2012. július 13., péntek

Kávézacc hasznosítása


7 tipp hogyan hasznosítsuk kertünkben
A kávézacc szinte minden családnál a szemétben végzi, pedig számtalan formában felhasználhatjuk kertünkben is!
Így lesz kék színű hortenziánk!
A hortenziák kék színe mesterségesen lehetséges, hiszen eredetileg a hortenzia fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. Ám ha rendszeresen kávézaccot szórunk, a hortenzia köré megváltozik a föld PH értéke így a hortenzia virágai kék színtöltenek.
Növényvédelem kávézaccal!
A kávézacc kiváló növény védőszer, hiszen ha elszórjuk a zöldség ésvirágágyások köré távol tartja a nem kívánatos látogatókat kertünkből. De nem csak hogy megvédi növényeinket a kártevőktől, de ásványi anyaggal és más hasznos tápanyaggal is ellátja kertünk talaját, így a növényeket is.
A komposzt is szereti a kávézaccot!
Akinek van, a kertjében komposztáló az tudja, hogy a kávézacc is mehet ide! A filteres kávézaccot előtte bontsuk szét, nehogy káros anyag kerüljön a komposztba.
kávé
Vessünk magokat kávézaccal!
Sok növénynek olyan apró kis magvai vannak, hogy alig látni őket, főleg ha ezeket szeretnénk cserépbe vagy ládába vetni.  Ilyenkor csak össze kell keverni a magokat kávézaccal így a magok sokkal nagyobbnak hatnak majd és könnyebb lesz a vetésük is. Ha a magok mellé egy kis kávézacc is kerül, a cserépbe semmi gond még táplálja is majd a kis növényeket.
A kávézacc kiváló talajtakaró!
Bár furcsán hangzik, de a kávézacc, mint talajtakaró is megállja helyét. Terítsük szét az ágyások között a kávézaccot, amely szabályozza a nedvességet, és nem engedi nyáron kiszáradni a talajt, viszont a nagy esőzések után segít, hogy afelesleges víz el tudjon távozni kertünkben. Míg nyáron a kiszáradástól védi, kertünk talaját addig tavasszal a túl sok csapadékot szívja fel!
A kávézacc a növényeknek is jót tesz
Azáleák, hangák, rododendronok földjébe kávézaccot keverve kitűnő táptalajt biztosítunk virágainknak. De a csillagfürt, százszorszép, oroszlánszáj, büdöske virágoknak is jót tesz.
A szobanövények is imádják a zaccot!
A kávézaccot időnként terítsük szét a szobanövények földjén, így kitűnő trágyaként szolgál majd, és a talajt is lazítja. A növények szeretni fogják a kávézaccot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése