2012. július 13., péntek

HÁZI PRAKTIKÁK


Tisztítószerek készítése házilagBár sok tisztítószer-csoda kelleti magát a boltok polcain, mégis megéri otthon előállítani a saját verziónkat. Olcsó és környezetbarát megoldás, mi kell még?
Bár hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a teflonbevonatú serpenyők és tepsik halhatatlanok, mégis óvva intünk a gyötrésüktől. Annak érdekében, hogy jó sokáig a szolgálatodra legyenek, különös figyelmet kell fordítanod a tisztításukra. Hetente legalább egyszer forralj bennük kősót, ezt pedig a régi vágású vegyszerboltok mindegyikében beszerezheted. Olcsó és jó.


Ha hűtőszekrényedben már elviselhetetlenné válik a sok étel szagának a keveredése, akkor nem kell azonnal kipakolnod és drága vegyszerrel kitisztítanod. A legjobb megoldás a parafadugó, amelyet a hűtő polcaira helyezve a legjobb szagmentesítőt kapod.
A rézedények a legjobbak a konyhában, bár tisztításuk eléggé macerás.


tojás


Íme egy házi praktika: tégy egy nagyobb méretű tepsibe két kiló lisztet, majd kotorj bele egy mélyedést. Ebbe rakj tojásfehérjét, 3 evőkanál háztartási ecetet, 3 evőkanál citromlevet és két evőkanál durva szemcsés tengeri sót. Ezt keverd össze, mintha tészta dagasztanál. A massza kigyúrása után kend a masszát a tisztítandó rézfelületre, hagyd rajta egy órán keresztül. Langyos vízzel mosd majd le az edényekről a tésztabevonatot. Garantáltan nem fogsz hinni a szemednek.


Az ecet pedig az az univerzális csoda-folyadék, amelyből nem árt több liter otthon tartani. Jó a gáztűzhely tisztítására: az odaégett makacs foltokat itasd át ecettel, majd fél óra múlva egy puha pamutronggyal töröld le. Nyoma sem marad a förmedvénynek. A kőpadló felmosásakor egy kis pohár malátaecetet adj a felmosóvízhez, csillogóvá varázsolja a felületet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése