2014. október 7., kedd

CSOKI HÁZILAGhttp://sporolok.blog.hu/2014/09/11/csokolade_bonbon_hazilag

2014. szeptember 11.
 •   

Így készíts egy tábla csokit 100 forintból - házilag + recept (tej+ét)

hazi_csoki.jpg
"Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta:
A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csoko..."
(Pom-pom meséi)
Ha ismerte volna az én receptemet a kedves, molett madár, hozzátette volna: "... a MÓKUSCSOKOLÁDÉT!"
Ha nem akarsz - márpedig feleslegesen soha! - bolti édességre költeni, ám valami igazi szeretetbombára vágysz vagy valakit épp meg akarsz ajándékozni egy kedves meglepetéssel, akkor a házi csokikészítés jusson először eszedbe! 
A mókuscsokoládé neeem, nem mókusból van, azonban sok finomság előfordul benne, amit Te is imádni fogsz és persze a körülötted levő kicsik is. Sokféle csokirecept van, de én ezért vállalok felelősséget, nálunk ez vált be a legjobban.
hazi_csokibonbon.jpg
Lájkolj és készítsd el Te is velem hétről-hétre a mókusok kedvenc spórolós csemegéit! Hetente jöhet egy? ;)

Mi a titok?

Elárulom a legegyszerűbb, legspórolósabb, leg-E-mentesebb, de a legfinomabb házi csoki változatot! A kalóriákért nem vállalhatok mókusfelelősséget (de van egy remek recept arra is, hogyan ne hízz meg a fincsi házi csokitól: főzz, kavarj, önts... majd nézd, ahogy a többiek megeszik! :P), bocsi!
25-30 deka házi csokit vagy bonbont varázsolhatsz össze szinte pillanatok alatt, minden drága és nehezen beszerezhet hozzávaló nélkül! (Rögtön mutatom.) Kezdő konyhamókusok is elkezdhetik! Egy kb. 10 dekás tábla ára így 100-200 forint között lesz max., aminek csak a többszöröséért találhatsz a polcokon, úgyhogy már a spórolás miatt megéri elkészíteni! Pedig hát az íze... nyammi! :) No, nézzük! 

Tejcsokiimádó vagy?

Szerezd be ezeket:
  • 2,5 dl porcukor (500 g - 159,- Ft)
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor (10 dkg - 260,- Ft)*
  • 1 dl főzőtejszín (500 ml - 495,- Ft)*
  • 2 tasak vaníliás cukor (40,- Ft)
  • 12,5 dkg vaj (250 g - 619,- Ft)
  • 1 ek étolaj 
  • 1 ek liszt
*Fontos, hogy jó minőségű kakaóport vegyél! Van az olcsó is, csak keresni kell. Ez pl. mindig legalul elrejtve található meg (Auchan). Főzőtejszínből legalább 20%-osat használj, úgy lesz az igazi! ;)
PLUSZ: darált vagy apróra vágott mogyoró, dió, mazsola, karamella, aszalt gyümölcsök... amit szeretsz, vagy szeret az ajándékozott!
#Tipp: x-edik próbálkozásra nyugodtan fűszerezd a csokit pl. kis fahéjjal, chilipaprikával vagy éppen borssal! Mind különleges. egyedi ízt ad a csokinak és elronthatatlan. A paprikát vagy borsot a tetejére is szórhatod, az őrölt verziókat pedig a csokiba rakd az utolsó kavarásnál: csak egy csipetnyit használj először, majd teszteld!
Ha megbízható tippekre, receptekre vágysz,iratkozz fel mókus költségcsökkentő tréningjére is! 

Elkészítés

Szitáld át a porcukrot és a kakaóport, szórd bele a vaníliás cukrot. Olvasztott vajjal alaposan ismertesd össze, őket majd mutasd be a tisztelt társaságnak a tejszínt. Ragadj egy célszerszámot, keverd simára, majd máglyára vele!
Főzd 10 percig kis lángon, közben kevergesd szorgosan. Ha valami pluszt szeretnél, most szórd bele bátran! Vedd le a tűzről a fazekat és szórd bele a forró krémbe a lisztet, kutyuld csomómentesre és fényesítsd az olajjal.
tejcsokiontes_otthon.jpg

Most jön a lényeg

Általad lesz a masszádból kerek csokoládé, szögletes csokoládé, lukas csokoládé, stb., attól függően, hogy milyen kiolajozott formába öntöd a csokidat. Egy óra alatt kihűl - frigóval rásegíthetsz - utána csomagolható, ajándékozható, kínálható, ehető.
Táblás csoki ajándékba: műanyag dobozkát olajozz ki, öntsd bele a folyékony masszát és szórj rá aszalt gyümit, magokat vagy ehető virágszirmokat!  
Csomagold celofánba az alkotásodat és kösd át egy szalaggal, vagy ha a természetesség híve vagy, újrapapírba csomagolva egy kis raffiával átkötve is mutatós.
csokikeszites_hazilag.jpg

Édes az életed, ezért a keserűre esküszöl?

Ezekre lesz szükséged:
  • 2 dl cukrozatlan kakaópor
  • 10 deka vaj vagy margarin
  • 1 dl cukor
  • 1 ek liszt
  • 1 ek étolaj
  • 1 tk fahéj
Titkos adalékok: őrölt kávé, pár csepp eredeti levendula illóolaj, menta kivonat, chilipor, rumos meggy...

Így készítsd:

Olvassz vajat a lábosban, majd a cukrot is olvaszd fel benne. Kavarj, kavarj rendületlenül!
Amikor elelegyedett a kettő, akkor a kakaóport és a fahéjat is hozzáöntheted, illetve itt csempészheted bele a titkos adalékokat is.
Hűtőben hagyod, hogy kilelje a hideg és kész is! 
bonbonkeszites_hazilag.jpg
Töltött bonbon készítése: kanalazd félig finom csokival a formácskákat, tegyél a közepükbe valami fincsit - karamella darabkát, egész, vagy darált mogyorót, rumos meggyet, gumicukrot, mazsolát - majd rejtsd egy újabb csorgatásnyi csoki alá!
Ha a bonbont szeretnéd utólag megszórni bármivel, akkor a megdermedt gombócokat vizes kézzel simizd meg, majd mehet a csokireszelék, diótöret, vagy amit csak kívánsz! De akár egy plusz réteg forró csokit is adhatsz neki, nem fog megsértődni akkor sem. :)
#Tipp: Különböző formájú szilikon jégkockatartókban különleges vagy vicces formájú bonbonokat formázhatsz és most már tényleg bármilyen alakút találsz! Lehet ez legófanoknak egy figura, vagy akár Star Wars-os halálcsillag.
csokifigurak_jegkockatartoban.jpg
Persze egy sima mezei jégkockatartóba is el tudod készíteni. Elég sűrű a massza ahhoz, hogy ne folyjon szét, max. nem lesz szabályos gömb vagy téglatest alakú, na és akkor mi van? :D Legalább nem keveredhetsz mókusgyanúba, hogy a bolti bonbont csomagoltad át. Ráadásul mind teljesen egyedi lesz, az pedig külön értékelendő egy saját készítésű ajándéknál. 

Formacsoki

Fontos! Ha kiöntőformába szeretnéd a csokit készíteni és szeretnél minél szebb végeredményt elérni, akkor ezt a 3 + 1 szabályt tartsd be:
1. mindenképp olajozd ki előtte (igen, a szilikont is!) a formát,
2. használj több tejszínt,
3. a lisztet pedig cseréld tejporra +
ha van időd és türelmed, gőz fölött olvaszd össze a hozzávalókat! 
Ez az az utolsó állag, amikor még önthető: 
csokiolvasztas.jpg
Mindig hamarabb fejezd be a főzést, mint amilyen sűrűségűt szeretnél, mert hűlés közben sokat sűrűsödik még (annyira azért nem különleges, hogy ebből a szempontból is kilógjon a sorból a többi krémhez képest :P).
Próbálgasd, teszteld és tökéletesítsd a Te ízlésednek megfelelően! És ha kész van, akkor tudod, mit kell tenned?! ;) Várjuk a fotót itt vagy facebook-on! 
Mókuscukrászműhelyünk első alkalommal jelentkezett, de rengeteg jobbnál jobb édesség van még a tarsolyunkban. Hozunk majd házi sportszeletet, igazimüzliszeletet csupa jóval (minden rossz nélkül), mókusbrownie-t, egészséges házi fagyikat, csodakpohárkrémeket... és persze a torták sem maradhatnak ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése