2013. február 4., hétfő

Török bite

Ezt ki kell próbálni


http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2011/04/torok-pide.html

Összesen: 4648 kcal 464 g ch
8 pide esetén 1 db 581 kcal 58 g ch


Tészta:
  • 60 dkg liszt (lehet fele-fele tönköly-sima)
  • 2 kávéskanál só
  • 1/2 kocka friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 dl olaj
  • 3 dl tej vagy víz (pl. fele-fele arányban)

Töltelék:
  • 40 dkg csirke máj
  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy póréhagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • só, bors, kakukkfű, petrezselyem
  • Tetejére reszelt sajt, bármilyen!



Elkészítés:
  1. A dagasztótálba vagy a kenyérsütő üstjébe tesszük a lisztet, a közepébe egy kis mélyedésbe kerül a cukor, élesztő, langyos tej. 10 perc alatt felfut az élesztő, utána mehet hozzá a többi alapanyag. Dagasztás után duplájára kelesztjük, kb. 1 óra.
  2. A májat átmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágjuk.
  3. A vöröshagymát összevágjuk, kevés olajon megdinszteljük és  hozzáadjuk a kinyomott vagy lereszelt fokhagymát, a májat, majd kevergetve, nagy lángon lepirítjuk, hogy a leve is elpárologjon.
  4. Sózzuk, borsozzuk és kevés kakukkfüvet adunk hozzá. Töltés előtt hűtjük.
  5. Mikor megkelt a tészta, 8 vagy 16  részre osztjuk és egyenként oválisra nyújtjuk. A tésztának mindkét hosszabb részét feltekerjük, tehetünk bele sajtot is, úgy biztosan nagy sikere lesz a széleinek is!!! A két végét összecsípjük kialakítva a pide formát. El is kezdhetjük megtölteni a csirkemájjal, kockázhatunk rá paradicsomot és végül sajttal szórjuk. Kenjük meg kis vízzel kevert tojássárgával a tészta széleit. Valószínű 2 tepsibe fog beleférni, így az első tepsit hideg sütőbe tesszük és akkor gyújtjuk be 200 fokra, ekkor még szépen kelnek a tészták és nem pazaroljuk a gázt, míg a másik tepsi addig kint kel.
  6. Kb. 20-30 perc alatt arany színűre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése