig illeszkedik a babára és a hordozó személyre, ezért különböző testfelépítésű emberek is használhatják. 
• A kendő megkötése kezdetben gyakorlást igényel: ebben segíthetnek tapasztalt szülők, vagy egy (csoportos vagy egyéni) hordozókendő tanfolyam.
A rugalmas hordozókendő
• Egy viszonylag olcsó kendő, amelyet előre meg lehet kötni, de általában csak egyetlen módon.
• Az anyaga többnyire nagyon puha és selymes, ezért gyakran korababák vagy újszülöttek hordozásához használják: ha a baba már nehezebb, akkor a használata csak korlátozottan lehetséges, mert az anyag kinyúlik.
• A babát mindig 3 réteg anyagnak kell védenie.
Karikás kendő (RingSling)
• A hordozókendőnek egy, az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált változata, alumínium vagy nylon karikával.
• Ennek segítségével hordozhatod a babád a hátadon, a hasadon vagy a csípődön is, ahogyan neked kényelmesebb.
• A vállak egyoldalú terhelése miatt a RingSling csak egy rövid időre kényelmes hordozóeszköz – erre a célra azonban remekül megfelel, mert praktikus és nagyon könnyű felvenni.
Képek: Didymos, Wickelkinder, Suseskinder

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése