2012. július 13., péntek

Diszlexia


Buta a gyerek, vagy csupán legaszténiás?


Nehezükre esik nemcsak a helyes-, hanem a szép írás is. 

Világszerte az emberek négy-öt százaléka küzd olvasási és helyesírási problémákkal, úgynevezett legaszténiával. Mivel a gond egyfajta neurobiológiai zavar miatt alakul ki, az illetőt élete végéig elkíséri, ha nem tesznek ellene következetesen. A terápiás módszerek és az iskolai tréningek nagyon sok időt emésztenek fel.
Az érintetteknek nehezükre esik nemcsak a helyes-, hanem a szép írás is, és az idegen nyelvekkel is nehezen boldogulnak. Rossz jegyeket szereznek már az alapoktatásban is, és még nehezebben jutnak tovább a felsőoktatásba.
A tanárok a legritkább esetben mutatkoznak megértőnek a legaszténiásokkal, akik között nemritkán feltűnően magas intelligenciaszintű is akad. A szakemberek szerint az ilyen gyerekek hetven százalékánál téves értékelést adnak a pedagógusok, és megsértik a gyerekek méltóságát. Németországban már van olyan tartomány, ahol figyelembe veszik a legaszténiások eltérő adottságait, és „hátránykiegyenlítésben" részesítik őket. Ez azt jelenti, hogy a vizsgakörülményeik eltérőek, például számítógépet vagy nagyobb méretű írószereket használhatnak. Olyan hely is akad, ahol anélkül fejezhetik be az iskolát, hogy a helyesírási képességeiket értékelték volna.
Több toleranciát jelen pillanatban nem várhatnak a társadalomtól. Feltételezések szerint a legaszténiás embereknél az agy információ-feldolgozó munkája szenvedett zavart. Esetükben nem működnek megfelelően az agynak azok a területei, amelyek a betűk és a számok feldolgozásáért, a nyelv és a beszédhangok megkülönböztetéséért felelősek. A szindróma kialakulásáért gyakran több tényező is felelős.
A gyerekeknél az esetek többségében genetikailag meghatározott hajlam figyelhető meg, így például a súlyos legaszténiában szenvedőknél nemritkán okolható egy bizonyos gén megváltozása. Az egyelőre nem tisztázott, hogyan járul hozzá a gén változása a legaszténia kialakulásához.
Feltételezések szerint további tényezőkként szóba jöhetnek még a terhesség vagy a szülés alatt fellépő sérülések. Ezzel szemben a zavar kiváltásában a szülői ház és a gyerek környezete kisebb jelentőséggel bír.



, Magyar Hírlap, 2010-06-01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése